Христо Стоичков става на 40 днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
08:29 / 08.02.2006
2569
Днес националният селекционер Христо Стоичков навършва 40. Както повелява традицията, този юбилеен рожден ден се празнува в тесен семеен кръг, отбелязва вестник “Топспорт”. И все пак Стоичков е публична личност. Какъв по-удобен момент, вместо другите да говорят за него, да дадем думата на тяхно величество цифрите. Или по-скоро на четворката, с която най-титулуваният наш футболна навлиза в поредното си десетилетие. Оказва се, че името на пловдивчанина фигурира често, където има цифрата 4 или в сбор от цифри или букви, които правят четири. В този цифров портрет под знака на Христо и числото "четири" ще потърсим в последователен план неговите хубави и лоши моменти в кариерата му на футболист и вече на треньор.
Хубавите моменти
САВА - Сава Савов. Треньорът му в Хеброс (Харманли). Той казва за него: "Христо бягаше 100 метра за 11,1 секунди и левачката му още тогава беше смъртоносна" №4 - Номерът, с който той играе в Хеброс. В началото Ицо е ляв външен халф.
1984 - през юли месец на същата година в Плевен на турнир на надеждите от ЧЕТИРИТЕ (тогава) "В" групи е видян неговият талант.
СИМО и ИВАН -Хората, които го виждат, са "червените" легенди Манол Манолов (наричан освен Симулията -Симо) и Иван Колев.
ЦСКА - През същата година идва в отбора, който ще дари с незабравими мигове и откъдето ще полети към Барса и световния футбол.
Бат ТОШО и Бат ЖОРО - "Титла та" Бат е много важна, когато е произнесена от устата на Христо. Това означава благоговение към въпросната персона за цял живот. Конкретно става въпрос за Георги Димитров -Джеки и Георги Славков. Именитият бранител е първият, с когото Христо се сприятелява в ЦСКА. По-късно пък Жоро Славков е този, който по време на мачове подава кадифените прехвърлящи пасове за спринтьора с безпощадната левачка Стоичков.
ЧЕТИРИ ГОЛА НА ЛЕВСКИ - На 1 октомври 1989 година ЦСКА съсипва Левски с 5:0. В този ден Христо влиза в историята като единственият футболист на "червените", екзекутирал четири пъти враг №1.
№4 - На следващия мач с Левски Христо за първи път след периода си от Хеброс слага фланелка с номер 4 и се обръща с гръб към сектор"Б", за да подразни "сините" фенове. Между другото в мача, състоял се на 7 април 1990 година, са отбелязани четири гола и завършва 2:2.
РОДА - На 1/4-финал-реванш за КНК през пролетта на 1989 година Стоичков бележи много важен гол при 0:2 и довежда двубоя до продължения. ЦСКА побеждава с дузпи и се изправя на полуфинал срещу Барса.
ХАНИ - Малцина знаят, че това е прякорът от младежките години на Йохан Кройф. На първия полуфинал с каталунския тим на "Камп Hoy", завършил 4:2 за домакините, Христо вкарва фамозен гол с капещ лист" и Йохан Кройф -Хани го довежда в Испания.
САМП - Съкратеното име на Сампдория. На финала за КЕШ през 1992 година Барса със Стоичков побеждава генуезкия тим с 1:0.
УЛИЕ - Треньорът Жерар Улие. Всички знаем кой отбор водеше той на 17 ноември 1993 година на "Парк де Пренс"...
1994 - В година завършваща на четири: Стоичков става четвърти в света с националния тим на България на Мондиала в Щатите. Спортист № 1 на България и на Балканския полуостров. За пореден път е футболист № 1 да България. Носител на "Златна топка" на френското списание " Франс Футбол" за N1 в Евроpа.
4 гола от дузпи - На световните (САЩ 1994) и европейски (Англия 1996) финали бележи четири гола от дузпи. Три на Мондиал 94 (две срещу Гърция и една срещу Италия) и една
на Евро 96 с р е щ у Испания)
4ГОЛА В ЕДИН МАЧ НА БАРСА -Победата на Барса в Билбао срещу Атлетик С 6:0. Ицо вкарва четири попадения.
4:0 - Мач от Шампионската лига на Барса срещу Манчестър Юнайтед. Стоичков и Ромарио бележат по два гола.
РЕАЛ - Постоянното му противопоставяне на Реал (Мадрид) допринася също да влезе в сърцата на каталунската общност. Вкарвал е два гола във вратата на най-големия съперник на Барса.
2004 г. - На 29 май е бенефисът му в Барселона. Почетен е от звезди като Ривалдо, Саморано, Шукер, Хаджи и Манчини. Специален гост бе неговият приятел Хосе Карерас. Същата година през есента пое националния тим на България. Любопитно е, че в първите му три успешни световни квалификации цифрата 4 фигурира директно или в общ сбор - Исландия 3:1, Хърватия 2:2 и Малта 4:1. Избран е за най-добър треньор в България както от журналистите, така и от феновете в анкетата на "Топспорт".
Лошите моменти
РАДИ - Първият му треньор Огнян Атанасов го препоръчва на Ради Стефанов да го вземе при родените една година по-рано през 1965-а. Стефанов отказва, като заявява:"Той е дребен и без бъдеще".
№4 - Някогашният номер 4 на Ботев (Пд) Виден Апостолов категорично отказва на майка му Пенка Стоичкова, запалена ботевистка, да вземе сина й при "канарчетата".
ЦСКА - ЦСКА,но не в София, а Москва. Като играч на Барса през 1992 голина губи с 2:3 в мач от Шампионската лига и каталунците отпадат.
0:4 - Три кошмарни 0:4 има в кариерата на Христо Стоичков. Първото е косвено. Милан бие Гьотеборг през 1992 година в мач от Шампионската лига с 4 гола на Марко ван Бастен в края на ноември. Този мач обръща вота за "Златната топка" и Камата ридае в съблекалнята на "Камп Hoy", когато научава, че остава втори зад летящия холандец. В другите загуби с този резултат Христо е пряк участник. На финала за КЕШ през май 1994 в Атина Милан разгромява Барселона с 4:0. Два месеца по-късно в мач за трето място на Мондиала в Щатите Швеция ни побеждава със същия резултат. Всички играят за Христо, за да вкара заветния седми гол, с който да задмине Олег Саленко. Но вместо това, шведите ни прегазват.
ЛУИС - Луис ван Гаал. Коментарът е излишен. В последното си интервю пред испански медии Стоичков отвръща на въпроса с въпрос "Не познавам такъв човек. Кой е той?"
ЗУМА – Със съгражданина и си и адаш Христо Бонев Камата влезе в много сериозни разногласия. Прави бойкот съвместно c Любо Пенев. Впоследствие се обръща на 180 градуса, взимат голям букет цветя и отива лично да се извини на Христо Бонев-Зума.
1:3 - Загубата през пролетта на 1998 година от Литекс на стадион "Българска армия". Стоичков е сянка на себе си в тори мач при завръщането си с екипа на "армейците". Впоследствие мачът е анулиран и ЦСКА се класира на финал, където губи от Левски с 0:5.
ЧЕРНОТО КАРЕ - От края на март до началото на септември 2005 година е най-черният засега период в младата треньорска кариера на Стоичков. Става въпрос за четири поредни неуспешни световни квалификации, които ни лишиха от класиране на световно първенство в Германия. На 26 март загубихме от Швеция с 0:3. На 30 март направихме 1:1 в Будапеща срещу Унгария. На 4 юни паднахме като домакини с 1:3 от Хърватия. И на 3 септември в Стокхолм бяхме пак унижени от Швеция с 0:3.


Виж коментарите (11)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 29
Днес: 14


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).