Илюмжинов: Пловдив може да се окаже родината на шахмата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:46 / 04.11.2010
840
Въпросът с възникването на шахмата въобще не е решен и може да се окаже, че неговата родина е България, а не както се смята Индия. Това споделя президентът на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов в интервю за руския вестник "Коммерсант".

Илюмжинов, който в края на септември бе преизбран за бос на ФИДЕ, разкрива, че миналия месец в България с ръководителите на нашата федерация е обсъждал идеята за провеждане на първа международна конференция на тема история на възникване на шахмата.

На въпрос кому е нужна тази конференция, след като се знае, че произлиза от Индия, Илюмжинов отговаря: "Това е една версия. А вие знаете ли, че в Пловдив са открити древни шахматни фигури? А това е един от най-старите европейски градове. Има и други варианти за това коя е страната - родина на шахмата. Първоначално се говореше за Индия, след това за Персия. По-миналата година бях в Монголия и техният президент ми показа шахматни дъски, открити при търсенето на могилата на Чингис хан. Примерната им възраст е 3,5 хиляди години, а в Индия са на максумим две хиляди. В Латинска Америка, в Перу също са намерени древни фигури. Как са се озовали там? Така че, като цяло се договорихме да проведем в София конференция, да поканим на нея учени от различни държави и да изясним откъде се е появил шахмата."

В същото интервю Илюмжинов допълва, че спонсори в момента не липсват и потвърждение за това е била жестоката битка между курорта Албена и норвежкия град Тромсьо, който спечели правото да организира шахматната Олимпиада 2014. Илюмжинов потвърждава, че скандинавците са спечелили, след като са правителството им е предложило сумата от 15 млн. евро.

Източник: Gong.bg



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 12
Днес: 25


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).