Легендата Йордан Йовчев: Не съм претендент за Спортист на годината

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:42 / 10.12.2012
1009
В началото на седмицата стана ясно, че Йордан Йовчев ще бъде водещ на 55-ата церемония на Спортист на годината на България. По този повод от "Тема Спорт" потърсихме легендата в световната спортна гимнастика, за да сподели как се вижда в тази си роля. Говорихме и по други теми, свързани с него и като ръководител на родната федерация...

С какво чувство ще излезеш на сцената като водещ на Спортист на годината?
- Честно казано, не съм го мислил това все още. Аз вчера разбрах (б.р вторник) и не съм се замислял над този въпрос. Имам доста други неща около федерацията в момента и не ми е останало време. Предстоят състезания на децата, отиват в Сърбия и това ми е като екстра отстрани. Но като ми дойде времето, сигурно ще се притесня. Все пак не съм го правил преди.

Нова амплоа е все пак за теб...
- Да, така е. Правиш различни неща, ще видим дали ставам или не. Надявам се, че ставам за това.

Чувстваш ли се един вид горд, че са избрали точно теб за водещ?
- Много спортисти в последните години са били водещи. Явно тенденцията е такава, не знам защо. Готино е. Приех с лекота, защото си викам "защо пък не, това не съм го правил". Вече в живота човек започва все повече да експериментира.

Няма ли да е малко странно, водещият да трябва да си обяви собственото име, за да вземе награда?
- (Смее се) Сигурно друг ще го обяви, няма да съм аз най-вероятно. Не вярвам да се стигне чак до там.

Не вярваш, че ще си в 10-ата?
- Не че не вярвам, но предполагам, че по сценарии друг ще го обяви. Ще има и друг водещ все пак. Предполагам, че няма да се стигне до там "И сега да наградя 19-ия в класацията"...

Е, няма да е 19-ия. Ще си по-напред.
- Да, няма да е, но не мисля, че е логично аз да го обявя. Все още не съм запознат със сценария.

Церемонията наближава, гласуването приключи. Ти имаш ли си личен фаворит за победител?
- Сложно е. Хубавото е, че не мисля, че ще има обидени или засегнати за това кой е заслужил повече, или по-малко. Въпросът е, че в някои състезания през годината в различни видове спорт, може така да се случи, че да имаш и европейско и олимпиада. И ако си участвал на двете и си станал и на двете шампион, а друг е само олимпийски шампион, защото не е имало просто европейско в неговия спорт, кой заслужава повече?! Статистически, ако се гледа според данните... Не знам.

Така е, но тази година май няма да е толкова сложно?
- Защо да не е?

Защото нямаме и европейски и олимпийски шампион.
- Нямаме, но имаме медалисти. Не знам, наистина. За мен е сложно. Моята задача тази година е само да ги обявя, а вече кой ще спечели, нямам представа.

Ти обаче си нямаш фаворит, така ли?
- И Станка е фаворит, и Кубрат, и брат му Тервел. Има хора, които са взели медали и заслужават. Да ти кажа честно, който спечели. Въпросът е, че всеки от тях ще е заслужил. Но не трябва да се сърди и да казва "Трябваше да съм аз". Не е лесно да се определи най-заслужилия. Едни го харесват, защото в обществото стои най-добре, други казват "абе тоя дай да видим резултатите". Това мен не ме засяга. Аз само ще ги обявя. Не съм претендент за първото място. 

Ти си участвал много пъти в тази класация, печелил си я през 2001 и 2003-а. Чувствал ли си се някога обиден, че дадена година не си бил по-напред?
- Не, винаги съм вземал добри позиции спрямо хората, които са гласували за мен. Това все пак го определят журналистите. Ако те сметнат, че съм 7-и или 8-и, добре. Аз не правя състезание с тях. Никога не съм бил ощетяван.

На няколко пъти каза - "отказвам се", след това "продължавам". Какво се случва с кариерата ти? Каза ли окончателно "край"?
- Ще кажа. Февруари месец ще е бенефиса.

Има ли яснота от големите имена кои ще дойдат?
- Все още не. Сега започвам работа и в тази насока. Ще има със сигурност големи имена. Февруари се насочваме към зала "Армеец". Трябва да намерим средства, да направим сценарии, да стане нещо хубаво и да зарадваме хората. 

Предвид каква личност си ти, очакванията трябва да са за препълнена зала, която да те изпрати...
- Надявам се, че ще е така. Дано да е така. Ще има и деца, които да вземат участие, да се доближат до идолите си. Искаме да стане хубав празник. Който не е зает тогава, според графика му, ще се постараем да го докараме тук в София.

Пълната зала ли ще бъде най-хубавата оценка за твоята кариера?
- Да, да. Не най-хубавата, но ще се радвам да се напълни залата. Можех и да не правя бенефис. Можех просто да си завърша кариерата и да спра. Но аз искам да направя нещо хубаво за българската публика. Имал съм достатъчно привърженици през кариерата си и ще е хубаво да направя нещо за тях.

Как върви работата във федерацията в края на годината?
- Имаме 1000 неща, които трябва да свършим и е много натоварено. Отделям ти специално време в момента, защото е много натоварено.

В такъв случай, последно - има ли яснота около бюджета на федерацията за 2013 година?
- Не, все още няма. Около 20-и се чака. Каза ни се, че ще бъдем в златната 6-ица, както я определиха от министерството на спорта, но как ще се процедира, все още няма яснота.



Виж коментарите (1)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 5
Днес: 9


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).