В Пловдив завърши 21-ият шахматен фестивал "Първи уикенд"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:23 / 10.09.2024
1240
В Пловдив завърши 21-ият ежемесечен шахматен фестивал "Първи уикенд", организиран от шахклуб "Спартак" и валиден за международен стандартен рейтинг. Състезанието бе Етап №6 от държавните индивидуални първенства за аматьори в 4 категории и от училищната национална индивидуална купа в 7 категории, чиито финален девети етап е на 8 декември.

В елитната "А" група победи 10-годишният Никола Малчев от шахклуб "Шах XXI" (София), следван от спартаклиите Владко Мерджанов и Коце Филипов, а в любителската "Б" група за втори път над всички бе 13-годишната плевенчанка Катерина Бояджиева с подгласници пловдивчанина Никола Грозев и Валентин Кръстев (Франция).

При децата призовата тройка се сформира от близнаците Никола и Ния Малчеви и 8-годишната Ева Кичукова от шахклуб "Люлин-Чес" (София).

За първи път се проведе и състезание по решаване на задачи, спечелено от 11-годишния Сава Троански от шахклуб "Оборище" (Панагюрище), а неговото отлично представяне му позволи да получи международен рейтинг.

Парични награди получиха повече от половината участници, като абсолютен рекорд в детския ни шах за всички времена поставиха близнаците Малчеви, спечелили 500 лева.

На всички деца бяха раздадени книги, дарение от ИК "Жанет 45", а всеки състезател получи по седем шахматни книги, дарение от Българската федерация по шахмат. По ежемесечна традиция, в събота вечерта президентът на БФШ Атанас Куртенков даде банкет за всички участници и родителите им, на който се обсъдиха мерки за развитие на детския шах.

За последните 21 месеци в пловдивския шахфестивал "Първи уикенд" се проведоха 44 турнира с 612 човека от 9 държави, а следващият ще бъде на 5-и и 6-и октомври с възможност за участие на всеки желаещ, записал се чрез сайта на БФШ или фейсбук-групите на БФШ.

"С цел развитие на пловдивския шах, на всяко дете под осем години, ШК "Спартак" предлага безплатна едногодишна подготовка от лицензирани треньори и безплатни консумативи", съобщи Атанас Куртенков, председател на ШК "Спартак" (Пловдив).


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 20
Днес: 17


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).