Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кристиан Гьошев осъди пенсионното за спряна пенсия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:41 / 01.07.2009Коментари ()4810
©
С решение от миналата седмица, Административния съд - гр. Пловдив е отменил като незаконосъобразно разпореждане на Директора на ТП на НОИ - Пловдив, с което е спряна наследствената пенсия за починал родител, която е получавал младият юрист Кристиан Гьошев, който нашумя преди години със спечеленото дело за отмяна на задължителните матури, съобщи самият той в редакцията на Plovdiv24.bg.

С отмененото разпореждане е спряна пенсията на ищеца от датата на полагането на последния му държавен изпит, в края на месец октомври 2008 г. Проблемът в случая е бил кога е краят на статута "учащ", даващ право на пенсия - след полагането на последния държавен изпит или в момента на получаването (връчването) на дипломата. По този въпрос съдът се е произнесъл категорично, че моментът на получаването на дипломата, прекратява статута "учащ".

Съдебният състав се е обосновал и с единственото решение на Върховния административен съд по подобно дело, което е категорично, че до получаването на дипломата студентът или ученикът се води "учащ".

Неколкократно Кристиан Гьошев бил представял това решение на ВАС пред РУСО и НОИ - гр. Пловдив, за да не се стигне до съдебно дело, но администрацията по никакъв начин не отреагирала.

С това решение се спира една порочна съдебна практика, която изпраща куп пари, които се полагат законово на ученици и студенти, в бюджетния излишък на страната ни. В конкретния случай Гьошев е останал без наследствена пенсия около 4 месеца, тъй като е получил дипломата си на 21 февруари 2009 г. Така държавата се е опитала да го лиши дори от около 400 лв. плюс Коледните надбавки. Сега благодарение на нецелесъобразните действия на администрацията, ще имат да му плащат тройно толкова пари и заради разноските по делото.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kristian-Gyoshev-osudi-pensionnoto-za-spryana-pensiya-98058
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.