ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (22)
Юноши-старша възраст на Ботев победиха Берое с 3:1 в полуфинал
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:39 / 01.07.2005Коментари (10)459
©
В полуфинален мач от републиканското първенство юноши-старша възраст на Ботев 1912 победиха съперниците си от Берое с 3:1. Мачът се игра вчера от 18:00 ч. на клубния стадион до бирената фабрика. Жълто-черните юноши показаха мъжество и целеустременост към спечелване на първото място в турнира.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.07.2005 г.
0
 
 
Mitove i legendi ot Lainuta ei za tva vi vikat cigani v ciala Bulgria.
TURCHINA
на 02.07.2005 г.
0
 
 
LOKO SHAMPION NA B GRUPA.....qwno sichki rekordi tam wie gi darjite !!!!!
Aнонимен
на 01.07.2005 г.
0
 
 
Abe kokoshkar, mangali i Zrynkovi ste vie, neshtastnik. Pak ne vi stiga akyla da izmislite neshto svoe ama to v ciganskite vi kratuni kakvo bi dryznalo da se rodi
Aнонимен
на 01.07.2005 г.
0
 
 
Mlaknete Zrankovci. Katuna vi chaka do Kiten.

Za Simvola na Plovdiv, Lokomotiv niamate pravo na mnenie. Mangali smotani.
BOTEV_FOREVER
на 01.07.2005 г.
0
 
 
velbajd plovdiv pak sa se vazgordqli s ciganskata si publika
Aнонимен
на 01.07.2005 г.
Aнонимен
на 01.07.2005 г.
0
 
 
...sa fenovete na Botjaf. Aferim dormushalita.
Aнонимен
на 01.07.2005 г.
0
 
 
турци цигани наркомани
Ботев
на 01.07.2005 г.
0
 
 
Човече привърженик на Локо/Пд/, ти българин ли си???
Ако смяташ че си, защо обиждаш светинята на майка България, когото наричаш "Ботяв"???
Ти плюеш над гробовете на нашите деди, ти и такива като теб, които СВКЕРНОСЛОВЯТ с имената на СВЕТИНИТЕ на майка България Левски и Ботев са безродници и предатели.
Аз се срамувам че има такива граждани на България
LOKOMOTIV
на 01.07.2005 г.
0
 
 
За някои случки от многобройните си преживявания по време на мачове черно-белите запалянковци все обичат да разказват. И никога няма да забравят, че те са нещо като символ, като емблема на най-прекрасната и вярна публика в България.

ЧЕРНО-БЕЛИ ШЕСТВИЯ ТРЪГВАТ СЛЕД ПОБЕДИ НАД "БОТЯВ" ("ТРАКИЯ"). Днес феновете празнуват шумно и до припадък, но някои от тях не знаят, че в близкото минало запазена марка на колоритната локомотивска публика са били шествията по пловдивските улици. Празнична, весела, шумна и безумна атмосфера цари по улиците когато черно-белите привърженици изразяват радостта си от многобройните победи над вечния враг "Ботев" ("Тракия"). Всички тези шествия са истински празник, но един от най-големите празници локопривържениците отбелязват на 8 септември 1974г. Тогава, след победата на градското Юве над "Тракия" с разгромното 7:3, тогавашната осмица в "Локо" и националния отбор Христо Бонев (Зума) лично предвожда със своята "Застава" внушително многохилядно шествие по улиците на Пловдив.

РЕКОРДЪТ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ В "Б" ГРУПА ПРИНАДЛЕЖИ НА ЛОКОМОТИВЦИ. През 1981г. "Локо" Пловдив играе дербито си с "Берое" пред 48 000 (!) ЗРИТЕЛИ на стадион "9 септември". Юве, с Христо Бонев в състава си тогава, бие с 2:1 заралии, а пръскащият се по шевовете стадион ще остане завинаги в историята на родния футбол като мач от "Б" група с най-голямо стълпотворение от запалянковци. ОСВЕН МАЧОВЕТЕ МЕЖДУ "ЛЕВСКИ" И ЦСКА, НИКОЙ ДРУГ ОТБОР НЕ Е СЪБИРАЛ ТОЛКОВА ФЕНОВЕ ДОРИ И В "А" ГРУПА!

Друга паметна за феновете фиеста пък е през 1983г. когато отборът влиза в "А" група след бараж-квалификация в София срещу Осъм (Ловеч). Черно-белите бият тогава с 2:1 след продължения и голове на Аян Садъков и Едуард Ераносян. Близо 40 000 ЗАПАЛЯНКОВЦИ ОТ ПЛОВДИВ СЕ ИЗСИПВАТ НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАДИОН "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" В СОФИЯ, с гордост се хвалят черно-белите фенове. ТОВА Е РЕКОРДЪТ ЗА ГОСТУВАЩА ПУБЛИКА В БЪЛГАРИЯ! И ТО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - ПОСТАВЕН В "Б" ГРУПА! Това е само едно доказателство за създадения имидж на локопубликата като най-прекрасна, най-вярна, най-колоритна. Неописуема гледка представлява връщането от София до Пловдив по автомагистрала Тракия - огромни, километрови колони от всевъзможни МПС с надути клаксони, шум, еуфория до небето.

През същата 1983г. "Локо" печели Купата на България (тогава - Купа на съветската армия). ЕДИНСТВЕНИЯ ОТБОР ПЕЧЕЛИЛ КУПАТА В "Б" ГРУПА! О, черно-бели небеса, о черно-бяло море от фенове! Празник, какафония, еуфория!... Многохилядната локоторсида сътворява една невиждана за други атмосфера, защото за тах тази атмосфера е традиция, част от жимвота им! Крайният резултат е 3:1 за "Локо", а друго уникално нещо, с което ще си запомни този мач, е голът на Христо Бонев (Зума) директно от ъглов удар - по онова време чудо невиждано!

За предаността към отбора говорят и друга случки. Преди няколко години се проваля екскурзията за София, организирана от ръководството на "Локо". Автобусите не идват на "Лаута" и тогава черно-бялата агитка хваща 155 ТАКСИТА ЗА СОФИЯ НА СОБСТВЕНИ РАЗНОСКИ, за да гледа мача със Славия. ОЩЕ ФЕНОВЕ СЕ СТИЧАТ НА МАЧА СЪС СОБСТВЕН ТРАНСПОРТ.

Годината е 1994, 12 автобуса предстои да извозят феновете, които ще подкрепят отбора отново срещу Славия. Вечерта преди мача Жанет, съпругата на д-р Думанов, цяла нощ преправя черно-белите 20 големи знамена, защото се установява, че мястото за поставяне на прътите на ушитите байраци е по-тясно в диаметър. Така Жанет с безсънната си нощ и шиене до след 4 часа се приобщава към черно-бялата идея и става заклет фен на пловдивското "Юве".

ЗАЩО ГИ НАРИЧАТ ТИФОЗИ ЛИ? Така е от време оно, от 60-те години. Звездния отбор на "Локо" Пловдив играе тогава за купата на УЕФА (защо УЕФА, а не КЕШ ли? - ами защото така са решили "отгоре" и някой друг става шампион) срещу италианския гранд Ювентус. 1:1 след малшанс в Пловдив и отново 1:1 на италианска земя пред многохилядна екзалтирана публика. Играе се 3-ти мач, но отново в Италия. "Локо" губи злощастно и незаслужено чак след продължения. Въпреки, че отпада от по-нататъшната борба "Локо" играе невероятно. "Тутто спорт" пише: "Българите се държаха нахакано и всеотдайно, като истински италиански тифози!". Оттам тръгва наименованието на черно-белите привърженици, а отбора започват да го наричат "Ювентина".

Световното първенство по футбол през 1994г. в САЩ мнозина помнят като "Американското лято" - тогава българските футболисти завършват четвърти и се завръщат с бронзови медали. За други то остава "Локо-Пловдивското лято" - на всеки мач на българските юнаци, освен всички трикольори, В ЦЕНТЪРА НА БЪЛГАРСКАТА АГИТКА СЕ ВЕЕ ОГРОМНО БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ, НА КОЕТО Е ИЗПИСАНО "ЛОКО ПД" - ДЕЛО НА ПЪРВИЯ ЧЕРНО-БЯЛ ФЕНКЛУБ В ЧИКАГО! Българските емигранти прекрасно демонстрират любовта си и към Отечеството и към любимото и единствено "Юве". Още на следващия голям футболен форум - европейското първенство през 1996г., на мачовете на националния отбор има повече знамена отколкото зрители и всичките нашарени с имената на клубни отбори - от по-известните до ФК "Горно Нанадолнище". Въпреки цялата тази масовост и показност, ПАТЕНТА И ЛЮБОВТА ОТ СЪРЦЕ ЗАВИНАГИ ОСТАВАТ ПРИ НАЙ-ОБИЧАНИЯ ОТБОР В БЪЛГАРИЯ И НЕГОВИТЕ НАЙ-ВЕРНИ И ИЗОБРЕТАТЕЛНИ ФЕНОВЕ!

