ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (21)
Легенда на Локо спря дъха на тифозите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:26 / 05.05.2007Коментари (0)1647
Георги Василев е роден през 1944 г. в Демирхисар (Гърция), където майка му и баща му са били учители. В личната му карта обаче е документирано, че се е появил на бял свят на 9 юни 1945-а. Подмладяването е направено, за да може Гочо да играе и да стане шампион на Балканиадата за младежи в Солун през 1969 г. Преди няколко години Гочо пробва да си върне истинската рождена дата, но не успя. Започва кариерата си на 16 години в Пирин (Гоце Делчев) и е голмайстор на тима. Оттам идва в Локо (Пд). Записва 386 мача и 115 гола в "А" групата. Изиграва 17 мача в националния тим. Заради феноменалните му пробиви по крилото феновете го наричат Джингиби. Или Глигана - защото изорава терена в името на победата. В момента е треньор в Детско-юношеската школа на "Лаута". Известен е с невероятното си чувство за хумор. "Двама велики българи са родени в Югозападна България - Владимир Димитров - Майстора и Георги Василев - Голмайстора", е една от крилатите фрази на Гочо.

Малко футболисти са успели да накарат италианските "тифози" да онемеят. Един е сигурен - бившето крило на Локомотив (Пд) Георги Василев - Гочо. През 1969 г. "черно-белите" от Пловдив се сблъскват с италианския гранд Ювентус в турнира за Купата на панаирните градове, предшественик на Купата на УЕФА. Първият двубой на "Стадио Комунале" в Торино почва сензационно. Пловдивчани бият център, разиграват и Ганчо Пеев стреля. "Той шутира слабо, топката се отби от гредата. Аз дебнех пред пеналта и я забих зад Дино Дзоф в 47-ата секунда на мача", спомня си Георги Василев. Трибуните затихват, а Гочо се приближава към вратаря и на чист италиански му казва: "Г-н Дзоф, ако ви е трудно да се наведете, за да извадите топката от мрежата, мога и аз да го сторя". Италианецът пробва да убие с поглед дребното крило на Локо. "Погледна ме смразяващо и отсече: Merdа (б.а. - майната ти)", смее се Гочо. В крайна сметка "черно-белите" от Торино печелят с 3:1. Василев обаче развинтва левия бек на Юве и италианския национален тим Салвадоре, еврошампион с "адзурите" от 1968-а. В Пловдив гостите бият с 2:1, Георги Василев пак вкарва. Голът в 47-ата секунда на мача в Торино остава най-бързият в дългата кариера на нападателя на Локо.

Голът не може да забрави и Дино Дзоф. В началото на 90-те легендарният вратар и световен шампион със "скуадра адзура" от Испания '82 идва в Пловдив като треньор на Лацио. Преди мача за Купата на УЕФА с Локомотив Дзоф търси Георги Василев. Припомнят си мача в Торино и италианецът признава, че "онзи" гол е един от най-кошмарните му моменти на терена. Дзоф прегръща Гочо, а бившият нападател превежда на пресконференцията на треньорите преди двубоя.

Най-славните мигове на Георги Василев са през 1968 г. Тогава българският футбол записва един от най-големите си успехи. Олимпийският ни отбор печели сребърните медали на Игрите в Мексико. В битка за титлата нашите губят в скандален мач от Унгария с 1:4. "По регламент при реми на финала и двата отбора вземаха златни медали. По линия на социалистическите държави хора от нашата делегация потърсиха унгарците. Генерал Здравко Георгиев от БОК говори с тях, но те отказаха равен мач", спомня си Василев. Унгарците триумфират на "Ацтека", нашите остават със среброто. Реферът Диего де Лео от Мексико гони още през първото полувреме Петър Жеков, Кирил Ивков и Начко Михайлов. "Съдията просто си отмъсти, защото на полуфинала бихме мексиканците с 3:2 в Гуадалахара", казва Гочо.

Преди заминаването за Мексико олимпийците бият с 2:0 в София националния тим на България. Отборът на треньора Георги Берков се е аклиматизира 15 дни в Леон преди началото на олимпийските игри. В контролен мач там нашите мачкат Гана с 10:0, Гочо е неудържим и вкарва четири гола. Любопитно е, че само 10-ина дни по-късно африканците правят 2:2 във III предварителна група с бъдещия олимпийски шампион Унгария.

Преди отпътуването от Леон за Мексико сити кметът на града приема българския тим и подарява по едно огромно сомбреро на всеки футболист. "Моята шапка обаче я откраднаха на връщане на летището в Ню Йорк", смее се Гочо.

Георги Василев все пак успява да си отмъсти на унгарците. Шансът се открива, когато нашите и маджарите се падат в една група в квалификациите за Евро '72, заедно с Франция и Норвегия. На 19 май 1971 г. "трикольорите" размазват с 3:0 Унгария в София. Гочо вършее по дясното крило. "Не ги бяхме побеждавали 23 години, но го сторихме. Аз пък направих разноглед звездата им Петер Юхас", заявява Василев. След мача треньорът на Франция Колон, който е на трибуните на националния стадион, отсича: "Най-добрият на терена бе Георги Василев". Бързоногият нападател играе отлично няколко седмици по-късно и при 4:1 срещу Норвегия на "Улевол" в Осло.

Въпреки страхотните си изяви на олимпиадата през 1968 г. Георги Василев не намира място в национала за световните финали Мексико '70 г. "В отбора взеха предимно играчи от софийските отбори. От провинцията Стефан Божков повика само Христо Бонев, който му беше като дете, и Чико Дерменджиев и Георги Попов от Ботев. Ако бях играл в софийски отбор, нямаше да излизам от национала", кахъри се днес Гочо.

С държавния тим в началото на 1973 г. Василев отива на екзотично турне до Австралия. В състава на нашите са още Якимов, Жечев, Шаламанов, Дерменджиев, Начко Михайлов.... Българите бият поред Индонезия (4:0) и Нова Каледония (5:3) и печелят два от трите мача с Австралия (2:2, 3:1, 2:0), като Гочо пръв разпечатва вратата на домакините. "След мача дойде човек от тяхната федерация. Даваше ми космическите за онези години 0 000, за да взема паспорт и играя в националния отбор на Австралия. Но аз си обичах България. Изгоних пратеника", казва Гочо. От Зеления континент той се прибира с 240 долара в джоба. Тогава нашите вземали премия от 80 долара на мач.

През 1974 г. ЦСКА напъва да вземе в отбора си Василев. Треньорът Никола Ковачев - Тулата обещава на Гочо пагоните на старши лейтенант, при положение че голмайсторът Петър Жеков тогава е с чин старшина. Софиянци пращат през нощта камион с войници. Заповядано им е да натоварят багажа на Василев от квартирата му в "Кършияка" и да откарат играча и покъщнината му в столицата. "Спрях ги и отказах да тръгна за ЦСКА. След години Гацо Стоянов ми се смееше, че сам съм избягал от белия хляб. Но аз не можех без Пловдив и Локо", казва Гочо.

Един от най-бляскавите му мачове с Локо е през сезона 1972/1973 срещу Левски. От изхода на този двубой зависи дали Левски ще настигне ЦСКА, или пък Локо ще стане втори в шампионата. Пред претъпканите трибуни на стадион "9 септември" пловдивчани бият с 2:1. В 88-ата мин Василев изненадва със снаряд вратаря Бисер Михайлов. "Полудях от радост. И направих челна стойка на терена. А след това федерацията ме глоби със 120 лева", смее се Георги Василев. Информацията е на вестник "Стандарт".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Александър Томаш получи подкрепа от най-добрия български треньор за ХХ век
Борисов: Аз ли да казвам нещо за Крушарски? Питайте човека от фенклуба на Ботев за него
Треньори и служители в Локо: Заставаме зад Крушарски, подаваме молби за напускане!
Трима от Ботев с повиквателна за националния отбор
Решено е: Мачът между Кобрата и Махмуд Чар няма да е на "Колежа"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: