Професор от НСА: Футболистите са най-малко виновни, основната причина е управлението на българския футбол

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:24
1833
Професор Бисер Цолов от катедра "Мениджмънт и история на спорта" в НСА се изказа изключително компетентно след тежката загуба на националния отбор с 0:5 от Северна Ирландия.

Ето какво сподели преподавателят в личния си профил в социалните мрежи:

МАЛКО ОБРАЗОВАТЕЛНО, НЯМА ДА СТАНЕ БЕЗ ЧЕТЕНЕ И ПИСАНЕ!

След "подвига" снощи в Белфаст изразих мнение, че за незавидното състояние на българския футбол години наред основната причина е неговото управление. Футболистите и в снощния случай са най-малко виновни, тъй като те са продукт на стратегическото управление на българския футбол като цяло и на управлението на многогодишната спортна подготовка от треньорите. А треньорите са продукт на управлението на т.нар. лицензи, които в българския им вариант, за разлика от всички други спортове, са по мое мнение без необходимото покритие.

Но като продължение и същевременно извън тази тема да покажа един елемент от играта снощи, който не чух в нито един анализ на анализатори, журналисти, треньори и пр. специалисти. Не го чух защото вероятно не се познава, а не се познава, защото не се чете и не се разсъждава през призмата на кибернетичната наука за същността на играта. А същността е изключително проста за разбиране и се крие в т. нар. алгоритъм на тактическото мислене, изразен в 10 тактически инструкции - по 5 за двете фази (защита и нападение).

На следващите 6 снимки (по 2 за втория, третия и четвъртия гол в нашата врата) се вижда как българските футболисти осъществяват преса върху стрелящия във вратата ни противник. Преса с гръб към топката и пазене от нея случайно тя да не ги удари в предната част на тялото. В подобни случаи остава само и вратарят при противниковите удари да се обърне с гръб към топката.

Впрочем дори само този факт показва, че нито се познава на професионално ниво, нито пък се е изучавала от подрастващите технологията на пресирането във футболната игра. За другите елементи на тактиката да не говорим - голяма бъркотия в българския футбол.

Затова уважаеми ..... моля, четете повече. Няма да стане без четене и писане!


Виж коментарите (1)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 21
Днес: 19


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).