Дервенков: Ще свикам Общо събрание заради съмнителни сделки на Христолов

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (150)
08:21 / 13.12.2006
2290
Във вчерашния си брой "Топспорт" публикува информацията, потвърдена и от боса на Ботев (Пд) Димитър Христолов, че бившият изпълнителен директор на "канарчетата" Константин Дервенков щял да бъде подведен под съдебна отговорност, защото е признал пред разследващите органи, че е получил подкуп, за да продаде Веселин Минев на Левски. Защитникът премина през лятото от Ботев в Левски за 30 000 лв., което стана причина за скандал между Христолов и Дервенков и последният бе отстранен от ръководството на "канарчетата". След последните новини около случая Минев разговаряме и с Дервенков, който притежава 5 процента от акциите на Ботев.

- Г-н Дервенков, вярно ли е, че заради жалбата, подадена от Христолов относно трансфера на Веселин Минев в Левски, сте разпитван от полицията и прокуратурата и сте признал, че сте получил подкуп?

- Първо искам да кажа, за да не се злоупотреби евентуално и с това, че имам граждански договор с ФК Левски. Не знам дали знаете, но аз произвеждам компактдискове и правя различни клипове и реклами. В тази връзка ми е по-тясното сътрудничество със "сините". Но това няма нищо общо със "сделката Минев". Сега конкретно на въпроса. Категорично заявявам, че изобщо не съм правил самопризнания за каквито и да е подкупи. Показанията съм давал единствено пред икономическа полиция Пловдив. Всичките ми показания съм ги писал собственоръчно и с разрешението на съответния дознател, може да бъде проверено какво точно съдържат те.

- Но не е ли прехвърлен случаят ви от Пловдивска на Софийска прокуратура с препоръка за образуване на дело за извършено престъпление?

- Информацията, която имам от моите адвокати е, че по трансфера на Веселин Минев от Ботев в Левски няма данни за престъпление. Също нямам информация, че този случай е прехвърлен в Софийска прокуратура със становище, че са налице данни за престъпление. До този момент никой не ме е уведомявал, че нося каквато и да е отговорност за трансфера. Така че този случай е затворена страница за мен.

- Значи няма нищо нередно в трансфера?

- Това отдавна е ясно. Още когато бях обвинен от Христолов, че съм изтъргувал Веско Минев за жълти стотинки, аз на свой ред подадох жалба до компетентните органи с иск да бъде направена справка и сравнение за трансфера на Георги Андонов в Черно море. След Христолов, аз съм човекът, който притежава най-голям процент акции в Ботев. Затова беше редно да потърся съдействие от държавните органи.

И така Христолов представи пред борда на директорите и пред акционерите в Ботев фактура за продажбата на Георги Андонов. Той е продаден на Черно море за 10 000 лв. Моля ви, сами си направете сметката коя цена е по-голяма - 30 000 лв. за защитника Минев или 10 000 за нападател. Освен това, в качеството ми на изпълнителен директор на Ботев имах пълното право да продам Веско Минев. Имах и разрешението за това на другия член на борда на директорите Костадин Костадинов, а по същото време Христолов отсъстваше от страната. С други думи, 2/3 от борда на директорите на Ботев е дал своето съгласие за трансфера на Минев.

В същото време трансферът на Георги Андонов е еднолично решение на Христолов. Така че Ботев е пълен с противоречия и това се дължи на едноличното ръководство на Христолов и фамилията. Аз обаче като втори акционер в клуба съм длъжен да подам още жалби, защото акционерното дружество в момента се ощетява много сериозно. Едната жалба е свързана със случая Домакинов. В момчето са инвестирани толкова много пари, цената му се вдигна високо, а към днешна дата рискуваме да го изпуснем, без да вземем стотинка. Домакинов става свободен агент като виновникът за това определено е Димитър Христолов.

Освен това съм завел дело, с което оспорвам последното Общо събрание на акционерното дружество на Ботев. Там Христолов е правил каквото си иска. Свикал е участниците неправомерно, снел е членовете на борда на директорите неправомерно, не са спазени точките от дневния ред и има куп други нередности. Може би затова на последното заседание на пловдивския съд адвокатът на Христолов е поискал отлагане. Това ясно показва, че Христолов е притеснен и цели само да печели време.

Сега съм стартирал процедура за свикване на ново Общо събрание, на което ще потърся сметка и яснота по други съмнителни сделки. Така например Христолов преди пет години се остави Славия да му отнеме бранителя Асен Караславов с категоричната формулировка от БФС - "по вина на клуба".

Не знам защо обаче Христолов не потърси петте процента, които му се полагат от трансфера на Мартин Камбуров от Локо (Пд) в Ал Ахли (Дубай). Може би Христолов е забравил, че въпросният играч е рожба на нашия клуб и имаме право на комисионна, която в случая е доста солидна. За всички тези ползи Христолов трябва да даде яснота, а не да търси евтини сензации в медиите. Не го обвинявам, нито нападам. Като акционер просто искам отчет от него.

- Но не ощетява ли все пак Ботев трансферът на Веско Минев в Левски?

- Освен 30 000 лева, които Ботев - респективно Христолов - получи от Левски, в договора е предвидено при всеки следващ трансфер на играча в клубната каса на нашия клуб да влязат още 20 процента от цената, за която Левски го продава. Като сумата, която трябва да броят на Ботев, не може да бъде по-малка от 30 000 лв.




Виж коментарите (150)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).