Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Овладяват пожара в Първенец, най-скъпото сметище със занижена охрана
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:02 / 16.06.2009Коментари ()3696
© Plovdiv24.bg
До края на деня пожарът на сметището за строителни отпадъци в Първенец ще бъде овладян, гарантира главният еколог на Пловдив Христо Минков на извънредна пресконференция. Не от община "Родопи", която е собственик на депото за строителни отпадъци, нито от охраната му, а от сигнали на граждани, които са забелязали пушеците, той е научил за възникналия тази сутрин около 5 часа пожар, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Съвместно с Гражданска защита предприехме незабавни мерки. Силите на противопожарната охрана не бяха достатъчни и вследствие на намесата на заместник-кмета Руси Панчев те бяха удвоени. В момента не две, а четири коли потушават пожара. Осигурени са и необходимите количества вода. Предприето е и запръстяване със земна маса, което собственикът община "Родопи" ще трябва да си плати", информира Минков.

Около 15 от общо над 100-те декара площ на депото са горели, но те са били на различни места, което навявало на мисълта, че не е изключено палежът да е бил умишлен. Окончателно мнение по тази версия ще дадат компетентните органи. За 
разлика от депото в Цалапица, това било по-безопасно при подобни пожари, защото значителна част от строителните отпадъци са негорими.

При замерванията на РИОСВ в Пловдив не са констатирани обгазявания и наднормени концентрации на вредни емисии във въздуха. Още в 9 часа пък е била мобилизирана подвижната лаборатория на Гражданска защита, която и в момента е в депото и продължава да прави измервания, като досега е отчетен само дим, който е безопасен.

"Пожелателно е да има по-строг пропусквателен режим в депото. Не е допустимо при такава такса - баснословните 14 лв. за тон, която е най-високата в цялата страна /в други подобни сметища таксата не превишава 2- 4 лв./, да липсва перфектна организация и да се допускат подобни запалвания. При тази изключително висока такса няма дори противопожарна техника", опита се да бъде максимално мек в оценката си за работата на депото Христо Минков.

Прекалено завишената такса според него е предпоставка и за замърсяването на Пловдив, който е потребител на около 80% от депото. Именно поради непоносимата за много фирми и граждани цена те предпочитали да изсипят строителните си отпадъци на нерегламентирани места.

Още преди седмица общината е предупредила оператора на сметището в Цалапица "Водстрой" да вземе мерки за недопускането на подобни инциденти, тъй като там е по-опасно. За всеки случай се удвоява охраната на сметището за битови отпадъци.



(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 2
16.06.2009 »
16.06.2009 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Ovladyavat-pozhara-v-Purvenec-nai-skupoto-smetishte-sus-zanizhena-ohrana-95733
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.