Гонзо: Евентуален фалит на Локомотив и Спартак би бил смъртоносен за българския футбол

Автор: ИА Фокус
Коментари (2)
16:56
2441
Президентът на БФС Георги Иванов даде специално интервю за "Фокус", в което сподели мнението си по всички актуални въпроси в родния футбол.

Г-н Иванов, изминаха точно 200 дни откакто бяхте избран за президент на централата на 15 март, как ги оценявате?

Далеч съм от мисълта да се оценявам сам. Когато ме избраха за президент моята цел, изобщо на екипът, с който работим тук, е да променим нещата във футбола, да направим една предпоставка за развитие на футбола, който да отиде на друго ниво. Ние знаем, че има проблеми, нямаме класирания за Световно първенство, за Европейско първенство, знаем за клубовете, които имат проблеми и всячески за тези 200 дни  се мъчим да поставим основите, на които в следващите години да можем да надграждаме и да бъдем на различно ниво на континента и по света.

Какво заварихте като модел на работа в БФС, като начин на мислене на служителите? Кое изискваше бърза промяна, за да отговаря на тези Ваши нови изисквания?

За да не коментирам как точно се е работило преди и как се работи сега, трябва само да кажа, че много от хората, повечето от тях на ръководни позиции, бяха сменени. Дойдоха нови хора, професионалисти в своята област, млади хора, които имат визия. Ние сме започнали да се движим по различен път и да действаме по различен начин. Начин, по който ние виждаме ситуацията и новия модел на работа в Българския футболен съюз.

Това ли, според Вас, е  промяната, която обществото искаше след 19 години едноличен модел на управление на БФС?

Тук не става въпрос да отричаме някакъв модел. Аз смятам, че се направиха много добри неща в Българския футболен съюз за тези 19 години. Ние не можем да отричаме всичко , което е сторено, само защото ние не харесваме някакви хора. Ние имаме различно мислене и най-важното, което хората трябва да разберат, че работим по правилниците и правилата, които Футболният съюз има. Нито един клуб няма да бъде облагодетелстван, нито да бъде ощетен. Целта е всички да са равнопоставени.Каквото е за единия, такова да бъде и за другия. Искам хората да разберат, че правилата и правилниците, които имаме и нещата, които налагаме, те са спуснати от ФИФА И УЕФА като линия. В тези рамки работим и се опитваме нещо да направим. Структурираме Футболният съюз по най-добрият начин в момента. Тук има млади хора, които са гладни за успехи и се надяваме в бъдеще федерацията да се развие по различен начин и да надградим сегашното ниво.

Мнозина биха казали,че понеже Георги Иванов е легенда на “Левски", той ще подпомага “Левски", вече като президент, какво бихте им отговорили?

Аз съм президент на всички клубове, не само на “Левски". Това, което ще бъде за “Левски" ще бъде за всички останали, независимо дали са  “Лудогорец", "ЦСКА" или другите клубове. Компромис с това нещо не правя. В крайна сметка, клубовете очакват от нас да изработим правилата, за да има равнопоставеност. Президентът на Футболният съюз, колкото и каквото и да си говорим, го държи общественото мнение. Ние работим така, че хората, които се занимават с футбол и тези, които гледат футбол, да са спокойни, че всичко ще бъде по правилата.

Как оценявате нивото на Първа лига?

Чисто като клубен футбол не смятам, че България изостава много, предвид това, че “Лудогорец" играе в лига Европа. "Ботев" и "ЦСКА 1948" преодоляха противници, които бяха на тяхното ниво. Като клубен футбол се развиваме добре, имаме резултати, въпросът е, че играят много чужденци, което затруднява селектирането и развитието на националният отбор.  Опитваме да променим нещата.1200 футболисти играят във "В" група, около 500 състезатели до 23 години играят в "Б" група, така че сме оставили възможност на добрите играчи да се сблъскват с мъжкия футбол, още докато са по-млади и на базата на тяхното представяне се вижда дали ще успеят да стигнат до Първа лига. Но това зависи от тях.

Какво им пречи обаче на 18-19-20 годишни юноши да пробият в елита? Може би съвременните изкушения, интернет, Фейсбук, начинът на живот? Къде стои характерът на футболиста в цялата история?

Не съм съгласен, че всички тези неща пречат. Но дори и да е така, това е разликата да бъдеш професионален спортист. Не само да мислиш колко ще станеш известен и каква кола ще си купиш. Младите трябва да разберат, че трябва да са готови на много труд, много лишения, много борба, за да могат да стигнат до това ниво и да се гордеят с това, че са футболисти. Да, има изкушения, всички тези заведения, плейстейшъни, социални мрежи. Те неминуемо пречат в развитието на играчите, предвид това, че на социалния живот се отделя голямо внимание. Но този, който е сериозен, който има амбицията и който желае с цялото си сърце да стане достоен спортист, той ще го постигне. Всички останали ще стигнат до едно ниво и ще отпаднат сами. Ние го виждаме вече, самите юноши трябва да разберат, че с един час тренировки на ден няма да стигнат до никъде. Ще стигнат до "В" група, до "Б" група, но това е крайно недостатъчно. Ние затова работим много с професионалния футбол в школите, с тези елитни групи 15-16-17 г., защото ние знаем, че от там ще изкараме футболисти. Но самите клубове трябва да контролират целия процес. Ние от БФС и Националния отбор събираме най-добрите футболисти и търсим най-добрите резултати. А качеството, което футболиститеискат да демонстрират, те трябва да го изграждат в клубовете.

Много се говори, че в школите съществува, не ми се иска да използвам тази дума, но ще го направя, така нареченото “връзкарство" и за лансирането на деца, които не са толкова талантливи. Как гледате на това?

Като на нещо, което ме разочарова. В крайна сметка родителите трябва да разберат, че с бутане в спорта не става. Винаги трябва да излезеш на терена и да покажеш какво можеш. Това лансиране на 14-15 г. е излишно. В крайна сметка, когато трябва да влезеш в професионалния футбол, там вече качествата, които имаш са показателни за това дали ще подпишеш договор и дали ще продължиш в професионалният футбол. Дотам може някой да те бута. От там нататък вече нито собственик, нито треньор, ще те налага защото нямаш качества и защото баща ти е някакъв фактор. И това всички трябва да го разберат. В един момент това всичкото бутане ще бъде излишно.

Споменахте думата собственици на клубни отбори. През последните седмици имаше две турбуленции буквално в “Спартак" - Варна и в “Локомотив" - Пловдив. Как реагирате като ръководство на БФС и  обезпокоително ли гледате на факта, че "А" група изведнъж може да остане с два отбора по-малко?

Не мога да кажа, че сме притеснени, но следим с голямо внимание ситуацията. Това са професионални клубове, които имат професионални футболисти с договори. Ние имаме лицензионна комисия, която при определени условия, когато не се плаща на футболист и на институции, трябва да отнема лицензи. Надявам се да не се стигне до такава развръзка, защото това ще бъде смъртоносно за целият български футбол. Това са два отбора, които имат сериозна фенска маса, разполагат с добра организация, и ще бъде лошо да се лишим от два важни клуба в българското първенство.

Хипотетично, ако приемем, че собствениците напуснат и се наложи двата отбора да доиграят сезона с юноши, това няма ли да изкриви конкуренцията, тъй като младоците не са на нивото на първите отбори. Как бихте действали тогава?

Ние като Футболен съюз ще искаме да приключи първенството по нормален начин. Първо, изчакваме да видим каква ще бъде развръзката с двамата собственици на двата клуба, за да видим примерно след това как ще процедираме. Но по никакъв начин не е добре за първенството, за Футболния съюз, изобщо за цялата българска общественост, два клуба с фенска маса, които показват добри неща от началото на първенството, да бъдат с лека ръка изхвърлени от Първа лига.

За да разширим въпросът за “Спартак" - Варна, как ще коментирате този насилствен акт, който направиха феновете спрямо наставникът Георгиу? За мен това е недопустимо, вие как мислите?

И за мен е недопустимо, в крайна сметка феновете имат други правомощия, те трябва да подкрепят отбора си, да си купуват фен артикули, за да може този отбор да се развива. Най-важното в тяхната роля е да бъдат в подкрепа на отборите, а не да набият треньора.

Споменахте за Втора лига. Вашето мнение за конкуренцията там и планирате ли през новия сезон още по-стриктни мерки, за да има повече българи в отборите и по-малко чужденци?

Ние имаме правило за един футболист до 21 години и двама до 23, задължително във "Б"група. Затова и говорим с Нова телевизия за тв правата на Втора лига, за да може  да върнем някакви пари на Втора лига и така да развиваме младите играчи. "В" група трябва да е инкубатор за млади таланти, които, да кажем, имат проблем с мъжкия футбол. В "Б" и "В" група те ще може да се сблъскат с този проблем, да го отработят и след 6 месеца или 1 година да излязат на друго ниво. Ние затова и във "В" група имаме 12 отбора, които са вторите състави на "Левски“, ЦСКА, "Лудогорец“, да не ги изброявам всичките, но  там има правило до 21 години. Така че във "В" група играят около 1 200 футболисти, които са до 21 години. Във "В" група има 4 отбора от Първа лига, които отделно имат отбори във и  Втора лига, и там играят изключително млади футболисти. Така че ние сме направили цялата предпоставка за развитие на младите футболисти, за да могат да влязат в Първа лига и в големия футбол. Но съм далеч от мисълта, че трябва да се налагат някакви правила, да играят задължително 2-ма българи, 3-ма българи до 21 години. Ако те имат качества, естествено, че ще играят в Първа лига.

Споменахте телевизионните права. Аз си спомням как през лятото с неохота съобщихте на всички нас, на медиите, на обществото, че тихомълком, мимолетно договорът е бил продължен до 2029-а при сегашните условия. Това естествено не е добре за футбола, защото сумата е същата вече може би десетина години. Какво може да се промени от разговорите с Нова телевизия? Защото те по закон, по договор, могат да не правят нищо.

Чувам много неща: как може да се променят парите, как да се разтрогнат договорите. Предвид адвокатите, с които работим, тяхното мнение, че договорът не може да се разтрогне и е много трудно. При подписване за нови 3 години от старото ръководство, ние сме поставени в ситуация, в която трябва да се договаряме на добра воля, защото правно нещата не са в наша полза. Имал съм среща с изпълнителите директори и собствениците на Нова телевизия. Те чакат да има стабилно правителство, да се стабилизират условията за бизнес, да има предвидимост и така да се стигне увеличаване на сумите за тв права - на базата на подобрения бизнесклимат. Изключително много ни затруднява договорът, който е подписан. И сега, който каквото и да си говори, всеки един знае, че между две институции, когато е подписан някакъв договор, почти е невъзможно да се промени. Затова опитваме, на базата на добрата воля на Нова телевизия, да помогнем на клубовете, като изградим продукт. Тук това е най-важното – за да има гледаемост и качество, ние трябва да осигурим пари на клубовете от Първа и  Втора лига.

Хазартните оператори почти се оттеглиха от спонсорство на българските отбори. Това повлия ли на нивото на футбола и на бюджета на отборите?

О, да! При всички положения, особено във Втора лига и Трета лига. Там спонсорските  договори в много от клубовете паднаха. Все още на базата на телевизионното време, което Първа лига има, всеки един мач се заснема, клубовете получават финансиране от бетинг компаниите, но не съм и сигурен дали и то не е намалено.

Да поговорим за съдиите. Колко важен беше ходът с рокадата в Съдийската комисия, който направихте съвсем наскоро?

Той беше важен предвид напрежението, което се създаде. Почна да има недоверие в Съдийската комисия, респективно и в съдиите, затова и аз трябваше да направя тези промени в Съдийската комисия, да сложим хора, в които обществото има доверие все още. Но пък ние трябва да дадем генерална оценка, че съдиите са виновниците за всичко това, което се случи. Сега си заминаха тримата ръководители, които бяха, но декември месец при всички положения на базата на това, който покажат съдиите, ще има и съдии, които ще бъдат изхвърлени от Първа лига.

