ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Кошмари и радости в черно и бяло
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:57 / 27.12.2006Коментари (158)2948
©
Локомотив изпраща една от най-противоречивите години в историята си. В началото тя бе кошмарна. Тотално безпаричие налегна клуба. Ръководството бе принудено да продаде повечето от звездите. През лятото обаче нещата се стабилизираха. Защото се намериха нов спонсор и нов благодетел. С идването на Александър Тасев и "Алианц" Локомотив се превърна във финансово осигурен и стабилен тим.

Нека проследим детайлно какво се случи от януари до декември.

Точно преди дванадесет месеца феновете на Лаута си задаваха един-единствен въпрос - ще успее ли Локомотив да запази мястото си в групата. Нямаше го вече Георги Илиев - човека, при когото черно-белите станаха шампиони. Нямаше го и голмайстора Мартин Камбуров плюс продадените в ЦСКА Александър Тунчев, Кирил Котев, Георги Илиев и Даниел Георгиев. На всичко отгоре двама от чужденците - Иван Кризманич и Владимир Джордани, отказаха да се върнат в Пловдив и изчезнаха безследно. Сърбинът обяви, че е по-добре да кара такси в Белград, отколкото да рита без пари в България. Другият дори не успя да си вземе довиждане със съотборниците си. Така треньорът Аян Садъков трябваше да гради съвсем нов отбор, съставен предимно от млади и неопитни момчета. Локомотив обаче започна пролетния сезон с инерцията, набрана от есента. Тимът играеше учудващо добре и рязко се отличаваше от отборите в долната половина на таблицата. И то при положение че футболистите бяха забравили кога за последен път са взимали премии и заплати. В началото на март те дори останаха известно време без служебните си телефони, тъй като сметките им не бяха плащани. Тези, които живееха на квартири пък, получиха последно предупреждение за изгонване. В същото време собственикът Емил Наков упорито отричаше, че има финансова криза. Тук обаче на сцената се появи създадената в началото на годината бизнес група от по-заможни фенове на отбора. Благодарение на тях Локомотив влезе в новата история на българския футбол като тим, получавал премии от своите запалянковци.

В началото агитката осигури 1000 лв. за този, който вкара последен гол срещу Нафтекс. Стимулът важеше само при победа. "Смърфовете" удариха бургазлии с 3:1, а парите заслужи Явор Въндев. Той я раздели по равно със своите съотборници. При следващото домакинство мизата бе вдигната - 5000 лв. Защото на Лаута идваше ЦСКА. Шоуменът Влади Въргала шумно обяви пред "7 дни спорт", че ще извади от джоба си 1690 лв., ако пловдивчани спрат армейците. "Смърфовете" шокираха цяла България, като биха с 1:0. Въпреки че почти час играха с човек по-малко заради червения картон на Марсел Еламе. Златния гол вкара Владислав Златинов, който тогава се разписа за сефте с черно-белия екип. След мача футболистите получиха премията си, но парите на Въргала така и не дойдоха на Лаута. Спечелените 3 точки превъзбудиха ексцентричния Емил Наков, който дръпна кратък урок по история пред журналистите.

- През 1885 г. при Сливница голобради български момчета разбиха прехвалените сръбски генерали. Сега, 121 г. по-късно, историята се повтаря. Добре че този измислен ген. Йешич не пусна четирите наши момчета. Това се оказа фатално за ЦСКА - обяви Емил Наков.
Тогава Наков за първи път призна, че клубът е във финансова криза. И че е готов да подели акциите си с друг бизнесмен. Иначе търпението на футболистите се изчерпваше все повече и те вече обмисляха да спрат тренировките. Въпреки това пловдивчани изиграха поредния си силен мач и стигнаха до 1:1 като гости на Берое. 2 дни по-късно, на 11 април, Александър Тасев се появи за първи път на Лаута. Той огледа базата и успокои футболистите, че в най-скоро време всичко ще им бъде изплатено. Именно мачът с Берое бе първият, след който играчите получиха възнаграждение от новопоявилия се финансов благодетел на Лаута. На 15 април Тасев направи и първата си среща с кмета на Пловдив д-р Иван Чомаков. На нея той потвърди намерението да инвестира в комплекс "Лаута", ако го получи на концесия. Това все още не е станало факт, въпреки че общинските съветници в Пловдив намалиха почти 8 пъти цената на стадиона в сравнение с това, което беше записано в тръжните документи 2,5 г. по-рано. Тогава бъдещият собственик на Лаута се задължаваше да инвестира минимум 8 млн. лв. в срок до 3 г., което на практика отказа Георги Илиев. Сега цената бе свалена на 1,2 млн. лв., но Тасев също отказа под претекст, че в концесията не влизат залите по борба и бокс, които се намират на централната трибуна на стадиона. В момента тече процедура по ново изготвяне на тръжните документи, което стана наложително след приетия закон за концесиите от парламента.

На 10 май Локомотив подписа исторически договор за спонсорство с "Алианц България Холдинг". Контрактът е за 5 г. и въпреки че двете страни отказаха да уточнят конкретни параметри, на всички беше ясно, че той до голяма степен разрешаваше финансовия проблем на Лаута. Клубът стана първият в света, подпомаган от застрахователния гигант. Малко по-късно отново благодарение на Александър Тасев пловдивчани се
сдобиха с още два сериозни спонсора - “Глобул” и “Балкан Стар”
Кюстендилският бизнесмен взе официално властта на Лаута в края на септември, когато бе проведено общо акционерно събрание. В новия борд на директорите освен него попадна и пловдивският бизнесмен Станимир Велев - Яшката. Като трети член остана Емил Наков, който държи около 40% от акциите на клуба.

През есенния сезон на 2006 г. не се случиха интересни неща около Локомотив. Освен смяната на Аян Садъков. Тя стана след дербито с Ботев, загубено с 2:3, и последвалото поражение с 0:1 от аматьорския Елегант (Хисаря) в една безобидна контрола. Новият наставник не беше изненада за никого. Иван Маринов, известен повече с прозвището си Маслара. Той продължи политиката да налага млади футболисти, въпреки че това не се харесва на част от агитката. В своя защита Маслара често цитира чистата статистика от шампионския сезон - 26 напуснали 22-ма нови, 13 от които на възраст 18 години.

За отбелязване е и вандалското отношение на феновете на Локомотив. Ето техните прегрешения: Големия бой с противниците от Ботев. Ударения полицай по време на гостуването на ЦСКА, което коства на тима две срещи при закрити врати. Последваха сблъсъци с полицията в Сандански, нахлуване на терена в Раднево, както и бой с полицаи и варненски фенове на мача със Спартак във Варна. Скандалите принудиха генералния секретар Атанас Узунов, както и новоназначения спортно-технически директор Христо Бонев - Зума да апелират към феновете да бъдат по-кротки.

Анализът е на "7 дни спорт".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.12.2006 г.
0
 
 
TRAKIA-BKP,SADAM ,DOGAN,AL KAIDA -SA NASHITE BASHTI !
Aнонимен
на 29.12.2006 г.
0
 
 
TRAKIA-BKP,SADAM ,DOGAN,AL KAIDA -SA NASHITE BASHTI !
Aнонимен
на 29.12.2006 г.
0
 
 
TRAKIA-BKP,SADAM ,DOGAN,AL KAIDA -SA NASHITE BASHTI !
Aнонимен
на 29.12.2006 г.
0
 
 
TRAKIA-BKP,SADAM ,DOGAN,AL KAIDA -SA NASHITE BASHTI !
Aнонимен
на 29.12.2006 г.
0
 
 
TRAKIA-BKP,SADAM ,DOGAN,AL KAIDA -SA NASHITE BASHTI !
Aнонимен
на 29.12.2006 г.
0
 
 
TRAKIA-BKP,SADAM ,DOGAN,AL KAIDA -SA NASHITE BASHTI !
Aнонимен
на 29.12.2006 г.
0
 
 
TRAKIA-BKP,SADAM ,DOGAN,AL KAIDA -SA NASHITE BASHTI !
Aнонимен
на 29.12.2006 г.
0
 
 
TRAKIA-BKP,SADAM ,DOGAN,AL KAIDA -SA NASHITE BASHTI !
Aнонимен
на 29.12.2006 г.
0
 
 
TRAKIA-BKP,SADAM ,DOGAN,AL KAIDA -SA NASHITE BASHTI !
Aнонимен
на 29.12.2006 г.
0
 
 
TRAKIA-BKP,SADAM ,DOGAN,AL KAIDA -SA NASHITE BASHTI !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Първи мач след огромните трусове на "Лаута"! Ще продължи ли спадът на посещаемостта?
Футболисти, треньори и фенове на Локомотив почетоха великия Аян Садъков
Любо Пенев стриктно спазва новите правила на "Лаута"
Митко Илиев и компания зарадваха малки локомотивци
Феновете на Локомотив се събират на "Лаута"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: