Лондон спечели домакинство на Олимиадата през 2012 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:50 / 06.07.2005
446
Днес в Сингапур се проведе големият избор. На конгреса на МОК бе избран градът-домакин за олимпийските игри и това е Лондон.
Цял ден днес течаха презентации на петте града-кандидати да организират анй-престижното спортно събитие. Всяка страна по отделно представяше своите предложения и проекти за олимпийски стадиони, игрища, инфраструктура на града и т.н. Първи от състезанието отпаднаха и съответно на пето място се класира Москва. След тях битката напусна и все още недостатчъно подготвения Ню Йорк. На трета позиция се класира Мадрид.
Последва дълга пауза, през която само определни хора от МОК вече знаеха кой ще бъде домакин на световния спорт след 7 години.
Точно в 2:30 (бълг. време) бе обявено официално и името на победителя.
Лондон спечели с грандиозния си проект за преобразяване на почти изоставена централна част на града. Те ще построят най-компактния олимпийски комплекс, който света някога е виждал. В презентацията им разбира се бе обърнато внимание и на изключителната инфраструктура като до олимпийското градче ще достигат 9 линии на лондонското метро и 1 нова супер-скоростна линия. Районът, който е отреден за строежа, се намира на едва 6 км. от супер центъра на английската столица.
Още по време на миналогодишните олимпийски игри в Лондон бяха започнали популяризирането на идеата за домакинство. На огромен екран на популярния площад Трафалгар се излъчваха игрите от Гърция, а под екрана се виждаше и логото на Олимпиада Лондон 2012 (вж. снимката горе). Днес на същия площад се бяха събрали много повече хора и бяха препълнили иначе просторното пространство под статуята на генерал Нелсън. Всички избухнаха във възторжени възгласи, защото само след 7 години в една от световните столици ще пристигнат представители на всички държави, а по време на самото събитие целия свят ще наблюдава един от градовете със емблематични спортни съоръжения.
Миналата година бе завършен строежът на грандиозния стадион Уембли, където за напред ще се играят всички финали по футбол в Англия. Англичаните са световно известни с футболните си стадиони, което не е никак чудно като се има в предвид силата на техните първенства.
Един от най-престижните и най-автентичният тенис турнир в света - Уимбълдън, също се играе в столицата на кралството. Комплексът е сред най-огромните спортни съоръжения по целия свят.
Очаква се новите спортни придобивки на града да бъдат още по-модерни и мащабни. Както казаха и самите представители на английския град "Това е мястото, където се събират всички нации и тук всяка държава ще има свои поддръжници по стадионите".
Вероятно тези игри ще бъдат посетени и от немалко българи. Това не е само заради хилядите наши сънародници, които живеят там, а и защото това ще са първите олимпийски игри в Европа, след като България стане член на ЕС и гражданите й получат право на свободно пътуване в рамките на съюза.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 22
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).