Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Мария Капон присъства на религиозни ритуали в Раковски
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:38 / 29.06.2009Коментари ()1409
©
Мария Капон взе причастие от монсеньор Георги Йовчев
Тази неделя, втората по големина на Балканския полуостров катедрала „Пресвето Сърце Исусово" в гр. Раковски едва побра всички богомолци, свидетели на конфирмацията на трийсетина деца родени през 1996 г., извършена от епископа на Софийско-Пловдивска епархия - монсеньор Георги Йовчев. Сред богомолците бе и мажоритарният кандидат за Пловдив-област Мария Капон. Като дете Мария Капон е учила в лицей „Виктор Юго" в Мароко и много от връстниците й са изповядвали католическата религия, тя е учила с тях катехизис и видяното вчера й е близко. С искрено вълнение тя проследи цялата церемония, след което взе причастие от монсеньор Йовчев.

Конфирмация се нарича тайнството на католическата църква, в което дете на 13 години потвърждава вече съзнателното си приемане на вярата, в която е покръстено като новородено. Това потвърждение се дава, след като децата се подготвят от свещеници и монахини и е сигурно, че са напълно наясно какво правят. По традиция през юни в града с най-силно изповядвана католическа религия у нас - Раковски, през две седмици се извършва първо причастие от 7-годишни деца и конфирмация от 13-годишни. В обръщението си към децата днес монсеньор Йовчев ги призова да пазят духа и тялото си чисти, защото това е храмът на Исус, да опазят девствеността си преди брака, да бягат от съблазни като наркотици и алкохол, които убиват младостта им и са грях.

В Раковски има четири католически църкви и два манастира, мъжки и женски, стриктно се спазват всички ритуали и традиции, свързани с религията. Наскоро една от статуите на Света Богородица пред католическия храм в кв. Секирово е станала жертва на вандалски акт. По време на службата богомолците бяха призовани да дадат своите пожертвувания за нейното възстановяване. Без много шум след края на церемонията Мария Капон дари на църквата средства за закупуване на нова статуя от Полша.


(с) ПОТВ


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Mariya-Kapon-prisustva-na-religiozni-rituali-v-Rakovski-97677
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.