Цветана и Григор са №1 на БФТ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:19 / 20.12.2012
1001
Българската федерация по тенис определи Цветана Пиронкова и Григор Димитров за най-добри тенисисти за 2012 година, съответно при жените и при мъжете.

Двамата започнаха сезона с историческото трето място за България през януари на световното първенство за смесени отбори "Хопман къп" в Австралия при дебюта на страната в състезанието. После записаха важни победи като първи ракети на националните отбори за "Фед къп" и Купа "Дейвис".След това Пиронкова и Димитров заслужиха честта да играят на Олимпийските игри в Лондон, където стигнаха до втори кръг. Григор стана първият ни тенисист, класирал се за олимпиада. Напълно закономерно Цвети и Григор завършват 2012 година в топ 50 на световните ранглисти.

Пиронкова записа седми полуфинал в кариерата си в състезание от календара на WTA на Турнира на шампионките в София през ноември. Така 25-годишната пловдивчанка стана и първата българка, достигала до тази фаза на заключителен турнир на най-добрите тенисистки.

Освен това Цветана записа и три четвъртфинала през сезона - в Брюксел, Ийстборн, където победи водачката в схемата и №3 в света Агнешка Радванска, и Бостад. Пиронкова достигна за първи път в кариерата си до осминафинал на Откритото първенство на Съединените щати. Тя завърши сезона като №42 в световната ранглиста като за четвърти път в последните пет години финишира в топ 50.

Пиронкова е избрана за седми пореден път за най-добра тенисистка на България.

Григор Димитров продължи да подобрява рекордите в мъжкия ни тенис. През юни той стана първият българин, класирал се на полуфинал на турнир на АТР. Това се случи в "Куинс клъб" в Лондон, на състезанието на трева. След това 21-годишният талант от Хасково повтори това постижение още два пъти - на турнирите в Бостад и Гщаад. На състезанието от сериите "Мастърс 1000" в Маями Гришо стигна осминафинал след победа над седмия в света Томаш Бердих.

Благодарение на отличното си представяне той записа върховото в кариерата си 48-о място в световната ранглиста на 6 ноември, на което се намира и в момента. Това го направи и първият българин, попаднал в топ 50 на класацията.

Димитров печели отличието на БФТ за тенисист на годината за шести път.



Виж коментарите (1)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 5
Днес: 9


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).