Пламена Миткова за втора поредна година е Атлетка №1 на България, Начева също в Топ 3

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:14 / 21.11.2023
3565
Пловдивчанката Пламена Миткова, с треньор Ивайло Русинов, бе избрана за втора поредна година за "Атлетка на България". Тя стана №1 в традиционната анкета на списание "Атлетика“, в която гласуваха експерти, спортни журналисти и редакции, отразяващи атлетиката в България.

Към гласовете на специалистите беше добавен и един вот от феновете на списание "Атлетика“ чрез гласуване в профила на изданието в социалната мрежа "Фейсбук“ (Мета). Първи при мъжете е Божидар Саръбоюков (скок дължина и троен скок).

При жените Пламена Миткова (скок дължина) е номер едно с 260 точки, а съвсем близо до нея на втората позиция е най-силната ни атлетка в бяганията Милица Мирчева с 251.5 т. Третото място е за друга пловдивчанка - Александра Начева (троен скок), която събра 187 точки.

Най-малката номинирана в анкетата – 15-годишната Радина Величкова (100 м и скок дължина) е четвърта в класирането със 154 точки, но с първо място сред гласуването на феновете.

Божидар Саръбоюков навърши 19 години на 6 август 2023-а и направи много силен сезон като при юношите, така и при мъжете. Атлетът от Харманли се пробва с успех на двата хоризонтални скока – на дължина и троен скок. Още през зимния сезон 203-сантиметровият Саръбоюков доведе националния рекорд на скок дължина за юноши под 20 години до 7.97 и зае четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул. Постижението му бе само на сантиметър от европейския рекорд за юноши в зала.

Пламена Миткова, която спечели световната титла за девойки на скок дължина през 2022-а и продължи с отличните си изяви през 2023-а, за да спечели за втори път анкетата за "Атлет на България“.

Пловдивчанката направи дебюта си при жените на голямо състезание през 2023-а с участие на европейското първенство в зала. Въпреки, че лекува контузия през лятото, тя завоюва сребърен медал на европейското първенство за девойки под 20 години в Йерусалим и зае пето място на европейското отборно първенство втора лига.

Личният рекорд за годината на Миткова, която също навърши 19 години на 18 септември, е 6.54 – най-силният резултат в българската лека атлетика за годината. Пловдивчанката, която се подготвя при Ивайло Русенов, записа пет състезания над 6.40 през 2023-а.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 25
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).