Рали "Хеброс" под въпрос заради рекет от Община Куклен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:38 / 23.07.2009
4320
38-ото издание на най-старото автомобилно рали на територията на Пловдивска и Пазарджишка област - рали "Хеброс" е под въпрос заради рекет от община Куклен, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Ралито ще стартира в петък - 31 август с шейкдаун за настройки на колите на кариерата край Брестовица, а състезателните дни са на 1 и 2 август. Кметът Димитър Сотиров е поискал 15 000 лева гаранция от организаторите за евентуални нанесени щети от автомобилите по отсечката, през която ще има състезателен етап. "Като минат ралитата знаете ли какво ще стане?" е казал кметът Сотиров. Решението за искането на гаранция е взето вчера на общинския съвет, а организаторите са силно затруднени с намирането на пари, които най-вероятно после няма и да им бъдат върнати. Самата отсечка от Куклен до Гълъбово е построена с пари по САПАРД, но е в лошо състояние и е направена по грешен начин, даже е трябвало да бъде съкратена, поради възникване на свлачище, каза днес техническият директор Галина Кирова. "Ако всички 8 общини ни поискат по 15 000 лева какво ще стане? Целият ни бюджет е 120 000 лева. При такова отношение рали Хеброс ще изчезне, а пловдивчани ще слушат чалга и ще ядат кебапчета", каза още организаторката.

Община Куклен, която е община от селски тип, е популярна сред жителите си именно с меко казано лошата инфраструктура. Улиците в град Куклен, който трудно може да бъде наречен град, са в окаяно състояние, заради строящата се там, почти десетилетие, канализация. "Копаят навсякъде, но почти никъде не асфалтират, разбихме си колите. Там където асфалтират, асфалта е просто смешен. Или се руши веднага или се набръчква и не става за нормално шофиране върху него. Проблемите ни с водоснабдяването и електрозахранването също са ежедневие. Вдигнали сме ръце от местната администрация, тя практически бездейства, а ние уж сме град община, а нямаме елементарни условия за живот", са оплакванията на живущите в Куклен, които неведнъж са постъпвали в редакцията на Plovdiv24.bg. Същата тази община явно е решила да изнудва организаторите на ралито, изтъквайки като причина именно тази "цветуща" инфраструктура.

Отношението от Община Пловдив също не е по-добро. Тази година цялата организация на ралито е от новосъздадено сдружение "Пловдив Рейсинг", поради пълната абдикация на общината от организирането на спортни състезания. Общината е отпуснала скромната сума от 15 000 лева за организацията, като Галина Кирова даде за пример ралита из цяла България, където почти цялото финансиране се прави именно от местните общини и кметовете лично се занимават с организацията. Дори изключително атрактивния суперспециален етап "Коматево" е отпаднал, поради негативното отношение на властта към него. "Миналата година управляващите се извиняваха на пловдивчани, че е трябвало да се затвори тази отсечка за 4 часа и че ралито било грешка", каза Кирова. Това, а и поради причината, че това е най-скъпия етап и най-опасен от гледна точка на сигурността, е причината този етап да отпадне. Така ралито ще стартира с отсечката Марково - хижа Здравец.

Поради зачестилите инциденти през последните месеци на ралита, на "Хеброс", сигурността ще е специално завишена, с поставянето на повече маршали, "рескю" автомобили, линейки, пожарни и други. Цялото трасе е с радиопокритие и всички винаги ще поддържат контакт постоянно. На някои места дори за безопасност на състезателите са направени частични ремонти със средства на организаторите - в момента например се оправя част от отсечката хижа Здравец - Асенова Крепост.

Общо 31 състезателя ще се включат в тазгодишното издание на рали "Хеброс". Най-добрите български състезатели ще вземат участие - Крум Дончев, Игнат Исаев, Петър Гьошев, Димитър Илиев, Ясен Попов. Единственото пловдивско участие е на навигатора на Ясен Попов - Николай Попов. Състезателите ще преминат три пъти в нормално темпо по трасето за запознаване с него и водене на записки. За по-голяма сигурност по-дългите етапи около Пещера ще бъдат затваряни с час и половина преди първата кола.


Виж коментарите (2)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 11
Днес: 9


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).