Защо според вас, ето гледахме в този ден и Кабаков в Рим между Рома и Атлетик Билбао, в Европа нашите съдии свирят добре, по правилата, безкомпромисни са, спазват буквата на закона, тук някак си държат малко по-различни стандарти на моменти, макар и не всички 

Не мога да кажа. Всеки човек как се представя, това зависи от него. Мотивацията и дали ще се представиш добре, зависи най-вече от тебе. Ако някой друг ти казва как и какво да правиш, това е проблем. Нямам идея какво си мислят съдиите. Направиха доста неверни неща, допуснаха немалко елементарни грешки, включително и тези, които отговарят за ВАР. Аз съм дал пълни правомощия на Съдийската комисия.

Така беше при Фернандес Борбалан и Стоян Алексиев, така е и сега със Станислав Тодоров. И вече ако Съдийската комисия не може да се справи със съдиите, ще бъде сменена. Но пак казвам, че съдиите са най-големите виновници за нещата, които се случват. В крайна сметка те са отговорни за това, което се става на терена.

Да разбираме ли, че спирате с идеите на предишното ръководство, голямо западно име да отговаря за съдиите: Марк Бата, Виктор Кашай, Фернандес Борбалан? И ще залагате на наши опитни рефери, като ръководители?

Смятам, че първо, нашите опитни рефери имат качествата да ръководят съдиите. Плюс това, се убедих за себе си, че чужденците не разбират нашия манталитет. Българското първенство е много трудно, независимо че си говорим, че футболът ни не е на най-доброто си ниво. Един съдия, ако свири в европейски мач, свири пет фала за единия отбор, пет фала за другия. Тук, в България, има по 20 фала за единия, 20 фала за другия. Това означава, че тези футболисти се намират  постоянно в единоборство. Ето защо съдиите трябва да са концентрирани от първата до 90-ата минута в България. Сега, не искам да ги оправдавам, но пък те  трябва да се вложат малко повече и да направят всичко възможно, да показват най-доброто от себе си и да защитават собствените си авторитети и качества, които имат като съдии. Защото вече в Първа лига има 8 камери и всяко действие се следи, и ако искаш да помагаш на някой отбор, няма шанс да го правиш.

Вероятно много съди ще изгледат  и прочетат това интервю по "Фокус“. Вие казахте, че те са най-големите виновници за това, което се е случило до момента на терена. Мислите ли, че някой от тях могат да се уплашат? Те са раними души.

Това е техен проблем. Нашата роля е да направим така, че съдиите да бъдат безпристрастни и да не бъдат главните действащи лица в мача, а да оставят отборите да играят и да съдийстват по правилата. Кой се плаши, кой не се плаши, кой ме критикува, не ме интересува. Аз нямам такива проблеми, .

Г-н Иванов, да поговорим за националния отбор. Вие бяхте начело за няколко мача преди 2 години след фиаското срещу Грузия в Разград. Какво се промени оттогава във всяко едно отношение?

Когато имаш треньор, който 10 мача не е победил, говоря за Кръстаич, и дойде треньор, който има дълъг период от време без да има загуби, е нормално да можеш да правиш някакви съпоставки. Не искам да говоря за минали неща, а ще говоря за Илиан Илиев. Илиан Илиев създаде една добра атмосфера предвид това, че познава българските футболисти, познава българския манталитет и знае точно как да говори с футболистите, по какъв начин, как да стикова нещата. Така че аз съм напълно спокоен – има атмосфера, има желание в отбора, има мотивация у футболистите. Така че всички предподставки за успех са налице. Какво ще се случи, ще видим на терена.

Ще се завърне ли националният отбор в София идната година?

Догодина, може би. Ние изиграхме един мач в Пловдив срещу Северна Ирландия, където обстановката беше добра, стадионът беше добър, всички предподставки, за една добра атмосфера, ги имаше. Така че ние до края на ноември, когато ни е последният мач с Беларус, сме в Пловдив. След това ще преценим дали примерно е удачно националният отбор да играе в София.

Мачът в Пловдив беше предшестван от проблем с тревата, в последния момент стана годен за игра самия терен, виждаме какво се случва с терените в А група – какво може да направим по тази тема? Кой е виновен? Човекът, който полива тревата, или самите клубове, или менажирането на самите стадиони?

Може би съвкупност от всичките тези неща, които ги казахте. В крайна сметка хората трябва да разберат, че стадиони са общински. Те са дадени на концесия на клубовете, самите клубове и президентите трябва да се грижат за стадиона и за тревното покритие. Футболният съюз може примерно да каже, че някой стадион, някое тревно покритие не отговоря, и трябва да преместим отбора на друг стадион. Футболният съюз нито изгражда, нито поддържа терени. Ако някой мисли другояче, значи жестоко се е объркал и изобщо няма идея за нещата. До края на седмицата ще имаме среща с министър-председателя Димитър Главчев, с когото ще се опитваме по някакъв начин да видим как чрез Министерски съвет може да се помогне по някакъв начин на клубовете,  да се отпуснат средства, с които да можем да реновираме терените, които не са в добро състояние. Ние това можем да инициираме. В момента няма решение, защото няма как ние да позволим някой терен да не се използва 1 месец , за да може да се оправи самата трева. Решението какво е: да спрем първенството за един месец  и да оправим терените? Сега, самите клубове и президентите трябва да разберат, че тревното покритие е жив организъм, това не е някаква поляна, на която тревата си расте както си иска, тук за това нещо трябва да се полагат грижи, много грижи. Трябва си торене, аериране, поливане, валиране, косене. Всички тези процеси се правят в определено време по определени начини. Футболният съюз няма никаква вина. Проблемът какъв е? Имаме 16 отбора в Първа лига, от тях 3 отбора нямат терен. Това са "Крумовград“,  "Септември“ и ЦСКА. Имаме и лицензирани , но ние не можем да местим 3 отбора да играят на един терен, защото след 20 дни и той няма да става за нищо. Така че ние имаме нужда от инфраструктура, защото футболът е най-масовият, най-популярният и най-гледаният спорт. И в крайна сметка, ако не ни помогне държавата, ние решение нямаме. Защото в БФС първо, няма такива финанси и нямаме такива ангажименти да правим стадиони на отборите. Затова казвам, че ще се опитаме да кандидатстваме за финансиране през държавата, през Министерството на спорта, през всички възможни институции. Само БФС и футболната федерация на Северна Македония не сме финансирани по никакъв начин от държавата. От цяла Европа.

Много се заговори около този проблем със смяната на кръговете. Нека да го изясним и да се знае, че Национална спортна база не се подчинява на Футболния съюз.

Национална спортна база и Министерство на спорта са дали стадиона за концерти. Те са ни уведомили април месец, но пък нямахме друго решение. В крайна сметка когато се пада в 8-и кръг мачът и по това време стадионът е в ремонт, какво можем ние да направим в този момент? Сега, някой ми отговори, че трябваше да дирижираме жребия. А другите 14 отбора какво щяха да кажат? Истината за този мач каква е? В Правилника на Футболния съюз пише, че мачът трябва да се играе на стадион "Васил Левски“. Ако трябва да се премести на друг стадион, трябва да бъде със съгласието на двата клуба, да подпишат споразумение. ЦСКА не искат да подпишат споразумение, затова мачът се върна на "Васил Левски“. Това са правилата. Затова казах в началото, че ние работим само по правилата и по правилниците, които имаме. Това е нашата защита. Не ме интересува, че някой клуб ни критикува при положение, че така пише в Правилника.

И в тази връзка, време ли е за наистина чисто нов национален стадион, на нова локация в София, извън града с достъп до метро? Как мислите на фона на това, което се случва с националния отбор и повишения интерес?

Този въпрос е излишен. Кой не желае да има нови стадиони? Защото когато отидат там феновете, всеки един иска да седне на хубаво място, да отиде на полувремето или преди това да си купи една вода или едно кафе, да си заведе семейството на мач. На този етап ние имаме стадиони, които отблъскват феновете да идват на мач. Стадионите са общински, но местната власт по абсолютно никакъв начин не се грижи за тези стадиони. И в един момент става така, че за зрителя е по-добре  да гледа мача по телевизия, да си плати 15 лева и да гледа българското първенство по телевизията, отколкото да отиде на мач. Но при всички положения, когато се създаде постоянно правителство, щеу поставим въпроса.Защото липсата на постоянна власт в държавата е проблем не само за футбола, а и за за всички отрасли в България, целия бизнес и кавото се сетите. Така, че надяваме се сега да имаме стабилно правителство, за да можем да отидем да поставим нашите виждания за подобрение на базата в българския футбол и за фактически за цялата инфраструктура, защото ние в момента сме 30 години зад останалия свят. И няма какво да си говорим, че нещо някъде ни пречи. Как може в Румъния да са направили 150 стадиона, а ние фактически ремонтираме два стадиона и още не можем да ги довършим в Пловдив.

Само след 19 дни предстои Вечното дерби и мажоритарният собственик на “сините" Наско Сираков каза, че “Ако има и една хвърлена ракета, на следващия мач няма да има публика на гостуващите фенове". Как се отнасяте към този проблем, защото действително миналия сезон ситуацията ескалира, имаше ранени невинни хора. Какво трябва да се промени, за да се спре това насилие по трибуните, което е провокирано от малка група фенове, в интерес на истината.

Парламентът  трябва да гласува качествен закон за футболното хулиганство. След това клубовете трябва да работят постоянно с феновете си, защото в крайна сметка техните привърженици им донасят големи глоби за поведението си по трибуните. И фактически ние всички трябва да работим заедно за интегрирането на тези фенклубове - полиция, БФС, клубове - всички да работим заедно, за да можем да контролираме ситуацията, както и полицията, за да осигурим нормално функциониране на един мач. Феновете да се чувстват сигурни, че няма при тях проблеми и че полицията ще ги бие, но тук говорим за нещо, в което трябва да работим трите организации заедно - фен клубове, полиция и БФС. Целта е да можем да направим по-добър продукт. Защото феновете да бият футболисти, да бият треньори, това вече е недопустимо в нормалните държави.

България отдавна не се е класирала на голямо континентално първенство. Как това се отразява на бюджета на БФС при липсата на големи траншове? Как се справяте?

За момента сме стабилни, опитваме се да се вместим в бюджета, който имаме от ФИФА и УЕФА, имаме и спонсорски договори. В същото време се опитваме да наемаме на работа най-добрите професионалисти. Защото във Футболния съюз хората са най-добрите в своите области, или едни от най-добрите. Но тези хора работят за пари, те трябва да могат да бъдат обезпечени финансово, за да можем да ги привлечем. Ако даваме 1000 лева на някой професионалист, дали той ще е  много голям професионалист? Добрите професионалисти трябва да получават адекватно възнаграждение. Имаме и проблеми, но се справяме.

Вие сте футболист, треньор, директор, минали сте през всички нива на футбола. Това помага ли ви в сегашната работа на управленец, тъй като знаете буквално и кътните зъби на системата?

Помага, помага. Нещата, които се случват, аз съм ги виждал в клубовете сигурно много пъти. Всеки човек, когато е минал през нещо, преодолявал е някаква трудност, след това, когато я срещне отново, той няма проблеми. Когато станах президент, бях подготвен за всичките неща, които стават и в момента нищо не може да ме изненада. Структурирам така нещата, че всичко да бъде стабилно. Някои казаха: "Ама защо той от първия ден не смени всички хора". Не става така, който някога се е занимавал с бизнес или е управлявал някаква структура знае, че така лесно не се махат хора. За да е стабилна структурата на организацията промените стават постепенно, за да няма сътресения в системата. Това нещо го направихме. От първи октомври имаме нов изпълнителен директор, който вече официално влиза в длъжност. Това е Андрей Петров. Негов заместник-изпълнителен директор по футболните въпроси ще бъде Добрин Генов. Втори заместник-изпълнителен директор с ресор ФИФА и УЕФА  ще е Ивета Банкова. Промяната е необратима - действаме по нов начин, с нова визия, с нови хора, с които сме започнали да правим подобрения и тези 6 месеца, които минаха, са някаква основа за бъдещо надграждане.

Звучите така, сякаш трудно бихте се оставили някой да ви излъже или заблуди във футболно отношение и не само?

