Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Соломон Паси откри специален граничен знак
Автор: Екип Plovdiv24.bg 00:17 / 20.07.2005Коментари ()1378
©
На мястото, където се пресичат границите на България, Гърция и Турция, министър Соломон Паси откри вчера специален граничен знак – символ на приятелството между трите съседни държави. На тържеството бяха още министърът на финансите на Турция Кемал Унакътан, министърът за Македония и Тракия на Гърция Николаос Циарционис, заместник-министър Николай Милков, посланиците на Гърция и Турция в София Прокопиос Мандзуранис и Кемал Дирийоз, както и областният управител на Одрин г-н Мироолу.

Церемонията беше открита с химните на трите държави. В приветствените си речи тримата министри изтъкнаха преди всичко отличните междусъседски отношения и евроатлантическите перспективи пред България, Гърция и Турция.

На церемонията по откриването министър Паси изтъкна, че днес ние сме на границата между нашето минало и нашето бъдеще. Този остров се превърна от място на нашите граници в място, което ни обединява, допълни той.

Гръцкият министър Николаос Циарционис определи днешния ден като повратна точка в отношенията между трите държави, а министърът на финансите на Турция Кемал Унакътан открои изключително значимия смисъл на паметника.

Инициативата за паметния знак е на министър Паси и бе подкрепена от неговите колеги в Гърция и Турция Петрос Моливиатис и Абдуллах Гюл. Монументът е поставен на остров Кавак Ада, разположен в р. Марица, и представлява триъгълна пирамида с височина 2,5 м, върху която има надпис на български, гръцки и турски език “Солидарни към обединена Европа”. Върхът бележи точно мястото, където се събират трите граници, а всяка от страните на пирамидата е насочена към съответната територия. Министър Унакътан предложи в бъдеще островът да се преименува на Остров на приятелството на трите страни.


Още новини от Национални новини:
Празник е
08:02 / 02.10.2024

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Solomon-Pasi-otkri-specialen-granichen-znak-8690
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.