Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
30 предприемчиви българи ще получат до 15 000 лв.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:54 / 20.07.2005Коментари ()1416
Министърът на икономиката Милко Ковачев връчи сертификатите на 30 бъдещи предприемачи, чиито бизнес планове са одобрени за финансиране по първия кръг на проект "Създаване на конкурентоспособни стартиращи фирми – Проект 100" за тази година. Спечелилите участници са от Монтана, Пазарджик, Сливен и Ямбол – четирите области, в които действа проектът. Одобрените кандидати ще ползват безвъзмездна помощ от 10 000 до 15 000 лв., за да реализират плановете си.
Министър Ковачев подчерта, че осигурената финансова помощ не е в големи размери, но е изключително необходима, за да стартира едно начинание.

Експертна комисия класира 30-те кандидати, сред общо 81, които се състезаваха с плановете си в проведения национален конкурс за безвъзмездно подпомагане на стартиращ бизнес. Главният критерий при оценката бе перспективността на идеята и конкурентността на бизнеса, който ще развива начинаещият предприемач. Предимство имаха участниците, които са включили използването на информационни технологии и усвояването на нови продукти в производството или предоставянето на услуги.
Преди да разработят своята бизнес идея, участниците преминаха специализирано обучение в бизнес центровете на JOBS. От 594 регистрирани заявки бяха одобрени 161 кандидати. 134 души издържаха успешно изпитния тест и с това получиха правото да разработят бизнес план.

От 30-те одобрени за финансиране кандидати 11 са от област Монтана, по 6 от областите Пазарджик и Сливен, а 7 от област Ямбол.
Победителите в конкурса ще ползват средствата по Проект 100 за създаване на малки фирми в сферата на текстила, производството на мебели, машиностроенето, хранителната индустрия, за дейности свързани с предоставяне на интернет комуникации и разработка на софтуер, както и внедряване на алтернативни енергийни източници. С безвъзмездната помощ в близост до Сливен ще започне производство на екобрикети, а в Пещера ще стартира фирма за изграждане на газови и отоплителни инсталации.

“Създаване на конкурентоспособни стартиращи фирми - Проект 100" е инициатива на Министерството на икономиката, което осигури 2,1 млн.лв. бюджет за нейното осъществяване, и е подкрепена от Програмата на ООН за развитие. Изпълнител на Проект 100 са бизнес центровете на проект JOBS в съответните административни области. През 2004 г. проектът стартира пилотно в 4 области - Шумен, Видин, Силистра и Добрич. Тогава бяха създадени и финансирани общо 67 фирми, а обемът на отпуснатите средства беше близо 1 млн. лв. За 2005 г. по Проект 100 са предвидени средства за безвъзмездна финансова помощ в размер на над 900 хил. лв.

От 15 август до 2 септември 2005 г. бизнес центровете на JOBS в Монтана, Сливен, Пещера и Елхово ще приемат заявките за кандидатстване във втория етап на Проект 100 през тази година.


Още новини от Национални новини:
Празник е
08:02 / 02.10.2024

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/30-predpriemchivi-bulgari-shte-poluchat-do-15-000-lv-8708
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.