ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (6) | Вчера (29)
Режат с 6 отбора „А" група, Христолов не иска
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:22 / 23.03.2006Коментари (80)4110
©
Предложение „А" група да бъде орязан с 6 отбора и най-късно от сезона 2008-2009 г. да бъде създадена Висша лига с 10 участника е било внесено в БФС тези дни. Това съобщи секретарят на Професионалната футболна лига Любе Спасов пред в. "24 часа". Втората новост е първенството да се провежда по системата пролет-есен, .а не както сега. За да се обърне календарът се обмисля провеждане на минипървенство само за един полусезон. Отборите, които са на последните 6 места в класирането, в момента са категорично против. Документите влязоха в комисията по промяна на нормативната уредба за следващия ни шампионат. В нея освен Спасов са вицепрезидентът на футболната ни централа Стефан Орманджиев, юристът Славчо Абаджиев, представителят на аматьорската лига Валентин Чакъров и върховният съдия Андрей Икономов. Копие от предложенията са получили президентът на БФС Борислав Михайлов и този на лигата Валентин Михов. Любе Спасов предлага два варианта за сформиране на Висша лига от 10 отбора, които ще играят по 36 мача на сезон. Единият е шоков, който предвижда след края на следващото първенство да отпаднат половината отбори, а от двете "Б" групи да влязат само победителите. Вторият е плавен, като в три сезона ще отпадат по 4 тима, а ще влизат само по два. Така преходът ще отнеме 3 години. За да се промени форматът на първенството, се предлага през есента на 2007 година да се направи един минишампионат от 18 кръга, който да излъчи шампион и участници в евротурнирите за следващото лято. Може да няма изпадащи от малкото първенство, но за идеята било по-добре победителите от двете "Б" групи отново да влизат в елита. Спасов предлага да се върнат и плейофите за определяне на новите членове на елита. Вторите отбори от двете "Б" групи ще играят веднъж помежду си и след това срещу осмия в първенството. Всички срещи ще са на неутрален терен, като се предлага те да са на Националния стадион "Васил Левски". Свободни дати в календара на ФИФА е УЕФА има достатъчно, за да се поеме първенство от 36 кръга, сочат изчисленията на бившия международен съдия. През 1999 година у нас бе направен плах опит да се въведе Висша лига с по-малко отбори. Елитът бе намален до 14 тима, но след това заради предизборни битки и обещания бе върнат старият формат. Този път обаче за това вече се обяви и президентът на БФС Борислав Михайлов, както и шефовете на повечето от водещите ни отбори. Висшата лига ще означава по-качествен футбол и по-малко договорени срещи. Очаква се и много хора да се върнат на стадионите, след като дербитата ще са почти през кръг.

РЕАКЦИИ
„24 часа" потърси светкавична реакция от най-засегнатите от проекта - отборите, които се намират на последните 6 места в „А" група.

Димитър Христолов, президент на Ботев (Пд):
Аз гледам негативно на тази идея за намаляване на отборите, защото е необмислено. Нека видим как е при водещите футболни държави. В Италия и Испания са 20, в Германия пък са 18, защо при нас да не са поне 16 отбора. Нека да има повече мачове в "А" група в България, абсурдно е, ако я намалим, и догодина да има 6 или 8 изпадащи отбора. Така ще има много ощетени. Смятам, че в нашия елит има място за повече отбори, така топ е no-интересен. Аз съм против и първенството да се провежда по формулата пролет-есен. Това е невъзможно за нашите условия. Кой ще играе футбол в най-големите жеги - през юли и август например? Освен това по това време хората са по почивки и посещаемостта на мачовете ще бъде много малка.

Горан Петров, вицепрезидент на Беласица:
Умували сме по този въпрос много и нашето мнение е, че няма да бъде добре за футбола като цяло. 8 отбора отпадащи са много. Веднъж жертва на такава приумица на тогавашното ръководство на футболната централа през 1984 година е станал точно отборът на Беласица. Сегашната организация на вътрешното ни футболно първенство с 16 отбора участници и 3 отпадащи е най-удачна. За преминаване на първенството пролет-есен решаващо ще се окаже състоянието на футболните терени, но каквото и решение да вземе сегашното ръководство на БФС, ние ще го приемем.

Д-р Петър Фиданов, президент на ПФК Родопа:
Няма да е добре за футбола, ако отборите станат 10. При това положение реално футбол ще могат да гледат София, Пловдив, Варна и някой друг град, където някой мощен спонсор желае да издържа отбор, който да им се противопоставя. При това положение ще се изгуби интригата малък отбор да победи по-голям, което прави играта интересна. Важно е програмата да се направи така, че да не се карат футболистите да играят в нечовешки условия - например при минус 15 или плюс 35 градуса.

Вельо Костадинов, изпълнителен директор на Марек:
Категорично против сме това рязко намаляване на отборите в "А" група. Причината е, че по този начин ще се намали възможността таланти, особено от школите на по-малки отбори, да пробиват в големия футбол. Грандовете у нас предпочитат да налагат чужденци или утвърдени футболисти. Така младите надежди ще се подвизават само в "Б" група. Марек одобрява цикъла пролет-есен, защото така ще се намалят много разходите за подготовка, а и през зимата терените у нас са отвратителни.

Иван Кючуков, старши треньор на Нафтекс:
Това не е новост. Отдавна се говори и предлага отборите да бъдат намалени до 10, но според мен за такива сериозни проблеми задължително трябва да се намесят държавните органи ида се стъпи на здрава основа. Тази промяна трябва да кореспондира в пълна степен с феърплея, който безусловно се изповядва от нашия клуб. Привърженик съм на системата за игра пролет-есен най-малкото заради провеждането само на една предсезонна подготовка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.04.2006 г.
Aнонимен
на 24.04.2006 г.
Aнонимен
на 24.04.2006 г.
Aнонимен
на 24.04.2006 г.
Aнонимен
на 24.04.2006 г.
Ciganina
на 28.03.2006 г.
0
 
 
Bobo_1936-EI CIGANIN,6TO NE MI LAPNE6 PATKAta.
Bobo_1936
на 24.03.2006 г.
0
 
 
"Ciganina"22:40 23.3.2006 Ти тъп ли си или да.Сбъркал си отбора
Aнонимен
на 24.03.2006 г.
0
 
 
абе емо наков го пиши бегал от футбола и от локото кой го ебе за нещо?
?
на 23.03.2006 г.
0
 
 
A Emo Nakov iska li? Stoto tva e za sezona 2008-2009. Botev dori i da izpadne taia godina vliza tukmo za 1via sezon ot 10 otbora, a v nego niama da bude pritejanieto na Emo Nakov i Holdinga!!!
Balgarina
на 23.03.2006 г.
0
 
 
ne znam dali si ciganin, no sas sigurnost si dosta ogranichen. Iavno ne si tolkova dobar orator, kolkoto si dobar kravar. Pancho ot manole! Kak e Lilcho - tatarskoto kufte?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Ето кой ще даде началото на Ботев - Левски, не е футболист
Иван Цветанов: Жалко е това, което се случва с клуба в този момент
Динко Хоркаш спаси дузпа в Ла Лига, но отборът му загуби
БФС отново сложи Ботев и Локо да играят предимно в делнични дни
"Светулки RUN" - благотворително бягане в Пловдив
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: