ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (27) | Вчера (12)
Всички във фамилия Пиронкови са таланти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:20 / 01.07.2010Коментари (2)4012
© Plovdiv24.bg
Светът на тениса едва ли ще види повторение на феномена "Малееви". И трите сестри (Мануела, Катерина и Магдалена) са влизали в шестицата на световната ранглиста. Общият брой титли от турнири на сингъл е 30. Участията на Голям шлем пък са 126, с два полуфинала на Откритото първенство на САЩ. Постига ги Мануела през 1992 и 1993 г., но като състезателка на Швейцария.

Подвигът сега, но на най-авторитетния турнир в тениса - "Уимбълдън", повтаря Цветана Пиронкова. Чаровната пловдивчанка, отстранила петкратната шампионка в Лондон Винъс Уилямс, също е представител на славна фамилия, в който всеки член е талант, но в различна област.

От лодката на корта

Бащата на Цвети и неин наставник - Кирил Енчев, доказва уменията си срещу най-големите светила на треньорската професия в тениса. И той е шампион (републикански), но на кану. Мнозина намират паралел между канала и корта със Сесил Каратанчев и баща й - бившия гребец Радослав Каратанчев. Пиронков обаче е доста по-предпазлив по отношение на медийното внимание спрямо дъщеря му. Ресорни журналисти, познаващи го от години, трудно измъкват и едно изречение за коментар.

За Цветана обаче тепърва ще се пише, не без помощта на брат й Енчо. Той е неин спаринг партньор. Придружава я на повечето турнири. Сестра на Цеци - Елисавета Пиронкова, също играе тенис.

Плувната звезда

Най-титулуваният спортист във фамилията Пиронкови е майката Радосвета. По баща Чинкова, Беба, както я наричат приятелите и съотборниците, е плувна звезда от първа величина. На 25 юни 1977 г. на открития столичен плувен комплекс "Спартак" тя става първата българка, преодоляла границата от 1 минута на 100 м св. стил на голям басейн. Резултатът е 59.64 сек. С него тя печели първото място, по време на традиционната плувна среща България - Чехословакия и установява роден рекорд.

Възпитаничката на треньора Ненко Джински се радва на изключително спортно дълголетие. На "преклонната" за плуването възраст от 37 г. тя спечели златен и сребърен медал в държавното ни първенство през 1999 г. в София на 50-метров басейн, с щафетите на пловдивския Младост'91 на 4 по 100 м св. стил и 4 по 100 м смесена. След това невероятно постижение, майката на три деца, сподели: "Тези медали са ми скъпи, както първите отличия, които спечелих през 1972 г. и бронзовия медал от европейското първенство в София през 1985 г. със смесената ни щафета."

Художникът

Пътят на Цветана Пиронкова към големия тенис е свързан с много лишения на цялото й семейство. Единият дядо - Никола Чинков, финансира участията на внучката по турнири, като продава парцели и гори в Родопите. Голям е обаче и приносът на другия дядо Енчо. Той е един от най-големите български художници и от него първата ни ракета наследява таланта и любовта към изобразителното изкуство.

Енчо Пиронков продава своите картини, за да обезпечи подготовката на бъдещата звезда. Майсторът на живописта е носител на множество отличия, сред които награда на СБХ през 1964 г., орден "Кирил и Методий" през 1979 г. и званието "заслужил художник" през 1985 г. Негови произведения са притежание на НХГ, много държавни и частни галерии в България, както и частни колекции в САЩ, Австрия, Испания, Дания, Мексико, Япония, Франция, Германия.

Пиронков е един от художниците от така наречената "Пловдивска школа от 1960-те", наред с Георги Божилов, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски и Христо Стефанов. В творбите му, наситени с богатство на багрите, лиризъм и емоционалност, като основни теми присъстват Старият Пловдив, селският бит, Априлското въстание. Пиронков работи и в областта на приложното монументално изкуство (мозайки, фрески, стъклописи, дървена и метална пластика) и сценичната декорация - негово дело са декорите за филма "Сватбите на Йоан Асен".

Източник: в. "Тема Спорт"

Още по темата: общо новини по темата: 45
22.07.2010
08.07.2010
06.07.2010
06.07.2010
05.07.2010
04.07.2010
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Талантлива фамилия...Особено пък Енчо Пиронков, който рисуваше толкова талантливо, че дори децата ( а те са всепризнато с най-богато въображение ) изобщо не можеха да разберат какво е нарисувано на картините му.А ние по-големите се чудехме на шантавите квадрати, триъгълници и линии, а най-богатата ни фантазия не ни подсказваше какво е надраскано на платното.
+1
 
 
Точно преди нейният голям шанс не притеснявайте момичето.Сега може да чете тези редове и да се притесни преди мач-а.Дори и да загуби за мен пак се е доказала като спортист.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
16-годишна сътвори фурор в Пловдив
Георги Кабаков ще ръководи дербито от първия кръг на Лига Европа
12-годишна вкара гол във футболното дерби на Пловдив при жените
Община Пловдив организира "Училищни игри на волята"
Ултиматум в Спартак: Заплашвате ли треньора, спирам финансирането!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: