ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Ботев пише днес нова страница в историята си, ако отстрани Жрински
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 15.08.2024Коментари (1)2295
© Plovdiv24.bg
Ботев Пловдив гостува тази вечер от 21:00 часа на стадион "Под Биелим Бриегом“ в Мостар в реванш от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. "Канарчетата" влизат в сблъсъка с местния Жрински с аванс от 2:1 след първия двубой на "Христо Ботев“, когато точни за успеха бяха Самуел Акере и Алекса Мараш.

Възпитаниците на Душан Керкез се намират в отлична изходна позиция да атакуват плейофната фаза на надпреварата и по този начин да запишат имената си с големи букви в клубната история. Никога досега жълто-черните не са изигравали 8 двубоя в една и съща европейска кампания, а при отстраняване на Жрински ще се случи именно това.

До момента жълто-черните се изправиха срещу Марибор и Панатинайкос в Лига Европа и сега срещу босненците в Лигата на конференциите. Словенският отбор беше елиминиран след чудесна победа с 2:1 в Пловдив и геройско равенство 2:2 на "Людски врът“, а "канарчетата" могат да съжаляват за загубата с 1:2 в Гърция от детелините, защото се представиха много достойно и имаха своите шансове за равенство преди тежкия разгром с 0:4 под тепетата в реванша.

Регламентът на евротурнирите от последните години обаче позволи на състава да продължи международното си пътешествие в третия по сила континентален турнир – Лигата на конференциите. И първата крачка в него беше отлична. В здрав мач, в който Ботев имаше една идея по-голямо предимство, се възползва от шансовете си и надигра Жрински с 2:1. Пловдивчани се увериха, че съперникът заслужава уважение, но в никакъв случай не трябва да буди страхопочитание и ако се представят по същия начин в шестия си европейски мач, е твърде вероятно да си осигурят и седми и осми.

До момента "канарчетата" три пъти са приключвали международното си участие в двубой №6. За първи път това се случва при дебюта им на континенталната сцена, който и до днес остава най-успешното им представяне. През сезон 1962/62 тимът, воден Георги Генов - Джогата отстранява последователно Стяуа Букурещ и Шамрок Роумърс, за да достигне до 1/4-финалите на КНК, припомня "Тема спорт". Това е и първото достигане на български отбор толкова далеч в евротурнирите.

В състава личат имената на легенди като Динко Дерменджиев - Чико, Георги Попов - Тумби и Георги Аспарухов - Гунди. Посещаемостта на първата среща с дюшекчиите остава ненадминат рекорд за стадион "Христо Ботев“ – 40 000 зрители са заели места по трибуните и на самата лекоатлетическа пистa. След равенство 1:1 Атлетико взима своето с 4:0 в реванша у дома. Сблъсъците обаче завинаги остават в паметта на жълто-черен Пловдив.

Интересно е, че при втория случай, в който играе 6 евромача, Ботев отново преминава през Жрински Мостар. Това се случва през сезон 2013/14 в Лига Европа, когато "канарчетата", водени от Станимир Стоилов, преминават през Астана (2:0, 5:0) и босненците (1:1, 2:0), но са спрени от Щутгарт в третия квалификационен кръг след 1:1 и 0:0 и несъществуващото вече правило за гол на чужд терен.

За последно през 2018-а Ботев отстрани Партизани и Бейтар Йерусалим в Лига Европа, но беше елиминиран от Маритимо. При успех над Жрински, жълто-черните отново ще срещнат португалци – Витория Гимараеш, който победи с 3:0 като гост Цюрих в първия мач. И двубоите ще са исторически, а пловдивчани имат всички шансове да стигнат до тях!
Още по темата: общо новини по темата: 639
16.09.2024
16.09.2024
16.09.2024
16.09.2024
15.09.2024
14.09.2024
предишна страница [ 1/107 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Дъно напишим нова циганска страница от наща мангалска история в която заради една Питъ още на боли отзад като сядъми. Тия мръсни буфири, с една питъ на погребаха живи във вечността ай ай ай кънарииееее
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Керкез прати Игонен и Диабате в дубъла на Ботев
Благородно! Лудогорец дари средства за Денис и изграждане на паметник на Чико
Нвачукву, Минков и компания посетиха две училища
Съперник на Ботев тренира в Марково
Вкара на Локо, Ботев го поиска - цената е 1 милион лева
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: