ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (21)
“Булгаралпин” е перлата на ретро рали
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:45 / 12.05.2007Коментари (0)2971
40-годишен български суперавтомобил, ветеран от марката "Булгаралпин", ще е един от хитовете на тазгодишното рали за ретроколи "Розова долина", което стартира на 26 май в Пловдив. Това съобщи шефът на местния клуб "Ретро" Дончо Дончев. Тъмносиньото бижу е собственост на Митко Господинов от новозагорското село Съдиево. "Алпин" притежава и пловдивчанинът Кеворк Мъхитарян. Той също ще докара червената си кола на площада в Пловдив, но няма да участва в надпреварата.
Не повече от десетина човека в България притежават "Булгаралпин", от който у нас навремето са били произведени едва 60 бройки, твърди Дончо Дончев (б.р. според други данни - около 100).
Производството на "Булгаралпин" стартира през 1967 г., след като ВТО "Булет" и ДСО "Металхим" купуват лиценза от създателя на модела "Алпин" - французина Пиер Редиле. Едва по-късно и фирмата "Рено" получава правото да произвежда тази марка.
Първи изпробва качествата на атрактивния модел Alpine А110 Илия Чубриков, ас +1 на автомобилния спорт у нас през онези години.
Въпреки скромните възможности на пловдивския завод, в който се сглобява не повече от една кола на ден, моделът бързо печели популярност благодарение на отличните си качества. Французите броят по 24 000 франка за бройка, докато по същото време тяхното "Рено" се харчи за 6500 франка. Нашите коли са с двигател "Сиера" 1255 куб. см и купе от стъклопласт. Автомобилът изминава 1 километър от място само за 30 секунди, а максималната скорост, която развива, е 205 км/ч. Здравината на купето е уникална. По време на изпитанията един от автомобилите се преобръща на пътя за Боровец и се пързаля по таван неколкостотин метра. Шофьорът остава невредим, а драскотините по купето се отстраняват само за няколко часа. У нас суперавтомобилът се продава за 8200 лв.
Един от първите собственици на "Булгаралпин" става режисьорът Васил Мирчев. Със своята кола той се решава да отиде на фестивала в Кан през 1969 г. "Балканският звяр" се справя с разстоянието между "Овча купел" и Ривиерата само за 16 ч.
Два наши екипажа - братята Илия и Никола Чубриков и Атанас Тасков и Атанас Агура пък участват с "Булгаралпин" в престижното рали "Монте Карло".
Ентусиазмът на нашите автомобилостроители обаче секва през 1970 г. Тогава по партийна линия е решено да се закрие ВТО "Булет", а оттук и производството на "Рено" в Пловдив, и да се даде път на производството на чисто български автомобили. Сред инженерите в завода се носи мълвата, че руснаците са се притеснили, че "Булгаралпин" може да измести марката "Жигули". По-късно фирма "Алпин" на Пиер Редиле предлага у нас да се изработват само купетата, и то с техни материали, и да се доставят във Франция.
Нашите ръководители обаче отказват изгодната сделка за 900 долара на бройка.
"Булгаралпин" е хит сред колекционерите в света, защото за две години пловдивчани успяват да произведат само няколко десетки автомобила.
Преди няколко години ексцентричен любител на ретроколи се опита да поръча в пловдивския завод да му бъдат изработени 200 броя "Булгаралпин". Беше готов да брои баснословна сума. Оказа се обаче, че документацията за производството на "Алпин" е изчезнала. Информацията е на вестник "Стандарт".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Александър Томаш получи подкрепа от най-добрия български треньор за ХХ век
Борисов: Аз ли да казвам нещо за Крушарски? Питайте човека от фенклуба на Ботев за него
Треньори и служители в Локо: Заставаме зад Крушарски, подаваме молби за напускане!
Трима от Ботев с повиквателна за националния отбор
Решено е: Мачът между Кобрата и Махмуд Чар няма да е на "Колежа"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: