Гласът на феновете: Не сме доволни от качеството на отбора

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:08 / 14.10.2007
5168
Ботев е на кръстопът. Феновете са готови за истинска война срещу президента на отбора Димитър Христолов. По време на неговото управление Ботев за пръв път изпадна в "Б" група и нищо, че се върна в "А" група, година по-късно повтори разходката си до втория ешалон. През осемте години, в които Димитър Христолов управлява Ботев, отбора записа и ужасни резултати в Купата на България. Съвсем наскоро записа и една от най-срамните загуби от кръвния враг Локомотив.

Играта я правят футболистите и най-логичното нещо е те да бъдат обвинявани при евентуален неуспех. Но когато неуспехите се редят година след година и единствените две неща, които остават същите са името на отбора и неговия президент, тогава вече проблема може да е някъде другаде.

Тъй като футболът е игра за феновете, потърсихме мнението именно на феновете, относно управлението на Димитър Христолов през тези осем години. Независимо от предразсъдъците в България, че феновете са хулигани, които блъскат, трошат и крещят псувни, отборите са подкрепяни от всякакви хора - обикновени работници, банкови служители, счетоводители, юристи, дори политици. Така, че мнението им може да бъде също толкова добре аргументирано, както и на журналист, спортен коментатор или анализатор на футбола. Ето как отговориха някой от феновете на Ботев на нашите въпроси:

- В какво конкретно обвинявате Димитър Христолов, с какво той допринесе за слабите сезони на Ботев по време на неговото управление?

Обвиняваме го в некадърност, в слабо управление, за това, че Ботев 2 пъти изпадна при него. За това, че след като няма възможност да издържа отбор като Ботев, той не го и продава, за да може този отбор да се развива. Обвиняваме го за лъжите, че няма желаещи да закупят отбора, а в същото време обявява баснословни суми на желаещите.

- Основната му отговорност, като собственик на основния пакет акции в Ботев Пловдив е да поддържа отбора и да изплаща заплатите на играчите - в какво точно се е провалил?

Провалите са по отношение на издръжката на клуба. Явно плаща редовно на играчите, но нас не ни задоволява качеството на отбора. Вместо да сме сила в първенството, каквито бяхме до преди той да ни вземе, ние се превърнахме в асансьор между А и Б група.

- Какво бихте направили вие, на мястото на Димитър Христолов, ако разполагахте с неговия финансов ресурс

Несериозен въпрос. Тук всичко е въпрос на виждания на различните хора. А и никой не знае какъв е финансовия ресурс на Христолов.

- Смятате ли, че въпросния финансов ресурс е достатъчен, за поддръжка на отбор от топ3 на България - целта на Ботев

Явно въпросният ресурс не достига. След като е така да потърси спонсори. Странно защо обаче, спонсорите нещо ги няма. Може би, защото тези, които даваха пари като спонсори преди, се дръпнаха, понеже парите им явно не стигаха до там, закъдето бяха предназначени. Няма луд дето да си даде парите на него вече. А когато има, той се крие, да не би да му вземат отбора и да го прецакат. Смята, че всички действат на неговия принцип, "прецакай приятелите си". Сравнява всеки със себе си, и смята, че всеки работи по неговия, явно некадърен начин.

- Има ли пряка вина Христолов за напускането на ценни кадри от отбора и от спортно-техническото ръководство

Ако изгонването на всички, които си знаят цената и не се съгласяват да играят за жълтите му стотинки не е вина, то тогава селяка е светец. На него му трябват послушници, а в момента играчите ни са точно такива. Видяхме какво се случи с бунтарите Домакинов и Какалов.

- Ако избора е - турски собственик или Димитър Христолов...

Няма такъв избор. Изобщо няма турски инвеститори. Всичко е постановка на Христолов и лакеите му. С цел да се измести фокуса на скандала от него самия и некадърността му, към болния в момента в България, турски въпрос. Евтин трик, който няма как да мине, защото нашата война е само и единствено с него.

- Смятате ли, че Димитър Христолов няма достатъчен авторитет в Пловдив и това е причината да не получи толкова години стадион Христо Ботев на концесия

Христолов няма никакъв авторитет в Пловдив. Той е вреден за града и в частност, футбола. Крепят го явно стара слава, на бизнесмен на годината в Пловдив и връзките създадени в онези времена. Ако имаше въобще някакъв авторитет пред хората, дали нямаше да има желаещи да спонсорират отбора? Сигурен съм, че щеше да има. И сега има желаещи, но докато той е в клуба, никой няма да му даде и стотинка.

- Как определяте "мерките", които бяха предприети след равенството с Черно Море - "твърде крайни" или просто "нужни"?

След този мач напрежението просто ескалира. Рано или късно това щеше да се случи, предвид мъките, с които се борим вече 8 години. Полетелите бутилки с минерална вода и камъка не ги оправдавам, но не мога и да ги осъдя. Тези неща се случват навсякъде, не са хубави, но няма начин да бъдат предотвратени на 100%. Те обаче ни помогнаха, нашия проблем да се отрази, макар и в не особено добра за нас светлина, достатъчно и в националните медии. А те по принцип не обръщат никакво внимание на отборите извън Левски/ЦСКА. А тази псевдожурналистика убива футбола извън споменатите два клуба.

С глупостите, които тиражира по посока на феновете, посредством лакеите си, само доказава колко е страхлив. Крие се зад декларация уж от футболистите. Пуска лъжливи слухове за турски инвеститори, оправдава се, че ние не сме подкрепяли и затова отбора не е бил. Ако биеха всеки път, когато ги подкрепяхме, те щяха да са шампиони. Не ние сме проблема, а некадърното управление на мажоритерния собственик - лицето Христолов. Същия, който сега ни извива ръцете, като казва, че спира парите, защото бил обиден и чака купувач. Все едно някой да се обиди на данъчните и да иска те да му издържат фирмата. Жалък опит. А купувач за какво търси? Да не би да е обявил ударения от камък мерцедес за продажба, или някой футболист, или къщата си, или може би има земеделска продукция за продан? Нека обяви какво продава. А не да се измъква йезуитски. И защо трябва ние да му търсим купувач на каквото и да е? Ние не продаваме нищо. Той казва, че продава. В момента, в който обяви, че продава клуба, потенциални купувачи ще има. Има ги и сега, но не и на цена от 10 млн. лв. А дали ще се споразумеят, това вече е друг въпрос. Имайки предвид досегашната му практика, едва ли. Но в такъв случай, ще си носи последствията за накадърността си.

И накрая, нека футболистите и спортно-техническото ръководство(колко велико звучи, а реалността колко е жалка) в лицето на Боби Димитров, не застават срещу нас, феновете. Нека не ни плюят и не се опитват да настройват общественото мнение срещу нас, защото, ако ни няма нас, те никога не биха играли в този велик клуб. По простата причина, че клуба е жив само благодарение на нашата подкрепа през годините. Тук не става дума за пари, а за името Ботев, за марката Ботев, за историята и традициите. На тези, които сега живуркат в клуба, им е удобен Христолов за президент, защото при едно амбициозно ръководство, те не биха заслужавали да носят дори и водата на тези, които ще играят.

Ангел Спасов
Sofia Club Botevista



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).