Ами преминал съм през много неща и като футболист, и след това като ръководител, за да може някой да ме изненада с нещо или да ми налага нещо, което трябва да правя. В началото се говореше, че съм зависим от някакви хора. Всеки един трябва да знае, че аз съм зависим само от себе си. И който каквото иска да приказва. Всеки ден имам сигурно по 10 срещи - изслушвам хората, виждам, гледам, преценявам. Ако нещо е удачно да се приложи във Футболния съюз, аз го вземам под внимание. Но да си мисли някой, че може да ми дава съвети и акъл какво да правя, нещо се е объркал.

Говорите за всички хора, свързани с футбола, предишни управници ...

На  всички нива и във футбола, и извън футбола. Не смятам, че някой може да ми налага каквото и да било в този живот, не само във футбола.

 В Западна Европа много често използват успешно футзала като трамплин към големият футбол. В България той не е на това ниво, на което може би на много хора им се иска да бъде. Мислите ли нещо в тази насока?

Правим всичко възможно, спрямо финансирането, което имаме от ФИФА и  от УЕФА. Защото ние работим по такива проекти. Да, помагаме за развитието на футзала, както и на минифутбола. Те са важни за младите футболисти. Но Федерацията прави всичко възможно дотам докъдето може, организираме Шампионска лиги, Европейски квалификации, поемаме всички разходи, както на футзала, така и на минифутбола. Но пък в крайна сметка ние не можем в момента да работим в изграждането на футболисти за футзала. Нашата роля най-вече е за изграждането цялостно на футбола. Ние не можем сега да направим първенства на 12-годишни на футзала. Може би клубовете трябва да ги структурират тези тимове и ние вече след това по някакъв начин да помагаме. Но ние да правим първенства за футзала, това няма да стане.

Доволен ли сте от развитието на женския футбол?

Прекалено много инвестираме в този женски футбол от 3 години, откакто аз съм тук. Много е скъпо участието на националният отбор за жени, около 150 000 лева излиза един цикъл - два мача на разменено гостуване. Изцяло финансираме от бюджета на Футболния съюз, абсолютно нямаме от ФИФА и от УЕФА такива пари, с които да развиваме женски футбол. В българското женско първенство плащаме съдийски такси, на делегата и на доктора. Около 55 000 лева даваме за женското първенство, за да може да функционира. Направили сме в момента група от 16-годишни, на която поемаме всички пътни разходи плюс съдийски, делегатски, лекарски такси. Ние влагаме много в женския футбол. Но, аз съм казал моето мнение още преди 2 години, женският футбол ще се развие тогава, когато влезе под шапката на професионалния футбол. След 2 години отборите, които ще участват в евротурнирите, трябва да имат женски отбор. Тогава женският футбол в България ще бъде на различно ниво, именно защото ще влезе под шапката на професионалния футбол. В момента ние сме на аматьорско ниво.

Какво искахте да свършите, но не успяхте за тези 200 дни?

За кое не ви стигна времето?


Много неща правим, но имайте предвид, че каквото и да се прави, за 6 месеца нищо не става от това, което искаш да направиш. В момента сме поставили една основа, за да развием  всички идеи, които имаме, абсолютно всички идеи. Искаме  да стъпим на здрава основа и да преследваме целта, която сме си набелязали. До момента сме направили много неща с цел развитие на футбола. И не спираме да работим всеки ден.

И накрая, нещо, което искате да кажете на  слушателите, читателите, зрителите на “Фокус" за мачовете на Националния отбор, за “Левски" и ЦСКА, нещо като финално обръщение.

Да подкрепят Националния отбор, а ние ще направим всичко възможно да не ги разочароваме и да направим така, че те да бъдат горди. За мачовете между “Левски" и ЦСКА, да победи по-добрият, публиката да гледа цивилизовано мача и се наслаждава на едно зрелище, а не да отива на война. И това е апелът към всички фенове - наслаждавайте се на футбола и забравете хулиганските прояви!

Автор на интервюто: Бойко Серафимов

Този браузър не поддържа видео елемента.



Виж коментарите (2)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).