Шахматистките ни в Топ 10 на света, Виктория Радева с най-добро представяне от нашите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:11
261
Женският национален отбор на България се класира на престижното 10-о място на 46-ата шахматна олимпиада, която се проведе в унгарската столица Будапеща. В последния кръг нашите дами надиграха Италия с 3,5 -0,5.

Мъжкият отбор загуби в последния кръг от Германия с 1,5-2,5 и завърши на 27-о място.

Европейските ни шампионки от Будва бяха поставена под №12 в стартовия списък и завършиха с актив от 7 победи, 2 равни срещи и 2 загуби. Най-добре се представи пловдивчанката Виктория Радева, която направи 7 точки от 9 партии - 5 победи и 4 ремита и покачи рейтинга си със 20 точки.

Антоанета Стефанова и Нургюл Салимова завършиха  със 6,5 точки от 10, Б. Кръстева с 4,5 от 8, а Г. Пейчева с 4 т. от 7 партии.

Стефанова и Радева са и 9-и в класирането по дъски съответно на 1-ва и 3-та дъска.

Постежинето е много добро, тъй като отборите не получават никакво финансиране от Министерството на младежка и спорта. Трябва да се отбележи и факта, че Виктория Радева показа изключителен характер, тъй като точно преди заминаването й трябваше психически да се справи с две лоши новини - първо по-малката й сестра Стелла по спешност бе откарана в болница със съмнение за апандесит, а 2 часа след това научи и още една неприятна новина - нейният дядо почина.

Така  Радева буквално седна да играе първата си партия във времето, когато погребваха дядо й и тя посвети първата си победа на него. Нашите шахматисти имаха и доста неприятни преживявания в Будапеща, тъй като река Дунав покачи драстично нивото си и два дни те бяха под напрежение за преждевременна евакуация от хотела си, който бе на остров между двата квартала - Буда и Пеща.

Няколко отбора от участващите на олимпиадата бяха принудени да сменят хотелите си, тъй като те се наводниха. Въпреки безпокойството отборите ни показаха дух и характер и завършиха с чест надпреварата.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 12
Днес: 18


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).