Утре откриват футболна седмица на Спешъл Олимпикс

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:11 / 27.04.2006
460
Утре, 28 април, от 10 часа, на малкия стадион “Пловдив” в Пловдив ще бъде открит регионалният футболен празник “АЗ МОГА” от Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс в рамките на националната промоционална кампания за Достъп до спорт под патронажа на президента на Република България Георги Първанов. В турнира ще участват деца с интелектуални затруднения.

Същия ден в 9.30 часа от сградата на СОП / на Гребната база, до Отрезвителя/ в чест на празника ще стартира факелна щафета на полицаи за пренасяне на Огъня на надеждата в подкрепа на Спешъл Олимпикс. Тя ще премине покрай Гребния канал и стадион “Пловдив” и ще финишира на малкия стадион. Щафетата, в която ще участват служители на РЗ”Полиция”- Пловдив, символично ще представи социалния ангажимент на полицаите към атлетите на Спешъл Олимпикс. Факелната щафета за пренасяне на огъня на Надеждата е част от международна инициатива, в която до момента са участвали 85 000 служители на реда от над 35 страни.

Програмата “Факелната щафета на служителите на реда” е стартирала през 1981 година Ричард Ламунион-шеф на полицията в Уичита, щата Канзас (САЩ). До момента повече от 85 000 служители на реда, Бил Клинтън (Президент на САЩ), Джордж Буш (Президент на САЩ), Траян Бъсеску (Президент на Румъния) са пренесли Огъня на Надеждата през 35 държави. През 2003 г. Факелната щафета в чест на Световните Летни Спешъл Олимпикс Игри през 2003 събра над 250 000 зрители в 19 европейски държави.

Движението Спешъл Олимпикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шривър, движено от доброволци за благото на хората с интелектуални затруднения. Спешъл Олимпикс осигурява участие в олимпийски спортове за над 3000 атлети в България и повече от два милиона атлети в над 150 страни. Спешъл Олимпикс е независима организация, призната от Международния олимпийски комитет.
Партньори на регионалния празник са Спешъл Олимпикс България, Българският футболен съюз, БСФС, фондация"Йохан Кройф", фондация “ПроСпорт”, фондация за деца “Мател”, Аматьорска лига БФС , УЕФА, Кока-Кола България и Дирекция “Национална служба “Полиция” на МВР.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 29
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).