Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Комисията "Кушлев" подхваща и иманярите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:05 / 24.04.2009Коментари ()956
Износът на антики от България става по каналите на наркотрафика. Това съобщи Николай Соларов от Върховната касационна прокуратура при представянето в Пловдив на новите промени в НК за борба с иманярството. Той подчерта, че търсачите на антики работят в добре организирани групи и е мит, че у нас тази дейност се практикува индивидуално.

Вече е приета на първо четене предложената от прокуратурата поправка, според която иманярите ще подлежат на конфискация на имущество. Сега хората, натрупали богатство и изградили хотели с пари от иманярство и контрабанда, не влизат в обсега на действие на Комисията "Кушлев". До момента тя е сезирана само при наличие на доказателства за вещното укривателство, обясни прокурор Соларов.

Според последните влезли в сила промени, наказанието за иманярите, които копаят в група, се увеличава до 10 години лишаване от свобода. Те вече няма да се разминават само с административни наказания - глоби и предписания, а ще носят задължително наказателна отговорност, като таванът е 6 години затвор.

Новите промени в закона категорично квалифицират укриването и съхранението на ценните предмети като престъпно и наказуемо деяние, коментира Соларов. Той посочи, че до момента най-трудно се е доказвала вина за вещното укривателство, тъй като са минавали години при разследването откъде са дошли антиките.

Главна дирекция криминална полиция не разполага със статистика за процента на разкрити и наказани иманяри, призна Володя Велков от сектор"Културно-исторически ценности". Той допълни, че 40% от обработваните земи в България са върху регистрирани паметници на културата.

Източник: Дарик



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Komisiyata-Kushlev-podhvashta-i-imanyarite-87611
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.