Илия Кунов: ЕС ще задължи всички ПФК да имат и женски отбори

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (16)
06:20 / 21.06.2006
3844
Репортер на Plovdiv24.com се срещна и разговаря с треньора на един от малкото женски футболни клубове в България този на Ботев (Пловдив). Илия Кунов бе така любезен да отговори на нашите въпроси и да хвърли повече светлина около развитието на женския футбол под тепетата и като цяло.

- Представете се.

- Казвам се Илия Кунов и съм старши-треньор на футболен клуб Ботев
(Пловдив) жени и девойки. Преди това 12 години съм бил треньор в школата на Ботев юноши, като последния отбор който водих бе юноши-старша набор 86. Освен това съм треньор и на отбора на ВВС - Пловдив.

- Какви са целите поставени пред отбора?

- Пред отбора няма конкретно поставени цели. Целта бе просто да се изгради женски отбор. Ние се събрахме за първи път на 8 септември миналата година. Аз обаче видях потенциал в момичетата и затова настоях да се намесим в първата четворка и успяхме. Следващата цел която ние самите сме си поставили е влизане в призовата тройка.

- Какъв е тренировъчният цикъл на отбора и къде тренирате?

- Отборът тренира на представителното игрище на стадион „Христо Ботев” както и в базата на ВВС. Тренировките са 4 пъти седмично - понеделник, сряда, петък и събота или неделя в зависимост от това кога имат мач мъжете на Ботев.

- Има ли женски шампионат в България? А национален женски отбор?

- Има шампионат за девойки и жени. Като в шампионата за жени участват 8 отбора, а в шампионата за девойки 10 отбора. Шампионата се провежда на турнирен принцип. Има по два турнира на полусезон или тоест общо 4. Мачовете се играят играят в София, Варна и Сандански, Велико Търново - девойки и в Стара загора се провеждат срещите за двете купи. Това са купата на България и купата на аматьорската лига. Като мога да се похваля, че тази година носител на купата на аматьорската лига стана отборът на Ботев.

По втората част от въпроса. Да има национален отбор на България, който участва в редица международни турнири, два от които са в България. Три състезателки на Ботев вече са част от този национален отбор.

- Приключи ли вече шампионатът?

- Официално приключи. Остава да вземем участие в международен турнир,
който ще се проведе в к.к.Албена от 26-30 юни.

- Кой ви спонсорира?

- Женският отбор на Ботев е част от ПФК Ботев и в качествето си на такъв издръжката му е поета от собственика на Ботев Димитър Христолов. Като издръжката на отбора никак не е евтина. По време на участието ни в турнирите от клуба поемат пътните, настаняването и храната на отбора. Имаме уговорка с ръководството ако някой прояви желание да рекламира на фланелките или да помага по какъвто и да е начин на отбора да не среща трудности.

- Какво се прави за популяризирането на женския футбол?

- Много малко. Това е и основната цел с която сформирахме отбора, за да привлечем талантливи и желаещи да практикуват футбол момичета от Пловдив защото има доста такива. Всяко едно момиче, което желае да се включи в отбора е добре дошло по всяко време. Все пак в средата на септември предвиждаме демонстративен мач на стадион „Христо Ботев” след който ще се проведе и подбор на желаещите да се включат в отбора.

- Как виждате бъдещето на женския футбол в България и в частност в Ботев?

- Самият Мишел Платини заяви, че мъжкия футбол се е комерсиализирал
изцяло и сега ще се развива женският. След влизането в ЕС една от
препоръките ще е всеки професионален футболен клуб освен детско -юношеска школа да развива и женски отбор. В този смисъл можем да кажем, че Ботев е поне една обиколка напред.


Виж коментарите (16)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 29
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).