ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Новата перла на Ботев - от ледника в Норвегия до гола срещу Нойер
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:04 / 23.06.2024Коментари (2)3574
© kicker.de
Уджа и Швайнщайгер са сред голмайсторите в мача, който Байерн печели с 4:1
Носителят на Купата на България Ботев (Пд) прави мащабна селекция, като за момента перлата в нея е нигерийският нападател Антъни Уджа. Той е на 33 години и идва при "канарите" след слаб сезон във втородивизионния Айнтрахт Брауншвайг, за който реализира едва 3 гола в 23 срещи.

Но няма как една лоша кампания да разруши страхотната кариера, която има Уджа. А именно — истинска легенда на Кьолн – 102 мача, в които бележи 36 гола и дава 10 асистенции, заради които местните му казват Тьон, галено на Антъни, но по германски. Общо в Първа Бундеслига записва 136 мача, в които вкарва 30 попадения и дава 10 голови подавания. Играл е за националния тим на Нигерия, а на клубно ниво е бил в клубове като Вердер, Майнц 05, Кьолн и Унион Берлин. 

Нека обаче започнем хронологично. Уджа се появява на бял сеят в малкия град Угбоколо, Нигерия, преди 33 години.

"Откакто съм се родил, никога не съм познавал друга игра, освен футбола. Баща ми обаче винаги се е грижил петте му деца да бъдат образовани. Аз съм най-малкият от петте. След като завърших средното си училище, говорих с баща ми, че искам да стана футболист. Той ми даде подкрепата, от която имах нужда. Видях ситуацията сред мои приятели от детството, където родителите се опитваха да ги принудят да изберат друго и те накрая направиха грешен избор, така че, когато му казах, че искам да пробвам футбола, той даде само един съвет, че не иска да завърша без да постигна успех. Имах късмет, защото той ме подкрепи с футболни обувки и нищо не ми липсваше. Не беше подготвен за провал. Той ми даде само една година отсрочка, за да се докажа. Той каза, че ако не мога да докажа своята смелост, ще се върна в училище и ще забравя футбола. Така след шест месеца успях да получа първия си професионален договор с ФК Абуджа, а след още шест месеца отидох в Уари Уолвс“, спомня си Уджа.

"Първият ми опит в Европа беше много труден, защото напуснах Нигерия при температури от 30 до 40 градуса, а като отидох в Норвегия беше минус 15, което беше като да седя в дълбок фризер. Това беше еднократна голяма промяна за мен, защото знаете, че скандинавските страни са много студени. Беше много трудно да започна. Храната също беше друго предизвикателство. Бях свикнал с местни нигерийски гозби. Това изведнъж се промени на салата и други".

"В началото имах много проблеми със стомаха, но постепенно се адаптирах към него. Но най-трудно беше времето. Човек трябваше да се облича добре, докато играе, а аз не бях свикнал с това. Имате отсрочка само през лятото. Но след това свикнах и нямах проблеми с нищо от това. Бях в Норвегия през януари 2010 г. и останах там сезон и половина, в Лилестрьом“, припомня новият футболист на Ботев (Пд).

След 27 гола и 6 асистенции в 36 мача, той прави голям трансфер в Майнц за 2,3 млн. евро. Там обаче не му потръгва и прави крачка назад, преминавайки в Кьолн, който обаче тогава е във Втора Бундеслига. Следва много силно начало и през сезон 2014/15 "козлите“ вече са в Първа Бундеслига. А Уджа със сигурност няма да забрави датата 27 февруари 2015 г., защото тогава бележи във вратата на великия Байерн Мюнхен, пазена от Мануел Нойер. Plovdiv24.bg уточнява за читателите си, че въпросният мач на "Алианц Арена" завършва 4:1 за Байерн. Уджа вкарва за 2:1 в края на първото полувреме, а попаденията за баварците са на Швайнщайгер, Рибери, Робен и Левандовски.

Следва нов трансфер – във Вердер, срещу 4,5 млн. евро. За "бременските музиканти“ вкарва 11 гола, включително и на Борусия Дортмунд. Така на сцената се появяват китайските пари и нигериецът е купен за 11,5 млн. евро от Ляонинг. Сякаш обаче най-многолюдната страна не е мястото на Уджа.

"Чувствах, че трябва да направя нещо повече от това просто да играя. Също така исках да помогна много, защото нивото на футбола не е толкова високо. Когато купуват играч от Европа, те не очакват само вашите качества на терена, те очакват да помогнете и на китайските играчи“, разказва той.

Връща се в любимата Германия през 2018 г., когато Майнц го купува отново, този път за 3,8 млн. евро.

"Когато се върнах от Китай, бях загубил много от остротата, необходима във футбола на високо ниво“, призна голаджията. "Имах нужда да се върна в ритъма. Гледах предишните си голове и си мислех: "Уау, това съм аз?“ Само защото можех да го направя преди, не беше гаранция, че мога да го направя отново. Казват, че практиката те прави перфектен и това е, което ми помогна досега“, заявява Уджа. 

И вторият му престой в Майнц 05 обаче не е много добър, заради което е продаден на Унион Берлин за 2 млн. евро през 2019 г. Така в активната си кариера превърта 26,5 млн. евро за трансфери, което е фамозна цифра за играч, който идва в българското първенство.

В германския столичен тим Уджа се представя много слабо, като вкарва само 3 пъти, а след това получава тежка контузия в коляното, която го вади извън терените за над година. След тази травма той повече никога не успява да блесне в Първа Бундеслига и приема офертата на Айнтрахт Брауншвайг от второто ниво. Там прави добър първи сезон, бележейки 10 пъти в 29 срещи. През миналия обаче вкарва само 3 гола в 23 срещи, заради което договорът му не е подновен.

Така на хоризонта излиза  Ботев (Пд), който търси централен нападател след тежката контузия на голмайстора Георги Николов. И сега целта пред Уджа, когото всички описват като много добро момче, е първо да вкара голове на Марибор, като по този начин осигури дуели с Панатинайкос, а след това да бележи постоянно и в родното първенство, за да може "канарчетата“ да бъдат на мястото, което им се полага. 

Материалът е на Богомил Русев, "Мач Телеграф"
Още по темата: общо новини по темата: 138
29.06.2024
28.06.2024
28.06.2024
28.06.2024
28.06.2024
28.06.2024
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Перла... ама залязваща перла. Като му погледнеш професионалната биография - за 19 години е сменил 11 отбора, Ботев е 12-я. За последните 6 години е изиграл 100 мача и е вкарал 20 гола. Звезда баце..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Ботев започна да изгражда кула, която може да стигне дори до титлата
Контролата между ЦСКА 1948 и Ботев се провали
Сериозен проблем при продажбата на билети за мача Ботев - Марибор
ПФК Ботев: Продадохме над 2000 карти! Можем ли да станем 3000?
Бивш играч на Ботев подписа с тима на Ален Ожболт, 6 месеца стоя без отбор
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: