ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Една от най-важните дати в богатата история на ФК Ботев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:24Коментари (1)501
©
На днешната дата през 1929 г. "Ботев" става Държавен първенец за първи път в своята история след победа над столичния "Левски".

Според действащата тогава наредба първенството се провежда по системата на директни елиминации в един мач. За тях се класират победителите от всички спортни области в страната, които по това време са общо 13 на брой.

"Ботев" печели надпреварата в Пловдивска област и се класира за националните елиминации. В тях отборът ни отстранява "Левски" (Бургас) след победа с 2:0, след което и варненския "Шипченски сокол" с 3:1.

Така на 3 октомври 1929 г. на стадион "Юнак" в София отборът на "Ботев", подкрепян от 200 свои верни привърженици, играе финална среща за Държавното първенство срещу отбора на "Левски" (София). След един крайно напрегнат, динамичен и интересен двубой пловдивчани побеждават с 1:0, като по този начин печелят титлата "Държавен първенец" и стават носители на Царската купа по футбол за 1929 г. Шампионското попадение е дело на легендарния Никола Щерев - Старика след гол с глава в 81-вата минута.

Радостта на пловдивчани от постигнатия успех е неописуема. Стотици "жълто-черни" сърца понасят на ръце любимците си по софийските улици, а пристигането на Шампионите в Пловдив предизвиква истинска еуфория. Клубът е посрещнат тържествено на Централната гара в Пловдив от духов оркестър, кмета на града – Божидар Здравков, председателя на спортната област Щиплиев, видни общественици и симпатизанти. Многохилядното шествие манифестира по улица "Иван Вазов“ и Главната улица на града, носейки Шампионите на ръце, а по пътя си футболните герои са възнаградени с овации от пловдивското гражданство.

Голямата футболна радост за Пловдив донасят следните футболисти: Емин Мехмедов, Михаил Костов, Андон Стоянов, Георги Бичиров, Найден Радомиров, Александър Касъров, Янко Самоковлиев, Димитър Лафчиев, Никола Щерев, Станчо Проданов, Вангел Каунджиев, Кирил Радомиров, Михаил Дичев, Георги Бояджиев, Драгомир Бояджиев, Ангел Иванов, Никола Тодоров и Иван Петров.
Още по темата: общо новини по темата: 704
03.10.2024
03.10.2024
03.10.2024
03.10.2024
02.10.2024
02.10.2024
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А пловдивският любимец, ако го е имало тогава, играл ли е мачове и с кои отбори? Мерси!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Ботев се похвали с младежки национал на Армения
"Сините" фенове изкупиха гостуващия сектор, взимат от билетите за "жълто-черните" привърженици
Свързаха Ботев с двама младоци от Втора лига
Спираш на "Колежа" - плащаш 20 лева
Пловдивчанин с 90 минути срещу Ливърпул на базата на "червените"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: