Класика по пловдивски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (118)
09:36 / 25.08.2006
4258
Локомотив и Ботев са се изправяли един срещу друг над сто пъти на най-различни нива - "А" група, турнири за национална купа и приятелски срещи. Поне половината от тези мачове се помнят и до днес от местните запалянковци, които не спират да ги коментират. Напоследък битката за Пловдив измести вечното дерби Левски - ЦСКА със своята напрегнатост и непредсказуемост. "7 дни спорт" ви предлага някои от най-интригуващите сблъсъци през годините. Интересното е, че повечето от тях са се състояли в края на август или началото на септември, както ще бъде и със съботното издание на пловдивската класика.

Приказка в черно и бяло
Локомотив - Ботев 7:3,
септември 1974 г.

Това е двубоят, в който черно-белите постигат рекордната си победа. Хеттрик за Локо отбелязва Йордан Кичеков, който допреди няколко години бе президент на Хасково. Два пъти се разписва легендата Христо Бонев - Зума, а по веднъж Георги Василев - Гочо и сегашният администратор на Лаута Николай Курбанов. Мачът ще се запомни и с политически скандал, разиграл се към неговия край. При резултат 7:1 тогавашният първи на ЦК на БКП за Пловдив Дража Вълчева праща най-доверения си деятел на скамейката на Локомотив при треньора Иван Манолов - Орела. Спусната е заповед от горе черно-белите да спрат с натиска, за да не се получи по-разгромен резултат, който щял да бъде резил за Ботев. За това помага и главният арбитър, който отменя осми гол на Локо поради засада. Бесен от всичко, капитанът на пловдивското Юве Христо Бонев влиза в историята като футболиста, получил жълт картон за гавра с противниковия отбор. Към края на мача Зума финтира двама бранители на Ботев, подминава и вратаря, след което демонстративно изритва топката в тъч. Малко след това отбраната на Локо пуска два бързи гола, за да стане резултатът 7:3. Това е един от двубоите, за които другата легенда на Локо, Георги Василев - Гочо, още се кодоши. С премиите от победите над Ботев той си купил апартамента, в който сега живее.

Рекордите на жълтите
Ботев - Локо 5:0,
август 1995 г.

Това пък е рекордната победа на жълто-черните, която е постигната под ръководството на треньора Атанас Драмов. Суровият брюнет до този момент е най-успешният треньор на Локо (бронзов медал в "А" група и Купа на Съветската армия), но след преминаването си край Бирената фабрика също жъне успехи. Локо пък се води от най-добрия треньор в историята на Ботев Иван Глухчев, който няколко месеца след резила е уволнен от Лаута. Хеттрик за "канарчетата" забива преминалият от Локо Костадин Видолов, а на два пъти се разписва Анастас Петров. Интересното е, че оттогава двамата не са играли едновременно в дербито, но са титуляри в предстоящото съботно дерби.
Мачът от преди 11 години е едно от малкото градски дербита, което се състои на осветление. След неговия край почти всички футболисти на Локо се оплакват, че не са виждали добре топката, тъй като прожекторите на стадиона са по-скоро за тенис двубои, а не за футбол. Ботев има още една победа с 5:0 над вечния си съперник през 1987 г., като тогава четири гола вкарва Атанас Пашев, а другият е дело на национала Запрян Раков.

Успехът на капачките
Ботев - Локо 1:0,
август 1997 г.

Последната победа на символичните домакини в събота. Поради тази причина сега най-модерният виц сред агитката на Локо е: "Какво не е виждало едно 9-годишно дете? Успех на Ботев над Локо." Единствения гол вкарва Стефан Учиков, а другата звезда на Ботев - Мечо Телкийски, изпуска да отбележи на празна врата. И този мач не минава без скандал. Още в края на първото полувреме реферът гони най-добрия играч на черно-белите Александър Александров - Вош. 30 минути преди футболистите на Ботев да излязат за загрявка пък, техният треньор Георги Попов - Тумби ги шокира с метода, по който прави последния си разбор. Легендарното дясно крило на "канарчетата" изкарва 10-ина капачки от безалкохолно и ги нарежда по пода, за да обясни по-добре на своите възпитаници кой в коя зона трябва да играе.

Началото на терора от Лаута
Локо - Ботев 5:3, септември 2001 г.

Това е първото дерби, след като шефът на ВАИ Холдинг Георги Илиев купува контролния пакет акции на Локо. Черно-белите на два пъти повеждат на Лаута след голове на Стойнев и Пасков, но въпреки това в началото на второто полувреме се стига до обрат 2:3. Два гола за Ботев вкарва любимецът на агитката Боби Димитров, а веднъж се разписва Милен Кунчев (с глава). В този момент камерите на БНТ попадат върху треньора на Локо Димитър Димитров - Херо, който е захапал от яд яката на своята шуба. Резултатът върви 3:3 до 83-ата минута, когато Иван Пасков - Прасковата вкарва втория си гол в мача. Крайното 5:3 фиксира Славчо Павлов в последната минута. Това е и последният двубой, който се свири от пловдивски съдия. Скандалният рефер Йордан Сталев не посмява да изгони вратаря на черно-белите Васил Камбуров за умишлен фаул извън наказателното поле. През второто полувреме пък страничният съдия вдига несъществуваща засада на откъсващия се сам срещу вратата на символичните домакини Боби Димитров. След края на мача от щаба на Ботев се обявяват за морални победители. Същото се случва неизменно и при последните няколко издания на дербито.

Отмъщението на отхвърлените
Ботев - Локо 1:2,
април 2002 г.

Дербито тръгва отлично за символичните домакини, които повеждат след гол с глава на Иван Караманов. Халфът, който е юноша на Локо, тича пощурял към треньора Димитър Димитров - Херо, за да му прави неприлични жестове с пръсти. Именно бургаският спец освобождава няколко месеца по-рано от своя отбор Караманов. През второто полувреме дузпа за Локо пропуска най-опитният футболист Дончо Донев. Почти всички по трибуните виждат очертаващата се победа на "канарчетата". Ботев води с 1:0 до 88-ата минута, когато Иван Пасков - Прасковата изравнява резултата. В даденото от съдията допълнително време Мартин Камбуров вкарва победния гол с глава след центриране от тъчлинията. След това нападателят на Локо прави 50-метров спринт към централната трибуна, където посочва с пръст президента на Ботев Димитър Христолов. Камбуров не играе футбол близо шест месеца, тъй като Христолов оспорва картотекирането му в Спартак (Плевен). Голът е своеобразно отмъщение от страна на нападателя. Анализът е на "7 дни спорт".


Виж коментарите (118)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 11
Днес: 29


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).