ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (10) | Вчера (29)
Христо Стоичков става на 40 днес
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:29 / 08.02.2006Коментари (11)2568
©
Днес националният селекционер Христо Стоичков навършва 40. Както повелява традицията, този юбилеен рожден ден се празнува в тесен семеен кръг, отбелязва вестник “Топспорт”. И все пак Стоичков е публична личност. Какъв по-удобен момент, вместо другите да говорят за него, да дадем думата на тяхно величество цифрите. Или по-скоро на четворката, с която най-титулуваният наш футболна навлиза в поредното си десетилетие. Оказва се, че името на пловдивчанина фигурира често, където има цифрата 4 или в сбор от цифри или букви, които правят четири. В този цифров портрет под знака на Христо и числото "четири" ще потърсим в последователен план неговите хубави и лоши моменти в кариерата му на футболист и вече на треньор.
Хубавите моменти
САВА - Сава Савов. Треньорът му в Хеброс (Харманли). Той казва за него: "Христо бягаше 100 метра за 11,1 секунди и левачката му още тогава беше смъртоносна" №4 - Номерът, с който той играе в Хеброс. В началото Ицо е ляв външен халф.
1984 - през юли месец на същата година в Плевен на турнир на надеждите от ЧЕТИРИТЕ (тогава) "В" групи е видян неговият талант.
СИМО и ИВАН -Хората, които го виждат, са "червените" легенди Манол Манолов (наричан освен Симулията -Симо) и Иван Колев.
ЦСКА - През същата година идва в отбора, който ще дари с незабравими мигове и откъдето ще полети към Барса и световния футбол.
Бат ТОШО и Бат ЖОРО - "Титла та" Бат е много важна, когато е произнесена от устата на Христо. Това означава благоговение към въпросната персона за цял живот. Конкретно става въпрос за Георги Димитров -Джеки и Георги Славков. Именитият бранител е първият, с когото Христо се сприятелява в ЦСКА. По-късно пък Жоро Славков е този, който по време на мачове подава кадифените прехвърлящи пасове за спринтьора с безпощадната левачка Стоичков.
ЧЕТИРИ ГОЛА НА ЛЕВСКИ - На 1 октомври 1989 година ЦСКА съсипва Левски с 5:0. В този ден Христо влиза в историята като единственият футболист на "червените", екзекутирал четири пъти враг №1.
№4 - На следващия мач с Левски Христо за първи път след периода си от Хеброс слага фланелка с номер 4 и се обръща с гръб към сектор"Б", за да подразни "сините" фенове. Между другото в мача, състоял се на 7 април 1990 година, са отбелязани четири гола и завършва 2:2.
РОДА - На 1/4-финал-реванш за КНК през пролетта на 1989 година Стоичков бележи много важен гол при 0:2 и довежда двубоя до продължения. ЦСКА побеждава с дузпи и се изправя на полуфинал срещу Барса.
ХАНИ - Малцина знаят, че това е прякорът от младежките години на Йохан Кройф. На първия полуфинал с каталунския тим на "Камп Hoy", завършил 4:2 за домакините, Христо вкарва фамозен гол с капещ лист" и Йохан Кройф -Хани го довежда в Испания.
САМП - Съкратеното име на Сампдория. На финала за КЕШ през 1992 година Барса със Стоичков побеждава генуезкия тим с 1:0.
УЛИЕ - Треньорът Жерар Улие. Всички знаем кой отбор водеше той на 17 ноември 1993 година на "Парк де Пренс"...
1994 - В година завършваща на четири: Стоичков става четвърти в света с националния тим на България на Мондиала в Щатите. Спортист № 1 на България и на Балканския полуостров. За пореден път е футболист № 1 да България. Носител на "Златна топка" на френското списание " Франс Футбол" за N1 в Евроpа.
4 гола от дузпи - На световните (САЩ 1994) и европейски (Англия 1996) финали бележи четири гола от дузпи. Три на Мондиал 94 (две срещу Гърция и една срещу Италия) и една
на Евро 96 с р е щ у Испания)
4ГОЛА В ЕДИН МАЧ НА БАРСА -Победата на Барса в Билбао срещу Атлетик С 6:0. Ицо вкарва четири попадения.
4:0 - Мач от Шампионската лига на Барса срещу Манчестър Юнайтед. Стоичков и Ромарио бележат по два гола.
РЕАЛ - Постоянното му противопоставяне на Реал (Мадрид) допринася също да влезе в сърцата на каталунската общност. Вкарвал е два гола във вратата на най-големия съперник на Барса.
2004 г. - На 29 май е бенефисът му в Барселона. Почетен е от звезди като Ривалдо, Саморано, Шукер, Хаджи и Манчини. Специален гост бе неговият приятел Хосе Карерас. Същата година през есента пое националния тим на България. Любопитно е, че в първите му три успешни световни квалификации цифрата 4 фигурира директно или в общ сбор - Исландия 3:1, Хърватия 2:2 и Малта 4:1. Избран е за най-добър треньор в България както от журналистите, така и от феновете в анкетата на "Топспорт".
Лошите моменти
РАДИ - Първият му треньор Огнян Атанасов го препоръчва на Ради Стефанов да го вземе при родените една година по-рано през 1965-а. Стефанов отказва, като заявява:"Той е дребен и без бъдеще".
№4 - Някогашният номер 4 на Ботев (Пд) Виден Апостолов категорично отказва на майка му Пенка Стоичкова, запалена ботевистка, да вземе сина й при "канарчетата".
ЦСКА - ЦСКА,но не в София, а Москва. Като играч на Барса през 1992 голина губи с 2:3 в мач от Шампионската лига и каталунците отпадат.
0:4 - Три кошмарни 0:4 има в кариерата на Христо Стоичков. Първото е косвено. Милан бие Гьотеборг през 1992 година в мач от Шампионската лига с 4 гола на Марко ван Бастен в края на ноември. Този мач обръща вота за "Златната топка" и Камата ридае в съблекалнята на "Камп Hoy", когато научава, че остава втори зад летящия холандец. В другите загуби с този резултат Христо е пряк участник. На финала за КЕШ през май 1994 в Атина Милан разгромява Барселона с 4:0. Два месеца по-късно в мач за трето място на Мондиала в Щатите Швеция ни побеждава със същия резултат. Всички играят за Христо, за да вкара заветния седми гол, с който да задмине Олег Саленко. Но вместо това, шведите ни прегазват.
ЛУИС - Луис ван Гаал. Коментарът е излишен. В последното си интервю пред испански медии Стоичков отвръща на въпроса с въпрос "Не познавам такъв човек. Кой е той?"
ЗУМА – Със съгражданина и си и адаш Христо Бонев Камата влезе в много сериозни разногласия. Прави бойкот съвместно c Любо Пенев. Впоследствие се обръща на 180 градуса, взимат голям букет цветя и отива лично да се извини на Христо Бонев-Зума.
1:3 - Загубата през пролетта на 1998 година от Литекс на стадион "Българска армия". Стоичков е сянка на себе си в тори мач при завръщането си с екипа на "армейците". Впоследствие мачът е анулиран и ЦСКА се класира на финал, където губи от Левски с 0:5.
ЧЕРНОТО КАРЕ - От края на март до началото на септември 2005 година е най-черният засега период в младата треньорска кариера на Стоичков. Става въпрос за четири поредни неуспешни световни квалификации, които ни лишиха от класиране на световно първенство в Германия. На 26 март загубихме от Швеция с 0:3. На 30 март направихме 1:1 в Будапеща срещу Унгария. На 4 юни паднахме като домакини с 1:3 от Хърватия. И на 3 септември в Стокхолм бяхме пак унижени от Швеция с 0:3.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
vesko
на 09.02.2006 г.
1936
на 08.02.2006 г.
Aнонимен
на 08.02.2006 г.
БОТЕВ 1912
на 08.02.2006 г.
0
 
 
ЖИВ И ЗДРАВ И СИЧКО НАЙ-НАЙ
Aнонимен
на 08.02.2006 г.
0
 
 
Много се има за голяма работа тоз Ицо,бе!!! Не става за треньор,не видите ли!!! Какъв втори шанс,като вече са го отрязали-нали Херо му е на тъпата глава!!!
JB
на 08.02.2006 г.
0
 
 
jiv i zdrav Ico. nikoga niama da zbravim macha na 13 dekemvri 2000, gola ti s cherno bialata flanelka i znamenitoto: Publikata na LOKO Pd e veche v Shampionska liga!!!
Миро
на 08.02.2006 г.
0
 
 
Да е жив и здрав Камата! Той ще остане в историята много, много години за разлика от тези, които пишат за него...
vasko
на 08.02.2006 г.
Aнонимен
на 08.02.2006 г.
0
 
 
chestit rogden den ico giv i zdrav da si i mnogo uspehi s nacionalniya otbor
BG
на 08.02.2006 г.
0
 
 
Честит рожден ден Куче!Жив и здрав да си и да направиш националния ни отбор по-добър от този през '94-та! Ицо е пич и ще успее!Нека му дадем шанс с подкрепата ни!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Феновете на Левски плащат по 15 лева за мача на "Колежа", ето колко билета им отпуснаха
Футболисти от Марица зарадваха деца от пловдивско училище
Спортът обедини един от големите квартали в Пловдив
Кой ще победи в дербито Арсенал - ПСЖ? Ето какво мислят букмейкърите
Ето кой ще даде началото на Ботев - Левски, не е футболист
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: