ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Костадин Ангелов: Софиянец съм, но Пловдив е най-футболния град
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:05 / 14.07.2008Коментари (0)4292
© Plovdiv24.bg
Назначението на Костадин Ангелов за треньор на Ботев изненада мнозина. Доста бяха и противоречивите коментари сред феновете за направения от Димитър Христолов избор на специалист. Всъщност обаче потенциалът на бившия наставник на Видима-Раковски никак не е за подценяване и ако обстановката край стадион „Христо Ботев" се нормализира поне малко, играта на „жълто-черните" отново може да напомни за проблясъците от миналата пролет.

- Г-н Ангелов, вече десетина дни сте в Ботев, как виждате ситуацията в клуба и какво трябва евентуално да промените?

- Първото, върху което трябва да поработим, е климатът в отбора. Разбира се, имам своите виждания, които се различават от състоянието в момента. За да се случат добри неща, е нужна промяна, но не мисля, че трябва да конкретизирам повече.

- Нормално е да допуснем, че имате предвид напрежението, което феновете създават непрекъснато...

- Не. Нямам предвид феновете. Говоря за промяна вътре в отбора, в отношението на футболистите към футбола. Искам да има повече дисциплина вътре в клуба. Играчите трябва да проумеят, че те са изпълнители, които, когато излязат на терена, трябва да изпълняват задачите, които им поставяме. Да работят с повече старание. Лично аз смятам, че в България футболистите имат проблем с концентрацията си по време на мачовете и на тренировките, което пречи на много от тях да развиват качествата си.

- Как разпределяте функциите си с италианеца Стефано Кусин?

- Ние сме екип. В тази връзка искам да уточня това, защото имаше и известни спекулации. Равнопоставени сме така, както бяха селекционерите на Швеция Ларс Лагербак и Томи Сьодерберг. За мен основното бе да се разбираме в чисто футболно отношение и за краткото време, откакто сме заедно, се убедих, че имаме много близки виждания за играта. За това се и съгласих. Още повече той е човек с огромен опит, главно в Африка, и мога да науча нещо от него. Има играчи, с които е работил в много водещи първенства и клубове в Европа...

- ...Например?

- Бумсонг от Интер е негов възпитаник. Стефано е работил с младежкия отбор на Камерун. Не съм съгласен с някои определения, че той едва ли не е поредният учител по физкултура, дошъл да трупа професионален стаж у нас. Много сериозна фигура е, убедих се, че контактува директно с президенти на клубове в Италия и изобщо има солидни контакти.

- Да се върнем към желанието ви за повече дисциплина в клуба и претенциите към отношението на играчите, свързани ли са те с отказа на няколко футболисти да преподпишат?

- Не е това причината. Казах ви, имам си концепция и си я следвам. Говорим само за дисциплина на терена и в отношенията между треньори и футболисти. Иначе отношенията между отделните играчи са прекрасни и атмосферата от тази гледна точка е без забележки. Настроението е такова, каквото трябва да бъде.

- Повлия ли атестацията от Пламен Марков за назначението в Ботев?

- Пламен Марков няма нищо общо. Аз и преди това имах няколко предложения, които не приех по различни причини. Марков не ми е помагал.

- Как тогава се стигна до договора ви с Ботев и кой ви свърза с Димитър Христолов?

- Имам си мениджър, който ме представлява. В интерес на истината аз научих от медиите за желанието на Ботев да ме привлече. Впоследствие действително ми се обади президентът и въобще не се замислих върху предложението. Ботев е голямо име и винаги съм гледал с уважение на този клуб и отбор. Освен история сигурен съм, че тимът има и сериозен потенциал. Убеден съм, че ще се развиваме. В интерес на истината, откакто съм в Пловдив, усещам съвсем друг дух. Интересът към отбора, феновете, цялата атмосфера и отношение към футбола са нещата, които страшно ми липсваха, докато работех в Севлиево. Аз съм софиянец, но категорично мога да кажа, че няма друг толкова футболен град в България.

- Ще може ли да го зарадвате с успехи през новото първенство?

- Убеден съм и съм изцяло позитивно настроен. Познавам отбора, тъй като и през пролетта гледах съвсем случайно няколко мача. Наясно съм с играчите, които са в момента в отбора, с качествата им и с това кой на какъв пост играе. Сигурен съм, че те могат да постигнат добри резултати.

- Не са малко и тези, които напуснаха, как виждате вие селекцията, която има за цел да ги замени?

- В българския футбол незаменими няма. Това го твърдя категорично. Георги Христов и Георги Какалов бяха фигури в отбора и затова сега търсим такива, с които да ги заменим. Трябват ни фигури. Ако става въпрос за талантливи млади момчета, такива имаме достатъчно. Вече подписахме с петима юноши, както и с Алфред Мпока, който бе на проби при нас, действително ни впечатли. Казах ви вече за контактите на Стефано в Италия и съм сигурен, че по време на лагера, който ни предстои там, ще намерим и нужното попълнение. В Италия ще завършим селекцията.

- А каква е ситуацията около Темиле?

- Той най-напред трябва да дойде и тогава ще коментираме. Общо взето, в момента Боби Димитров ни предлага нови играчи, ние със Стефано ги преценяваме и така правим селекцията. Около Темиле има неща да се уточняват.

- В Севлиево имахте пълно спокойствие относно финансирането, знаеше се, че отборът има не голям, но сигурен бюджет и според него се преследваха и съответните цели, в Ботев има ли такава стабилност?

- Да. Христолов не го познавах, но досега, каквото е казал, го е изпълнил и нямам основание да мисля, че има проблеми. Не ни е отказал нищо.

- А защо пропадна лагерът в Цигов чарк?

- Ние искахме да натоварим футболистите малко повече, а там трябваше да играем и контроли и се отказахме. Основна причина е и теренът, на който трябваше да тренираме.

- В тази връзка вашият партньор как гледа на България?

- Хубавото е, че той е работил в Африка и е свикнал да вижда действителност, различна от тази в Италия. Аз се опитвам да го убедя, че при нас в някои отношения сме по-зле и от Африка, но той не вярва. Скоро ще се убеди (Смее се.) Общо взето, обаче аз в това виждам ролята си, да му помогна да се ориентира в българската действителност. С него вече си говорихме за престоя и на Симони, и на Катуци в България, които нямаха кой знае какви успехи. Моето обяснение е, че те бяха сами тук и нямаха човек, който да ги въведе реално в обстановката в българския футбол. Ще се опитам да не допускам да стане така и със Стефано.

- Разговаряхте ли и с феновете и покриват ли се вашите разбирания за успешен сезон с техните?

- Да, с някои от тях се срещнах. Говорихме, изслушах ги. Уважавам мнението на всеки, но със сигурност аз не съм в Ботев, за да правя това, което искат феновете. Всъщност, ако има резултати и победи, всичко ще е наред. За това ще работим и вярвам, че ще успеем. Иначе със сигурност ви казвам, че Ботев няма да се бори за шампионската титла. Всяко място по-нагоре в класирането от миналата година обаче ще е успех за нас. Няма закъде да се бърза, отборът трябва да се развива постепенно и да се движи крачка по крачка напред.

Източник: в. "Меридиан Мач"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Арда тренира на стадион "Юнак" преди мача с Ботев
Ще се случи ли? Отново свързаха халф на ЦСКА-София със завръщане в Ботев
Душан Керкез: Локо са близо до нас! Обичам да играя срещу Томаш, Ботев е уникален клуб
Италианци направиха исторически екип на Ботев, идеята се родила през пролетта
Фенове на Ботев подкрепиха ПСВ в Торино
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: