Болтън: Пловдивчани са горди хора

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
13:39 / 19.09.2005
1377
Болтън публикува очерк за България в официалната програма за мача с Локомотив (Пд) на "Рийбок стейдиъм". Погледът върху нашата страна е, меко казано, странен. Вестник "7 дни спорт" публикува материала без съкращения.

ПЛОВДИВ
Феновете на Локомотив наричат отбора пловдивското Юве заради черно-белите цветове на екипите. Останалите обаче предпочитат да ги наричат "смърфовете". Пловдивчани са горди хора - техният град е втори по големина в България, един от най-старите на Балканите. Той е възстановен през 342 г. преди новата ера от Филип II, бащата на Александър Македонски. Той го кръстил Филипополис и го напълнил с престъпници и просяци. По-късно римски историци го нарекли "града на крадците". Феновете на Болтън обаче със сигурност ще искат да научат нещо повече за Черно море, защото ще пътуват за това място.

БУРГАС
Бургас е третият град на България и има свой отбор. Нефтохимик е наречен на местната петролна компания. Древните гърци наричали Черно море "гостоприемното море". Водите му остават топли до края на септември. Но ако искате нещо още по-хубаво, посетете Слънчев бряг или Созопол.
Преди време регионът бил известен с вампирите. Местните вярвали в тях до средата на ХIХ век. Поверието гласи, че човек се превръща във вампир, ако котка прескочи тялото му. Най-добрите ловци на вампири произхождат от вълците, само те могат да уловят духа им. Имат и друго умение - да откриват скрити съкровища.

ИЗРАЗИТЕ
А ако вие искате да видите вампири, просто кажете на бармана "deset biri molya". За сведение на скъперниците - една бира струва около един лев, или 30 пенса. Местното пиво е "Бургаско", а "nazdrave" се казва, когато се чукаш с чаша. Ако чуеш "da ti go nachukam" не е хич добре, а "obicham te" значи "I Love You".

ХРАНАТА
В България не правят чипс, но ако искате да опитате нещо местно, посетете някоя кебапчийница. Там ще опитате всякакви видове мезета. А за доброто храносмилане си поръчайте ракия - това е местният алкохол, който се прави от грозде и сливи.

ИЗВЕСТНИТЕ ЛИЧНОСТИ
Заговорите ли местен за петимата най-популярни българи, имайте предвид, че на първо място те обикновено поставят Христо Стоичков. Той стана голмайстор на световното първенство през 1994 г., а българите спечелиха четвъртото място. Най-малко известни са Джон Атанасоф, който през 1942 г. измисли компютъра, и Кристо - един човек на изкуството, който опакова сгради в целия свят.
Назад в историята се срещат пътуващи монаси и св. Кирил. Той е измислил кирилицата и е причината вие да не разбирате нито един надпис. Браво, Кириле!

ПОЛИТИКА
Първият комунистически лидер е Георги Димитров. Той управлява от 1946 г., като преди това опитал да подпали германския парламент. Сигурно ще се почувствате по-сигурни, като разберете, че той не е на почит - неговият мавзолей бе разрушен от трети опит преди пет години. Още по-малко популярен е Тодор Живков, който управлява от 1954 до падането на комунизма през 1989 г. Той имал толкова силни страсти, че предложил България да се присъедини към СССР. За щастие на българите, които през 2007 ще влязат в ЕС, Леонид Брежнев казал "не".

БЪЛГАРСКИЯТ ЧАДЪР
Ако срещнете фен на Локомотив и той ви предложи да ви предпази от дъжда - не приемайте. През 1978 г. Георги Марков, писател дисидент, бе застрелян в Лондон от таен агент с чадър в ръка. Когато Живков падна, стана ясно, че диктаторът е наредил разстрела като подарък за рождения си ден. Част от чадъра бе намерена в Министерството на вътрешните работи.

КИНОТО
И докато сме на тема "Джеймс Бонд", не можем да подминем един факт. Във филма "От Русия с любов" агент 007 е нападнат от въоръжен българин, докато гледа как две момичета се бият в ромски лагер край Истанбул. Друга сцена се разиграва в Хари Потър. Там България губи от Ирландия във финала на световната купа по Quidditch.

ЖЕСТОВЕТЕ
Българите клатят глава за "да" и кимат за "не". С други думи - правят всичко обратно на нормалното. Понякога и цъкат с език при отрицателен отговор. Опитайте, забавно е!


Виж коментарите (7)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 22
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).