През пролетта на 1996г. "Локо" Пловдив губи на "Лаута" с 0:4 от столичния "Левски". Въпреки това хилядите тифозите не спират да викат, пеят, скачат и подкрепят отбора до последния съдийски сигнал, все едно, че смърфовете водят с 4:0. Черно-белите фенове, по подобие на италианските си колеги са с прегракнали гърла и изтръпнали ръце. След мача, който се предава по телевизията, дори президентът на гостите ТОМАС ЛАФЧИС СЕ ХВАЩА ЗА ГЛАВАТА: "ТИЯ ПЛОВДИВСКИТЕ ФЕНОВЕ ОТ "ЛАУТА" СА ПО-ЛУДИ ОТ НАШИТЕ НА "ГЕРЕНА"!.

Есента на 1996г. За пореден път "Локо" бие "Ботев" насред собствения му стадион с 1:0, с фамозен гол на сърбина Славолюб Янкович. Черно-бялата торсида празнува победата когато отлично пазилият на вратата на "Локо" ВАСКО КАМБУРОВ ВЗИМА ОТ АГИТКАТА ЕДНО ГОЛЯМО ЧЕРНО-БЯЛО ЗНАМЕ И ГО ЗАБИВА В ЦЕНТЪРА НА СТ. "ХРИСТО БОТЕВ! Тифозите изпадат в екстаз, полудяват от радост също като футболистите, които пробиват полицейския кордон и започват да се прегръщат с феновете по трибуните! На следващия ден фенове на "Локо" предлагат на кмета Спас Гърневски ст. "Христо Ботев" да бъде преименуван на "Янкова поляна" в чест на голмайстора, дарил победата на смърфовете. Други фенове пък са на мнение, че стадионът трябва да носи името "Васкова поляна" в чест на любимеца на локоагитката Васко Камбуров, който беше "знаменосецът" (или по-скоро "знамезабивачът") на тази паметна за локомотивци дата. Стадионът все още не е преименуван, но черно-бялото знаме, забито в центъра на ст. "Христо Ботев" винаги ще се вее в сърцата на хилядите черно-бели привърженици!

Декември 2000 година. "Локо" за втора поредна година се бори с мръсотията в "Б" група и не може да се завърне в елита (по-скоро не му позволяват). Но точно тогава най-добрият български съдия Атанас Узунов прави своя бенефис и слага край на кариерата си. На "Лаутан парк" играещият винаги честно "Локо" Пловдив разказва играта на винаги спасяващия се от изпадане по втория начин "Ботяв" и бие с 3:2. Най-видният футболист на терена е Христо Стоичков, който бележи гол със свещеното черно-бяло райе на гърдите си завинаги остава в сърцата на ювентинските фенове. След мача ИЦО СТОИЧКОВ ПРИЗНА: "АГИТКАТА НА "ЛОКО" ПЛОВДИВ Е ДОСТОЙНА ЗА ШАМПИОНСКАТА ЛИГА!"

През лятото на 2001 година Димитър Димитров (Херо) изиграва решаваща роля за едно събитие, разтърсило спортния живот в Пловдив. Впечатлен от (както той я нарича) най-добрата публика в България, Херо повлиява на решението на шефа на "Велбъжд" (Кюстендил) Георги Илиев да се премести на "Лаутан парк". Заедно с тях пристигат и най-добрите кюстендилски футболисти. Първата тренировка е доказателство за правилността на думите на Херо и решението на Георги Илиев - НА ПЪРВАТА ТРЕНИРОВКА НА ОТБОРА ПРИСЪСТВАТ 7-8 ХИЛЯДИ ФЕНОВЕ - ОТНОВО РЕКОРД! фиеста, черно-бяло море от привърженици! Факли, бомби, пироефекти, знамена, песни, димни завеси и радост! Уникалната гледка не само изненадва дошлите от Кюстендил футболисти, но след това на телевизионните репортажи се вижда как някои от дори се стряскат при излизането от тунела при тътена на черно-белия вулкан!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Ботев обяви колко са продадените билети за мача с Левски
Министър Цоков даде старт на държавните отборни първенства по шахмат
Гонзо: Евентуален фалит на Локомотив и Спартак би бил смъртоносен за българския футбол
Пловдивски съдия с назначение за европейските клубни турнири
Юноша на Ботев се завърна от контузия, повикаха го в националния отбор
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: