Тигър срещу Свиня (Китайска драма с балкански сюжет)

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
16:16 / 08.01.2007
7855
Здравейте и за много години !

Аз съм Ицо, прякора ми е Резо, а според китайския хороскоп съм зодия Кон. За тази зодия йероглифите казват следното :

КОН (честен човек) Родените в годината на Коня са представителни и умеят добре да се обличат. Обичат зрелища, театър, концерти, събрания, спортни състезания и всичко свързано с много хора на едно място.

Вярно е. Обичам зрелища, обичам спортни съзтезания, обичам и футбола. Също така обичам астрологията и разните му там зодиаци. Но най-много обичам да анализирам и коментирам разни футболни сюжети, защото както добре знаем, освен една прекрасна игра, футболът е и един уникален социален феномен, отразяващ отлично характера и психологията на всичко живо , замесено във и около него.

А тази футболна година ще бъде много вълнуваща. Особено според китайския хороскоп. Било годината на огнената свиня.

Прозрението принадлежи на колегата - оракул от телевизионен канал “Левски 2007” – Наско Зодиаков. Казвам колега, защото и той като мен обича футбола и зодиите. Е, не си пада много по задълбочените анализи, но нека не го натоварваме с толкова много очаквания, както ще разберем и от анализа на неговата китайска зодиакална определеност.

Две думи за него. Той е ярък представител на зодия Телец по нашенския си зодиак , по-конкретно зодия “подуенска превъзходна”. Според западноевропейската астрологична система е по-скоро зодия Луда Крава, а особено популярния от няколко дни китайски зодиак го определя като зодия Тигър, тъй като е роден лето хиляда деветстотин шейсет е второ, а там зодиите се определят според рождената година.

И тук възниква най-големия въпрос, който не ми дава мира от няколко дни. Понеже съм по-добре запознат със съвместимостите и комбинациите от зодии на европейския зодиак, доста странно на пръв поглед ми се видя, че един Тигър може да бъде толкова дълбоко притеснен от една свиня, била тя и огнена.

Ето защо, реших да направя един кратък анализ на двете зодии според китайския хороскоп.

Представям на вашето внимание сблъсъкът между тигъра и свинята. Моля да не се бърка с онази сълзлива сапунка “Тигър срещу Дракон”, излязла по кината преди няколко години, предизвикала преливането на река Яндзъ, вследствие на пролятите сълзи от милиони китайки в 50-хилядните киносалони.

В ролята на “Ой, Тигре Тигре ..имааааш ли паааари?” е световноизвестната кинозвезда от балканите, заслужилия народен артист от театралната порнографска Подуенска школа – Сирак Насков .

Негов съперник в тази футболна драма е огнената свиня Цецка, на чието чело гордо грее червената петолъчка на комунистическия вожд Мао.

Двамата герои в тази драма ще бъдат оценявани на системата на сравнителен анализ, въз основа на личностните качества, които притежават, според далечните последователи на Конфуций и техния зодиак. Иначе казано, това ще е нещо като кастинг. Пък нека видим кой ще се класира за Европа.

Първото изречение за Тигъра в китайския хороскоп е следното:

“Тигърът е недисциплиниран и има избухлив характер”.

Това опредление, според мен и много футболни наблюдатели, тъй наречените “капацитети”, е абсолютно вярно и точно.

Тигърът си е един завършен келеш откъдето и да го погледнеш. Самият Сирак Насков е типичен пример за това. Не беше толкова отдавна времето, когато същия си свали гащите и се надупи като пиян орангутан на публиката в една зоологическа градина, която бе платила , за да го погледа. Има навика често да ръмжи и да съска на по-малките тигъречета в зверилника. Възможно е това му поведение да се дължи на факта, че същия е тигър под чехъл, защото неговата тигрица Илияна често му правела съчетание с бухалки по главата, когато сгафел нещо в семейната клетка. Веднъж даже се бил опълчил на шефа на зверилника по това време, някой си чичко Черний от Русия, а същия му обръснал козината на главата, като го заплашиш ,че ако пак бръкне в кацата с меда без негово знание, ще го кастрира.

Оттогава насам, нашия тигър се кротнал малко, но продължил в типичния си ориенталски стил да се подиграва на другите и да ги сочи с лапа, сякаш забравяйки, че когато сочиш някого с пръст, другите четири сочат към теб.

Но стига с този тигър, нека погледнем как е описана свинята в първото изречение на китайския хороскоп :

“Родените в годината на свинята имат рицарски характер. Те са галантни и услужливи, даже са и малко наивни. Може да им се доверите напълно, те никога няма да ви предадат.”

Че са рицари, рицари са. Аз лично не си спомням да са водели кокошкарски спорове и абсурдни диалози. Истина е, че те не сравняват с никого, а по-скоро другите се сравняват с тях.

Че са галантни, услужливи и наивни също е вярно. Ей го на, миналата година нашата свиня реши галантно да отстъпи на една крава 7 точки в аграрния футболен шампионат, кравата завърши първа, отиде в европейския шампионат, там я разфасоваха публично, и накрая всички станахме за смях.

И така , в категория “личностни качества” Тигърът получава 0 точки, свинята – 1 точка.

Следва категория “отношения с другите”

“Упорит и дребнав тигърът винаги е в конфликт с някого. Понякога егоист по отношение на дреболиите, тигърът е способен на безкористност в големите неща. Не се доверява на никого.”

Че е упорит, упорит е. Но най-често упорството граничи с откровен инат и заяждане на дребно в преследване на утопични желания, породени от болни амбиции. За него знаем, че все някой му пречи, най често всички. Целия свят – от Индия до Мексико е срещу него. А когато успее да узурпира властта и почувства блаженството, той захапва кубинската пура и започва нескромно да демонстрира величие без ни най-малко да се стеснява. С две думи – доста нестабилен емоционално е нашия тигър.

Свинята - “Родените в годината на свинята никога не влизат в пререкания и спорове с хората които обичат. На каквато и да е професия да се посветят, те са винаги добросъвестни и трудолюбиви”.

Тук е ключовата дума май – “хората, които обичат”. Свинята като по-дълбоко емоционално същество от Тигъра, прави нещата от любов, докато при Тигъра водещия мотив е изгодата и личното съревнование.

И какво излиза ? И в тази категория Свинята печели с една точка пред Тигъра.

И сякаш генералния извод , който се налага да направим след това много кратко съревнование, може да се изчерпа с чисто българската поговорка “Да бе мирно седяло, не би чудо видяло”.

Защото ни в клин, ни в ръкав, един футболен ръководител на футболен отбор, който се стеми към европейската сцена, се изцепва на пресконференция, че според Китайския хороскоп идвала годината на огнената свиня, и видите ли, не се знаело какво може да се случи.

А защо му трябваше на сирачето да говори подобни щуротии ?!

За да отворим същия този китайски хороскоп и да видим, че по неговите тълкувания, самия той е цъфнал и вързал ли ?!

А какво да кажем за неговия така нарчен шеф (въпреки, че вече се убедихме ,че Тигърът не може да има шеф, той действа винаги сам)

Въпросния негов шеф – Батко му се разсипа да говори малоумщини и тапанарщини по индийска линия. То не бяха индийски шампионски лиги, то не бяха роднински бъзици , то не бяха щуротии.

Ало, лъвчета и хартиени тигърчета с подвити опашки. Приберете ноктите в лапите и стига сте подвивали опашки. Никой не ви гони и напада. Нещо повече. Преди 8 дни, ако не сте научили, България влезе в Европейския Съюз.

Не в Китайския, а в Европейския.

Хубаво е, че искате отбора ви да бъде име на европейската сцена.
Но не забравяйте, че е време да слезете от балканската театрална сцена на абсурда и ВИЕ също да започнете лека полека да се стремите към Европа. Като професионализъм, отношение, толерантност и все такива чисто човешки и морални качества.

Разбирам, че ви е трудно. Винаги ви е било. Но все пак, опитайте. Не боли.

Нека гледаме повече на Запад и по-малко на Изток.

Защото с малоумни престрелки по пресконференции по теми като “свинята” , “говедото” и “тигъра” ако щете , там където сме се запътили, ще ни гледат странно и неразбиращо.

А че ни очаква интересна футболна година, да, така е.
Най-малкото, за да разбрем дали Тигъра ще преодолее най-после бруталния си егоцентризъм и дали пък това наистина ще се окаже годината на огнената свиня.









Виж коментарите (17)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 25
Днес: 7


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).