ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (9) | Вчера (5)
Иван Караманов за Стоичков, Мианмар и капитанската лента
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:30 / 13.01.2013Коментари (0)4486
© Plovdiv24.bg
Най-известният българин на света Христо Стоичков "уредил" бившия халф на Локомотив (Пловдив) и Ботев (Пловдив) Иван Караманов с капитанската лента в подвизаващия се във футболния елит на Мианмар тим Магуей.

"Стоичков е името, с което се свързва България дори и в Мианмар - държавата от Югоизточна Азия, позната доскоро като Бирма - сподели 31-годишният футболист. - Местните като разбраха, че с бате Ицо сме и съграждани, започнаха да ме гледат с още по-голямо почитание и респект.

Още като пристигнах на 5 декември мениджърът на Магуей Чи Луи ми каза, че аз ще бия всичките дузпи и фаулове през новия сезон. След това ми връчи капитанската лента и ми каза, че аз съм шефът на терена. Тук думата на Чи Луи е повече от закон, тъй като за Мианмар той е това, което е Христо Стоичков за България. Чи Луи е първият местен футболист, играл в чужбина - три сезона в Малайзия за Перак, а след това в Китай."

Бившият капитан на "канарчетата" се отплати за доверието с гол още в дебюта си при 1:1 срещу Най Пи Тау в мача от първия кръг на Националната футболна лига на Мианмар. Караманов изравни от дузпа в 80-ата минута, след като гостите поведоха още в 22-рата.

"Пълен карък ни преследваше в този двубой - коментира пловдивчанинът. - Съперниците вкараха гол още при първата си атака, а аз ударих две греди преди да отбележа."

Караманов е първият в историята български футболист по терените в Мианмар, където през миналия сезон работеха нашите треньори Иван Колев и Руди Минковски.

"Колев дори стана шампион с Янгон Юнайтед" - разказа още футболистът. - Всички в Мианмар са чували за Христо Стоичков, но милиони вече знаят и кой е Иван Колев. Той и Трендафил Стойчев, който е селекционер на националния им отбор по вдигане на тежести, са най-известните българи тук след Камата."

Съгражданинът на Стоичков е горд с факта, че е първият български футболист в Мианмар, след като през 2004 г. бе първият, който заигра и по терените в Азербайджан с екипа на Карабах. Дебютиралият още на 17 г. в професионалния футбол у нас юноша от школата на "Лаута" се е подвизал и в първенствата на Латвия, Казахстан и Малдивските острови, където през 2012-а стана шампион и носител на Президентската купа с Ню Рейдиънт спорт клуб.

"Именно на финала за купата са ме гледали и харесали шефовете на Магуей, начело с мианмарския Стоичков - рече Караманов. - Скоро след това дойде и офертата и подписах договор за една година, каквато е масовата практика в азиатския клубен футбол."

Магуей не играе домакинските си мачове в града, чието име носи, а на 50-хиляден стадион в 5,5-милионната бивша столица Янгон, която преди се казваше Рангун.

"Тук е клубната база и хотелът, в който живеем всички футболисти - добави Караманов. - В елитната лига на Мианмар играят 12 отбора, всеки от тях има право на четирима легионери, като поне един от тях трябва да е азиатец.

Аз съм плеймейкърът на отбора, а останалите чужденци са стопер японец и по един нападател от Бразилия и Гана. През миналия сезон Магуей завърши на шесто място. Сега целите са по-високи и трябва да се конкурираме дори с трите най-богати и известни тукашни отбора - шампиона Янгон Юнайтед на Иван Колев, Камбауза и Яданарбон. Вторият кръг е в събота (б. р. - вчера) и в него ще гостуваме на Яданарбон. Казаха ми, че вече са продадени над 25 000 билета за този мач. Пред такава публика не съм играл дори в пловдивското дерби Ботев - Локо.

Президент на Магуей е третият по богатство човек в Мианмар, където преди една година дълго управлявалата държавата военна хунта бе свалена от власт. Освен с красивите си плажове в Бенгалския залив на Индийския океан, Мианмар е известна и с големите си залежи на злато, диаманти, руда и петрол.

Източник: в. "Труд"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Гледайте! Джошуа на колене след 4 нокдауна и първи нокаут в кариерата му
Крушарски с твърде несериозен отговор на призива на феновете да напусне
Христо Бонев уважи турнира в памет на Пенка Стоянова, Локомотив Пловдив е на финал
Третият отбор на Ботев със загуба от Саяна
След 2 гола за 120 секунди: Марица падна от претендент за Втора лига
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: