ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (13) | Вчера (25)
И рижият котарак не попречи на пловдивски гребци да победят наборите си от Галатасарай
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:35 / 01.12.2022Коментари (0)1758
За двадесети път в Истанбул стартира регата за ветерани от гребните клубове Хеброс (Пловдив) и Галатасарай (Истанбул). Тя се провежда на принципа на разменното гостуване два пъти годишно, като началото е през 2010 година, с известно прекъсване заради ковид-пандемията. В състезанието се включиха българска и турска осморки - мъже. Гребният канал на истанбулския клуб се нарича Кючук чекмедже /Малкото чекмедже/ и водата в него е солена. Това е най-добрата гребна база в Истанбул.

Традиционно победата в регатата за ветерани бе спечелена от пловдивските гребци. Тази година българският екип на гребен клуб "Хеброс“ беше много силен. Четирима от гребците са двукратни световни шампиони за ветерани: Николай Бояджиев, Георги Табаков, Калоян Паяков, Методи Черпоков. Заедно с именитите ни ветерани в осморката гребаха Иван Попов, Лъчезар Пенчев, Рали Коев и Николай Попов. На руля за състезанието в българската лодка сяда турско момиче, защото българският кърмчия Иван Зайков запаметяваше надпреварата с камера и фотоапарат от лодката на съдиите.

Преди старта на състезанието турските гребци трябваше дълго да убеждават своя талисман - рижия котарак - да слезе от осморката, в която той нощем спи. В турския отбор гребеше г-н Четин, който е първи съветник на президента на Галатасарай и експрезидент на Турската федерация по гребане.

За връзките между двата гребни клуба разказва Иван Попов – президент на гребен клуб "Хеброс“ - Пловдив:

"Всяка зима изпращаме 10-15 деца от нашия клуб на подготовка в Истанбул за две седмици. Използваме факта, че в Кючук чекмедже водата не замръзва. Деца от гребен клуб Галатасарай връщат визитата в Пловдив всяко лято преди тяхното републиканско първенство.

Интересен е подходът на турската държава за подпомагане на гребния клуб. Тя е дарила 50 декара край Кючук чекмедже, при условие, че там ще бъдат построени хангари, зали за тренировки, хотел, гребни съоръжения. Гребният клуб Галатасарай е основан от Мустафа Кемал Ататюрк.

Клубът съхранява негова фотография, на която той гребе на скиф /академична лодка с един гребец/. Тази година ни подариха копие от тази снимка. Истинското развитие на гребането в "Галатасарай“ започва с български треньори и оттогава имат много добри чувства към нас, защото ние сме им показали пътя в нашия спорт.“

Турската осморка ще може да върне визитата в Пловдив веднага след световното първенство за младежи през юли 2023 година, а през август ще пристигнат най-малките гребци от клуб Галатсарай.
Още по темата: общо новини по темата: 72
28.06.2024
24.06.2024
07.06.2024
08.05.2024
29.04.2024
28.04.2024
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Национал с призив към феновете на Ботев
Резервите на Марибор отнесоха четири гола от румънци
Емблематичен футболист на Ботев категоричен: Ще ги отстраним!
Няма време! Ботев с последни часове за картотека на играчите за Европа
Промяна в следващата контрола на Локомотив
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: