Канарчето кацна на рамото на Ботев, Топ 3 в Първа лига трябва да е минимумът

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
11:24 / 21.07.2024
4831
Ботев Пловдив написа първа глава от новата си приказка, а това, че всичко бе на косъм и с драматичен оттенък, е черешката на тортата, защото такива моменти си заслужават да бъдат изживени точно по този начин и много лесното като че ли не е толкова сладко. "Канарчетата" абсолютно заслужено елиминираха по-опитния си съперник Марибор (2:1, 2:2) в Лига Европа.

В първата минута на мача в Словения жълто-черните показаха, че са още зелени, допуснаха атаката на домакините да придобие завършен вид, а отпорът бе изкюскване на топката някъде напосоки. Това показва липса на зрялост и изглеждаше, че пловдивчани няма да получат разрешение да покажат тяхната си игра. Което в международен план има друга тежест. Не всеки при такива обстоятелства може да го направи.

Обективно, а не патриотично погледнато, Ботев Пловдив бе по-добрият отбор от Марибор и в двата мача и четирите отбелязани гола, по два в двете срещи, показват, че всъщност канарчетата имат класа, но им липсва отборен манталитет, за да я покажат в пълен размер. Още на финала за купата с Лудогорец пловдивчани затвърдиха впечатлението, че имат класата, направили са основата и имат разрешително за строеж нагоре. И сега надграждат.

Стадионът в Марибор предложи по-скоро приятна, отколкото вражеска атмосфера, спрямо "Колежа“ обстановката бе като на Спартакиада, но все пак хората на Душан Керкез демонстрираха прекалена доза респект към противника си най-вече именно поради домакинския фактор. След като допуснаха ранен гол, което си е болно място на българските евроучастници като цяло, ботевистите като че ли решиха да се позатворят, за да не получат бърз втори и от там да се сринат психически.

Дайте да си държим питомното в обсега на радара,

пък при дузпите кой ще ни упреква, ако отпаднем – вероятно такива мисли нахлуха в главите на футболистите, а и на треньора на Ботев. И точно в тези минути те като че ли спечелиха крайния успех. Пловдивчани още нямат натрупвания за бърза реакция, все пак Марибор е редовен участник в групова фаза на евротурнирите, а и бившият треньор на Лудогорец Шимунджа в това отношение има по-богата визитка от Керкез.

Агресията на жълто-черните до края на полувремето бе в непълни количества, а на почивката наставникът им, казано по треньорски, си изкара месечната заплата само за 15 минути.

При първия успешен опит за преса всичко се върна в обсега на Ботев, а домакините, докато разберат резервата Нвачукву ляв ли е, халф ли е, се принудиха да го разузнаят по неприятния начин и той им го начука със закачката с името си. И след това дойде мигът и на човека, заради когото са измислени някои клишета. Антъни Уджа е перлата в селекцията на Ботев Пловдив и спекулациите от рода на възрастта му и ще има ли възвращаемост, вече са в кошчето. При такива трансферни попадения не е необходимо да се търси моментът със следваща продажба.

Новият нападател на Ботев вече възвърна инвестицията на клуба,

независимо в какъв размер е. Не бе само той, целият отбор беше, но два мача с Панатинайкос като приходи от билети, телевизионни права и имидж, това е трудно оценимо като цифрова стойност за сметка на изживяването. Топката обича Уджа, а той обича да я вкарва във вратата, това със сигурност ще го гледаме тепърва през сезона. Нека да е на 33 години, сещате се онова за младите и старите, за можещите и неможещите.

Два мача с Панатинайкос плюс още поне два. Тези общо поне 6 европейски двубоя трябва да вдигнат Ботев Пловдив на друго ниво в България. Жълто-черните си постлаха за много вълнуващ сезон и на двете сцени, началото е повече от обещаващо. Канарчето им кацна на рамото и не бива да го изпускат и Топ 3 в Първа лига трябва да е минимумът през цялото първенство.

А европейските мачове са бонус и осмислят строежа на новия стадион, както и осмислят инвестициите на собственика, работата на директори, служители, персонал, треньорски щаб и футболисти. Сега всеки иска да е на мястото на Ботев, който с реванша в Марибор показа, че всичко в клуба има смисъл.

Анализът е на Желю Станков, "Тема спорт"


Виж коментарите (4)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).