ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Фелисиен Сингбо: Локо (Пд) вече бие наред
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:39 / 24.04.2009Коментари (0)1878
© Plovdiv24.bg
Защитникът на Локомотив (Пд) Фелисиен Сингбо стана герой в мача с Локомотив (Сф) в Надежда. 28-годишният футболист от Бенин направо отчая нападението на домакините, които в този мач вкараха само един гол, за пръв път от началото на сезона.
Сингбо е роден на 25 октомври 1980 г. в Абоми, Бенин. Като юноша играе в една от школите в Камерун, откъдето отива във Франция. Там получава френски паспорт и четири години носи екипите на Руан и Луан-Кюизо, а след това играе за шотландския Еърдри Юниън. Съдбата го изпраща на Балканите, където е бил в албанския Влазня, гръцките Янина и Пиерикос и Пафос и Агиа Напа от Кипър. От тази пролет носи екип на Локомотив (Пд). Национал на Бенин с близо 50 мача за състава на страната си.

- Фелисиен, победихте изненадващо Локомотив (Сф) като гости. Вярвахте ли, че ще успеете срещу най-проспериращия отбор в "А" група?

- Аз още преди мача бях сигурен, че няма да загубим. Радвам се, че победихме. Показахме много добра игра и нито за момент не се затворихме в отбрана. Всички в отбора вярваха, че ще спечелим. Но не се изненадвайте - Локомотив (Пд) върви много добре тази пролет. Когато дойдох през зимата и погледнах таблицата с класирането, бяхме доста назад. Сега печелим, заслугата е на всички.

- Как се озовахте в Локомотив (Пд)?

- В началото на годината един мой познат футболен агент от Гърция ми каза, че има вариант да дойда в България. Присъединих се към лагера на тима в Сандански, а след това треньорът Садъков ме одобри и подписах договор. Радвам се, че нещата се развиха така добре - вкарах гол срещу Черноморец в Бургас, играя редовно и се чувствам добре. Отборът е чудесен, а публиката - великолепна. Какво повече може да желае човек...

- Какво мислите за треньора Садъков и как контактувате с него?

- На Аян Садъков му личи, че е играл футбол на високо ниво и е бил национален състезател. Отличен специалист, мисля, че под негово ръководство хубавите дни за Локомотив (Пд) предстоят. Контактуваме с преводач, в случая това е капитанът на нашия отбор Димитър Илиев. Той владее английски и така се разбираме.

- Играете в единствения клуб в България, чийто президент е жена. Срещали ли сте се до момента с Галя Топалова?

- Не, колкото и странно да звучи. Знам, че нейният бизнес е в София и вероятно по тази причина не е непрекъснато до отбора. Надявам се един ден да разговарям и с нея.

- Разкажете как започнахте кариерата си?

- Роден съм в Абоми, там играех футбол още от съвсем малък. Бяхме голямо семейство, имах трима братя и три сестри. Баща ми беше собственик на стъкларска фабрика, майка ми работеше като секретарка. Като юноша имах щастието да бъда приет в една от футболните школи в Камерун. Навремето такива школи нямаше в Бенин, сега вече има. Клубовете от Западна Европа следят внимателно всички подрастващи футболисти, които играят в тези школи. Например аз бях заедно с камерунеца Джемба-Джемба, който след това отиде в Манчестър Юнайтед. Така се озовах във Франция, а оттам - в Шотландия.

- Кой вятър ви довя на Балканите?

- Всичко стана след турнира за Купата на африканските нации през 2004 г., където бях част от националния отбор на Бенин. Получих предложение от албанския клуб Влазня. Парите бяха добри, а и клубът афишираше амбиции да участва в европейските турнири. Първо отидох в Албания а след това и в Гърция и Кипър.

- В Албания сте играли в първа дивизия. Как бихте съпоставили клубния футбол в тази страна с този в България?

- Тук нивото е по-високо. В Албания имаше 2-3 силни отбора. Тук с изключение на няколкото последни в класирането състава другите са на доста по-високо ниво. Според мен затова и първенството ви е интересно. Когато отборите от средата на класирането могат да побеждават лидерите, това е гаранция за интригуващ шампионат.

- Селекционерът на националния отбор на Бенин Мишел Десию беше на мача със Славия, за да ви наблюдава. Доволен ли беше от изявите ви?

- Надявам се да е останал доволен. Вижте, аз имам близо 50 мача с екипа на Бенин и националният тим не ми е нещо непознато. Мосю Десию взе координатите на Локомотив (Пд) и аз силно се надявам, че в края на май ще бъда поканен за мача със Судан.

- Бенин не е сред големите африкански футболни нации. Вашите съседи от Того например участваха на световното през 2006 г. в Германия, докато Бенин най-често е представен на такива финали от един футболен съдия?

- Вижте, ние сме малка страна, но сега развиваме футбола усилено. За нас принципната задача е да се класираме поне за Купата на африканските нации. За световното първенство сме в доста тежка група с Гана и Мали, които имат добри отбори. Играл съм преди срещу Гана, но тогава тяхната звезда Михаел Есиен не беше в състава. Срещу Мали също съм излизал, в техния тим бяха Кануте и Диара. Сега се надявам, че ще бием Судан на наш терен в Котону. Отсега мисля за този мач. При нас мачовете на националния отбор са нещо изключително, публиката обикновено е между 40 000 и 50 000 зрители. Вярно е, че не разполагаме със звезди от най-високата класа, както е например в Гана, Нигерия или Камерун. Но пък даваме всичко от себе си.

- Кой е най-сериозният проблем на футбола в Африка?

- Вероятно очаквате да кажа, че това са парите. Всъщност проблемът е в организацията. Това ще ви го каже и всеки треньор от Европа, работил в Африка. Не всичко опира до пари. Например Нигерия има петрол, има и футбол.
България няма петрол, но също има добър футбол
Така че нещата не са еднозначни.

- Доста африкански футболисти, играещи в Европа, станаха жертва на расистки обиди. Какво мислите за този проблем?

- Честно казано, когато играеш в отбор със смесени националности, винаги има риск от расизъм. ФИФА и УЕФА се борят сериозно с този проблем и виждам, че има резултати. Това, което ме изненада приятно в Локомотив (Пд), е, че няма различно отношение към чужденците.

- Пресата в Бенин ви беше определила като "глоуб-тротър" - футболист, играл в много страни. Как успявате да се адаптирате?

- Наистина е трудно да сменяш страната често, но това е моята професия. Сега прибрах в Пловдив съпругата ми Диан и детето ни. Посвещавам им свободното си време. В Пловдив ми харесва, човек може да се разходи, да види нови неща, да отиде в МОЛ-а... Надявам се тук да имам много приятели.

Източник: в. "7 дни спорт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Крушарски се оттегля от Локомотив (Пловдив)
Официално от Локо Пловдив: 8-часов работен ден, но само за треньорите!
Крушарски намери виновник за слабото представяне на Локо, взе странно решение
Пенев прати двама от Локо в дубъла, те помогнаха за нова победа
Крушарски с твърде несериозен отговор на призива на феновете да напусне
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: