Топалова: Локо отново е пловдивски клуб

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:53 / 18.10.2007
4516
От другата страна на телефона отговаря любезен женски глас. Дамата се казва Галя Топалова и е собственик на Локомотив(Пд). Как се управлява отбор с история и темпераментна публика? Как поредната жена навлезе във футбола? Откъде е тръгнала? За всичко това шефката на "чернобелите" говори пред "Топспорт". Разговорът минава неусетно и интересно.

- Г-жо Топалова, наредихте ли се до жените, които управляват футболен клуб каквито са начело на Обилич, Райо Валекано и Бирмингам?

- (смее се) Не трябва да стигате толкова далеч. У нас има и други жени, които управляват футболни клубове. Няма да съм първата, нито последната. Знаете, че Елена Николова дърпа конците в Несебър, а в Миньор (Пк) Лидия Станоева.

- Гледахте ли женското световно първенство в Китай?

- Когато имах възможност, хвърлях поглед на някой друг мач. Даже с Христо Бонев си говорихме на шега, че първо трябва да оправим мъжкия футбол в Локо (Пд), а после може да помислим и за женския.

- Като стана въпрос за легенда като Бонев, каква е в момента неговата роля в клуба?

- Ами както и вие казахте, Бонев е икона на "Лаута". Това всеки го знае. В момента е селекционер в клуба. А пък Атанас Узунов е главен секретар и има поглед върху целия тим - включително и за детско юношеската школа.

- Какво ви е мнението за бившия ръководител в отбора Емил Наков?

- За него имам добри впечатления. Беше лоялен към отбора.

- Може ли да се каже, че след кюстендилското присъствие пловдивският корен на Локо отново е посаден?

- Определено. Тимът винаги е бил запазена марка за град Пловдив. Но сега ще бъде още повече. Клубът е отново пловдивски.

- Какъв е бил вашия бизнес преди да станете шеф на Локо?

- Заедно със съпруга ми Зеки Байрам продължаваме да държим автобусните фирми "Етап" и "Груп".

- Те ли спонсорират отбора?

- Не само те. Също така "Алианц", както и други фирми.

- Като малка интересувала ли сте се от футбол?

- В приличните рамки на интересите на едно момиче. В училище се състезавах повече на народна топка, понякога с момчетата из дворовете играехме на топчета. Иначе като за всяка девойка от моето поколение ми харесваше да играя на дама и ластик.

- В семейството на кой тим повече симпатизирахте?

- Битката както винаги беше между ЦСКА и Левски. В родата имахме повече левскари и аз бях фенка на "сините". Но сега твърдо съм за Локомотив (Пд).

- А по линия на съпруга ви?

- О, там сме изцяло зад Фенербахче. Когато "фенерите" станаха шампиони, беше нещо невероятно. Присъствахме на тържествата. То не бяха зари и пукотевици. Абе, голям екшън. Всички фенове на отбора бяха залели улиците на Истанбул. Атмосферата можех да я сравня само с нашите празници в София, Пловдив и в цяла България, когато националите ни станаха четвърти в света.

- Как публиката на Локо прие стопроцентовото "канарче" Ясен Петров за треньор на "смърфовете"?

- Мисля, че добре. Радваха се, когато в дебютния си мач начело на Локо победи Ботев с 4:0. Аз смятам, че един треньор в днешно време трудно си намира работа. И след като Ясен е получил предложение от Локо, а не от друг отбор, е нормално да го приеме. Той е голям професионалист и ще се представи добре начело на Локо като треньор.

- В събота Локо (Пд) приема ЦСКА. Как виждате развитието на този мач?

- ЦСКА е много силен тим. Направи добра селекция и затова ще се получи крайно оспорвана среща.

- Смятате ли, че ще се отрази на "армейците" елиминирането им от Тулуза?

- Не бих казала. Просто "червените" имаха малшанс в последната минута на продължението. Но това е забравен за тях мач и тук в Пловдив ще дойдат с голяма амбиция за трите точки. Но ние също ще играем за победа.

- Ще се затрудни ли Локо от факта, че Стойко Сакалиев и Иван Иванов няма да играят?

- Ако знаех по-рано за това, можех да направя така, че да играят. Тоест, договорът, който щяха да подпишат, щеше да изглежда съвсем друг и да им дава право да излязат в тази среща. Те са важни футболисти, но ще се опитаме да бъдем силни срещу ЦСКА и без тях.

- На кое място виждате Локо?

- Реално на пето или шесто място. Ако ни се отдаде възможност, ще атакуваме още тази година турнирите.

- Нали Назифоглу се водеше президент. Каква е ситуацията сега?

- Аз предлагам да се затвори тази тема.

- Нека бъде затворена, но защо?

- Ами защото е най-добре да не се връщаме назад и темата да е затворена.

- Ще имате ли среща с Димитър Христолов, за да договорите с общината Ботев и Локомотив да играят на стадион "Пловдив", както правят в Милано на "Сан Сиро" Интер и Милан?

- Знам, че в Милано двата съперника имат общ стадион. Аз също нямам нищо против Локо и Ботев да играят на стадион "Пловдив". Знае се каква история има това съоръжение и колко още по-кокетно може да стане. Но нали Христолов щял да напуска Ботев и аз не знам с кого да говоря?! По принцип може да се водят преговори в тази посока...

- Какво трябва да се направи, за да има светли дни в Локо?

- На първо време дадохме кураж на феновете, че Локо ще го има. Ще продължи да съществува. Но тук искам да кажа нещо. Това, което ви го казах за куража, имам чувството, че се отнася за едната част от привържениците. Агитката на Локо се е разделила на две. Не знам как да нарека друга част.

Те като, че ли са по-крайните фенове. Май думата ултраси е модерна и е точна за тези фенове. Но ние ще разговаряме и с тях. Разговорът ще бъде толкова дълъг, колкото трябва. Важното е всички да са единни в името на Локомотив. Те говориха вече и с треньора, и със състезателите. Нормално е да искат победи. В момента на стадиона цари спокойствие и радост от пробуждането на отбора.



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).