Успешна първа част на зимната подготовка на Ботев

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
06:35 / 07.02.2008
3363
Ботев изиграха общо седем контроли през зимната си подготовка до момента, като шест от тях спечелиха без особени проблеми. Това определено вдига самочувствието на играчите, без значение, че повечето от противниците са от "Б" групата на родното ни първенство. Разликата между каймака на втория ни ешалон и долната половина на "А" група е малка и това не би трябвало да притесянва Тенчо Тенев и компания.

В първия мач Ботев направиха нулево реми с Брестник, но срещата се игра на изключително неблагобриятен терен, в гъста мъгла, а и съставът бе експериментален, тъй като все още се тестваха част от бразилците. Дошлите на проби "кариоки" в крайна сметка не бяха одобрени, тъй като показаха малко футболни умения.

В останалите 6 срещи Ботев вкара общо 25 гола и допусна само 3. "Канарчетата" победиха без проблеми лидерите в двете "Б" групи, а останалите тимове бяха тотално разгромени. Спарингът с аматьорския Асеновец от "В" група пък бе като тренировка.

Лидер по вкарани голове в контролите стана Дормушали Саидходжа. Муши рядко бележеше през изминалата година, но явно си връща формата с вкараните 9 гола в 6 срещи, макар и с по-слаби противници. Георги Христов реализира  точни попадения във вратата на противника и свърши доста черна работа в офанзивен план, преборвайки се за високи топки. Общо взето Футболист номер 1 на Пловдив за 2007 не си е загубил формата и може би ще ни покаже още много през пролетта. Юношата Йордан Етов също реализира едно попадение.

Халфовете също записаха добри игри и доста голове. Георги Какалов, който игра изтеглен по-назад, вкара три гола и изглежда е загърбил всичко нефутболно и се е концентрирал върху Ботев. С привличането на няколко нови попълнения в защита, Йордан Минев вече спокойно играе по-напред. Данчо вкара 4 гола в контролите, което може да значи единствено, че ще е много по-полезен в офанзивен план, ако е добре подсигурен в защита. Мауро Алегре, който отбеляза един гол, показва сериозно израстване и изглежда е натрупал доста опит, без съмнение Тенчо Тенев ще се опита да го наложи в титулярния състав. Мароканецът Мохамед Исмаил, който също записа попадение, е играч от класата на футболистите на лидерите в "А" група и най-глупавото нещо, което ръководството на Ботев може да направи е да го изпусне без да подпише договор. Георги Аврамов пък отдавна си е заслужил титулярното място по дясното крило и трудно може да бъде изместен. Конкуренцията на другите постове обаче е сериозна.

В дефанзивен план имаше най-много промени. Илиян Гаров в няколко контроли играе като дефанзивен халф и то сравнително успешно. Защитата се оформя в състав Даниел Божков - Апостол Попов - Величко Величков - Николай Харизанов. Може би за момента четиримата футболисти поотделно имат повече качества, от колкото събрани заедно, но това е съвсем в реда на нещата - Попов и Харизанов са в Ботев от по-малко от месец. Положението околко избягалите в Стара Загора Иво Иванов и Жельо Желев не е ясно, но ако ръководството е склонно да им прости, Ботев може само да спечели от това. И двамата вдигат конкуренцията в защитата и халфовата линия съответно, а конкуренцията винаги е положително нещо.

На вратата Лилчо Арсов е твърд титуляр, а Славчо Тошев и Стефан Стойчев все още са далеч от неговото ниво, за да бъдат достойни заместници. Може би им липсва достатъчно игрова практика или опит, но времето ще покаже дали имат качествата да застанат под рамката на вратата на Ботев или ръководството трябва да търси други заместници на Арсов.

Не трябва да забравим и юношите, които Тенчо Тенев използва често в контролите. Повечето от тях вече са направили дебют за тима в "А" група, но поне от това, което показаха в приятелските двубои, изглежда, че не са напълно готови за титулярно място в Ботев. Разбира се, не може да очакваме от 18-19 годишни момчета да се преборят с Даниел Божков или Йордан Минев за титулярно място, но пускането им като резерви в по-ненатоварващи мачове от първенството ще е изключително полезно за тях. Към групичката на трупащите опит трябва да добавим и Тодор Тимонов. Всъщност на Лимона не му липсва опит, а дисциплина. Всички са наясно с таланта и качествата му, а и той се доказа с два гола в три контроли за Несебър (предостатъчно за халф). Единственото, на което може да се надяват феновете на Ботев е Лимона да се върне в Пловдив след лятото с мисли в главата, свързани само с футбол.

Контролите с елитни тимове в Хърватска може само да доизбистрят титулярния състав, а съперниците изобщо не са случайни. Разбира се подготовката не значи нищо, без успехи в официалните срещи. Все пак с този състав и още съвсем малко обиграване, "канарчетата" могат да бъдат спокойни и да се изкачат поне още няколко места в таблицата и да се възползват от шанса си за Купата на България.

Ботев - Марица 6:1
Ботев - Локо Мз 2:1
Ботев - Родопа 3:0
Ботев - Асеновец 9:0
Ботев - Свиленград 3:1
Ботев - Миньор Раднево 2:0
Ботев - Брестник 0:0


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 23
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).