ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (9) | Вчера (5)
Легендата Йордан Йовчев: Не съм претендент за Спортист на годината
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:42 / 10.12.2012Коментари (1)1008
© Plovdiv24.bg
В началото на седмицата стана ясно, че Йордан Йовчев ще бъде водещ на 55-ата церемония на Спортист на годината на България. По този повод от "Тема Спорт" потърсихме легендата в световната спортна гимнастика, за да сподели как се вижда в тази си роля. Говорихме и по други теми, свързани с него и като ръководител на родната федерация...

С какво чувство ще излезеш на сцената като водещ на Спортист на годината?
- Честно казано, не съм го мислил това все още. Аз вчера разбрах (б.р вторник) и не съм се замислял над този въпрос. Имам доста други неща около федерацията в момента и не ми е останало време. Предстоят състезания на децата, отиват в Сърбия и това ми е като екстра отстрани. Но като ми дойде времето, сигурно ще се притесня. Все пак не съм го правил преди.

Нова амплоа е все пак за теб...
- Да, така е. Правиш различни неща, ще видим дали ставам или не. Надявам се, че ставам за това.

Чувстваш ли се един вид горд, че са избрали точно теб за водещ?
- Много спортисти в последните години са били водещи. Явно тенденцията е такава, не знам защо. Готино е. Приех с лекота, защото си викам "защо пък не, това не съм го правил". Вече в живота човек започва все повече да експериментира.

Няма ли да е малко странно, водещият да трябва да си обяви собственото име, за да вземе награда?
- (Смее се) Сигурно друг ще го обяви, няма да съм аз най-вероятно. Не вярвам да се стигне чак до там.

Не вярваш, че ще си в 10-ата?
- Не че не вярвам, но предполагам, че по сценарии друг ще го обяви. Ще има и друг водещ все пак. Предполагам, че няма да се стигне до там "И сега да наградя 19-ия в класацията"...

Е, няма да е 19-ия. Ще си по-напред.
- Да, няма да е, но не мисля, че е логично аз да го обявя. Все още не съм запознат със сценария.

Церемонията наближава, гласуването приключи. Ти имаш ли си личен фаворит за победител?
- Сложно е. Хубавото е, че не мисля, че ще има обидени или засегнати за това кой е заслужил повече, или по-малко. Въпросът е, че в някои състезания през годината в различни видове спорт, може така да се случи, че да имаш и европейско и олимпиада. И ако си участвал на двете и си станал и на двете шампион, а друг е само олимпийски шампион, защото не е имало просто европейско в неговия спорт, кой заслужава повече?! Статистически, ако се гледа според данните... Не знам.

Така е, но тази година май няма да е толкова сложно?
- Защо да не е?

Защото нямаме и европейски и олимпийски шампион.
- Нямаме, но имаме медалисти. Не знам, наистина. За мен е сложно. Моята задача тази година е само да ги обявя, а вече кой ще спечели, нямам представа.

Ти обаче си нямаш фаворит, така ли?
- И Станка е фаворит, и Кубрат, и брат му Тервел. Има хора, които са взели медали и заслужават. Да ти кажа честно, който спечели. Въпросът е, че всеки от тях ще е заслужил. Но не трябва да се сърди и да казва "Трябваше да съм аз". Не е лесно да се определи най-заслужилия. Едни го харесват, защото в обществото стои най-добре, други казват "абе тоя дай да видим резултатите". Това мен не ме засяга. Аз само ще ги обявя. Не съм претендент за първото място. 

Ти си участвал много пъти в тази класация, печелил си я през 2001 и 2003-а. Чувствал ли си се някога обиден, че дадена година не си бил по-напред?
- Не, винаги съм вземал добри позиции спрямо хората, които са гласували за мен. Това все пак го определят журналистите. Ако те сметнат, че съм 7-и или 8-и, добре. Аз не правя състезание с тях. Никога не съм бил ощетяван.

На няколко пъти каза - "отказвам се", след това "продължавам". Какво се случва с кариерата ти? Каза ли окончателно "край"?
- Ще кажа. Февруари месец ще е бенефиса.

Има ли яснота от големите имена кои ще дойдат?
- Все още не. Сега започвам работа и в тази насока. Ще има със сигурност големи имена. Февруари се насочваме към зала "Армеец". Трябва да намерим средства, да направим сценарии, да стане нещо хубаво и да зарадваме хората. 

Предвид каква личност си ти, очакванията трябва да са за препълнена зала, която да те изпрати...
- Надявам се, че ще е така. Дано да е така. Ще има и деца, които да вземат участие, да се доближат до идолите си. Искаме да стане хубав празник. Който не е зает тогава, според графика му, ще се постараем да го докараме тук в София.

Пълната зала ли ще бъде най-хубавата оценка за твоята кариера?
- Да, да. Не най-хубавата, но ще се радвам да се напълни залата. Можех и да не правя бенефис. Можех просто да си завърша кариерата и да спра. Но аз искам да направя нещо хубаво за българската публика. Имал съм достатъчно привърженици през кариерата си и ще е хубаво да направя нещо за тях.

Как върви работата във федерацията в края на годината?
- Имаме 1000 неща, които трябва да свършим и е много натоварено. Отделям ти специално време в момента, защото е много натоварено.

В такъв случай, последно - има ли яснота около бюджета на федерацията за 2013 година?
- Не, все още няма. Около 20-и се чака. Каза ни се, че ще бъдем в златната 6-ица, както я определиха от министерството на спорта, но как ще се процедира, все още няма яснота.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Изпитвам лична гордост заради този българин! Напълно заслужава всякакъв приз, защото освен отличен спортист, е и пример за подражание като личност! Пожелавам си повече такива българи и децата ни да се учат от тях.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Гледайте! Джошуа на колене след 4 нокдауна и първи нокаут в кариерата му
Крушарски с твърде несериозен отговор на призива на феновете да напусне
Христо Бонев уважи турнира в памет на Пенка Стоянова, Локомотив Пловдив е на финал
Третият отбор на Ботев със загуба от Саяна
След 2 гола за 120 секунди: Марица падна от претендент за Втора лига
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: