ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (25)
Асен Златев: За да успееш в спорта, трябва постоянство! Не може и без психика!
Автор: Стойчо Генов 00:10 / 27.04.2019Коментари (0)4807
Plovdiv24.bg подкрепя инициативата на ОП "Младежки център" за изготвяне на специални табели със снимка и обогатена визитка на всичките 45 олимпийски медалисти на Пловдив. Нашата медия ще публикува всеки уикенд по две интервюта с героите на града ни.

Интервютата са направени специално за проекта "Олимпийски медалисти на град Пловдив“ към ОП "Младежки център - Пловдив. Те умишлено са без визитка на съответния спортист, тъй като тези визитки ще са приятната изненада за пловдивчани, когато проектът на Гребния канал се реализира напълно. Днес ви представяме един от най-големите щангисти на България - Асен Златев.

Какво Ви провокира да започнете да се занимавате професионално с вдигане на тежести?

По неволя дойдох в Спортното училище и направо влязох в групата по вдигане на тежести. Тук обаче учениците се бореха за високи резултати. Самата подготовка на това място ме доведе до професионално ниво. Просто попаднах на най-добрите в света. Това беше голям късмет и едновременно голям шанс за мен. Щастие беше да работя с тези хора.

По-трудно ли е да се извоюва медал от олимпиада, отколкото от друго състезание?

Всеки се готви по-добре за олимпиада, но може би е по-трудно. Това е, защото олимпиадите са на всеки четири години и са по-редки от другите състезания. Също така напрежението натежава при всички участници. Но точно поради тези две причини и олимпийските медали са толкова ценни.

А Вие как се справяхте с напрежението?

Не съм правил кой знае какво – Господ ме е надарил с много добра и услужлива психика. Просто съм късметлия в това отношение.

Доколко подготовката е физическа и доколко – психическа?

В практиката повече се води физическа подготовка. Малко се знае за психическата и затова по-малко се набляга на нея. Иначе би трябвало колкото една подготовка е физическа, толкова да бъде и психическа. По принцип има три вида подготовка - физическа като техническо-методическа, психологическа – на съзнанието, и другото е хранене и възстановяване. Тези три неща за спортиста са неизбежни. В живота при човека няма физика без психика и психика без физика. Едното се комбинира с другото и само така можем да достигнем до положителен резултат.

Имате изключително много отличия през кариерата Ви. Каква е тайната винаги да поддържате такова високо ниво?

Отговорът е много прост – постоянство. Постоянство в най-широкия смисъл на думата – трябва да се приложи във всичко, което правим. Ежедневно!

Ставате олимпийски медалист на 20 години. Какъв съвет бихте дали на бъдещите спортисти?

Не е задължително всеки на 20 години да стане олимпийски медалист. Не става и от днес за утре – трябва да се започне от рано. На мен ми бяха необходими 9 години. Не знам как да мотивирам младите хора. Живеем в различни светове и не знам дали моите съвети ще бъдат адекватни за техния свят. При нас беше съвсем различно, въобще измеренията са различни. Иначе младите хора за мен са хората на бъдещето и ние трябва да гледаме повече от тях, отколкото те от нас.

Какво е заветното Ви послание към тях?

Спортът е чудо! Това, което може да се направи със спорт, не може да се направи по никакъв друг начин – дори например с трудова дейност. Трудовата дейност е незаменима. С нея човекът е човек и с нея ще остане човек, докато я има. При нея и при всички останали дейности обаче трябва да направиш нещо по един начин, защото знаеш, че то така ще стане. Просто се ръководиш от резултата. А при спорта може да избереш и крайния резултат и начина, по който искаш да го постигнеш. Също като скулптура, която във времето можеш да оформиш така, както ти желаеш, и по начин, който сам избираш. Едновременно съчетаваш това, което ти се иска, и това, което е полезно за теб.
Още по темата: общо новини по темата: 88
27.06.2024
17.05.2024
15.05.2024
16.02.2024
21.12.2023
20.12.2023
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Спартак вкара седем на Загорец, нападател се отличи с хеттрик
Ботев пусна карти за паркинг по 500 лева
Нов нападател блести при успех на Ботев над Крумовград, Попето с красива асистенция
Локо падна от Славия, "смърфовете" с много пропуски
Стартира важен ремонт на "Колежа", за да приеме европейски мачове
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: