ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Златната книга на ПФК "Ботев" за пръв път пред публика
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:47 / 14.12.2012Коментари (47)4742
© botevplovdiv.bg
Златната книга на ПФК Ботев и единствената запазена протоколна книга на спортния клуб от 1926-1927-ма година за пръв път се показват пред широка публика. Двата документа са част от юбилейната изложба "100 години Ботев Пловдив", която е експонирана в зала Съединение на Регионалния исторически музей.

Златната книга на спортен клуб Христо Ботев Пловдив е от 1927-ма година. Тя е издирена и откупена от областния управител Здравко Димитров, който я дарява на специално тържество на 2-ри юни тази година, разказа историкът на клуба Румен Минков. Книгата е изработена за изграждането на бюст паметник на патрона Христо Ботев и първото игрище на клуба. На първата й страница под герба стои подписа на цар Борис Трети, а на следващата - тогавашния министър председател Андрей Ляпчев. За изграждането на паметник на Ботев и игрище на клуба царят е дарил 2000 лева, а Ляпчев - 5 хиляди.

Другият ценен документ е протоколната книга на спортен клуб "Христо Ботев" - Пловдив. Тя съдържа протоколите от заседанията на настоятелството на спортния клуб от месец ноември 1926 година до месец ноември 1927 година. В тях са описани всички инициативи по дарителската акция за събиране на средства за построяването на бюст-паметника на Христо Ботев. Записаните са и имената на журито, одобрило проекта на паметника.

В протоколната книга е записан текстът на телеграмата, с която Димитър Петров Кудоглу е провъзгласен за почетен член на спортния клуб.

Освен двата уникални документа, посетителите на изложбата ще видят и членка карта от 1935-та, колекция книги за ФК "Ботев" Пловдив, колекция от значки, фотографии на съставите, постигнали най-големите успехи, фотографии от честванията на 100 годишнината и др. Експозицията "100 години "Ботев" Пловдив" е своеобразно емоционално сбогуване с юбилейната годишнина и възможност за феновете да се преклонят пред новооткритите реликви и факти от славната история на клуба.

Източник: botevplovdiv.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тези малоумници станаха като македонците Нашето знаме на границата високо едиколко си метра, те ще правят по-високо. Нашата книга е още топла-топла, те се сетиха изведнъж, че съществува ЗЛАТНА книга от 1927, ами то ако за 15 години се прави златна книга, каква трябва да им е за лъжливата годишнина И по подобие на нашите доказани фенове от културния елит, и там се били подписвали корифеи на архитектурата и т.н., цар Борис пари бил дал, Андрей Ляпчев също се подписал. Трагедия голяма сте, жълтуриии. Сигурно след време ще кажете, че Ботевата чета всъщност е била от членове на лудата банда, хахаха
+2
 
 
Не трябва да обръщаме внимание на дребните, злобни,щъкащи между нас смъфчета-това им е върха на изявите и най-висше удоволетворение, да засипват със лъжи и помия снагата на древния титан, защото разберете дребнавите им, умърлушени душици-те винаги кретат след отбора на град Пловдив, винаги са втори и даже купената им с наркопари титла не може да успокои жалките им същества.
+8
 
 
Драскачите като " Жако и сие " се превръщат в жълти папагали, който повтарят едно и също нещо постоянно! Дори да са буфери като повтарят едно и също нещо се превръщат в папагали. Историята си е история и няма как да се зачеркне лековато, както ви се иска. Да, новият клуб юридически е на 2,4 години и затова се казва Ботевъ, а не Ботев, но тук говорим за марката Ботев Пловдив и тя е на 100 години. Пример ще дам със самият град Пловдив и според вас трябва да зачеркнем хилядолетната история на града, различните му имена и да казваме, че този град същесвува откакто се казва Пловдив. Едно е марка ( име ), а друго е дружество и дори едно дружество да фалира, то има ли хора зад гърбът си, който милеят за него, ще го съживят в друго дружество и пак казвам марката ( името ) е жива. Историята гледа името, а не дружеството мили ми Жако и помисли, какво ще оставиш ти. Жалко е за вас кухи черно бели лейки, че мислите така, защото вашите бащи, който са били истински Локомотивци и знаят, какво е Локомотив се срамуват от вас и не идват на стадиона. Жако и сие сте смешници и ниско интилигентни същества, който само консумират и серат и върхът в живота им е да плюят скрили се зад крилото на мама. Та идиотчета ще повторя, че празнуваме марката Ботев Пловдив, а не дружеството.
+2
 
 
Нека още веднъж се насладим на проява свързана със 100 годишнината на най-старият български клуб БОТЕВ 1912!Нека оставим без капка внимание изметта на Пловдив,велбъжд-локутумив!
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
+4
 
 
Кой е синът ти бе , джако ? Защото и моя е на 12 г в ,,БОТЕВ,,.Дясното -7 и лявото -11 крила са най- добрите ви , поне 2-3 мача ,които съм гледал на децата ви, но този Славов направо е изпушил , да каже след загубата ви от Палазов - какво се радвате ,трябваше 6-7 гола да ни биете.
+9
 
 
ЯВНО ОБИЧАШ ПОВЕЧЕ ДА ПИШЕШ , ОТКОЛКОТО ДА ЧЕТЕШ!!! В ПРОФИЛА СА МИ НАПИСАНИ. ПИТАМ ЗАЩОТО ПЪРВИЯ МИ МАЧ БЕШЕ 1984-ТА , ТРАКИЯ - БОТЕВ ВРАЦА 1:3...., И СЪМ ХОДИЛА НА БЕЗБРОЙ МАЧОВЕ И НА ЛОКОМОТИВ!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Третият отбор на Ботев със загуба от Саяна
Джеймс Етоо похвали феновете на ЦСКА-София и Ботев
Арда пусна билетите за Ботев, отваря каса за бултрасите
Турнирът в памет на Тоско ще е на базата на Ботев
Необичаен участник в тренировката на Ботев
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: