Тъжният факт: След Левски - ЦСКА става ясен шампиона, след Локо - Ботев изпадащите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:26 / 07.05.2009
6837
Първенството на "А" футболната група е към своя край. В оставащите до финала пет кръга ще се изиграят дербитата на София, Пловдив и Варна, които общо взето ще решат шампиона и изпадащите в "Б" група тимове. Факт, който няма как да пренебрегнем.

Левски и ЦСКА излизат във финална битка, която пет кръга преди края ще реши шампиона. ЦСКА води с огромната преднина от 15 точки пред третия в класирането Черно Море и повече от месец преди финала, дори на теория, няма кой да измести сини и червени от първите две места в елита. "Армейците" водят с 4 точки пред Левски и всичко друго, освен победа за тима на Емил Велев ще означава, че ЦСКА ще е шампион. Това са фактите. Факт е също, че общо взето половината ЦСКА и по-важните футболисти в Левски са именно пловдивчани или футболисти, развили се като играчи именно под тепетата. В ЦСКА това са роденият в Пловдив и израстнал като играч в Локо Кирил Котев, Иван Иванов, който също натрупа основният си опит като професионалист в Локо, и Йордан Минев, който направи кариера в Ботев и стигна дори националния отбор. Основният реализатор на "червените" е Дормушали Саидходжа от Ботев, а въпреки, че в момента е наказан, важно място в халфовата линия заема пловдивчанинът Йордан Тодоров. В Левски основната фигура е Георги Иванов - Гонзо, но той е контузен и ще пропусне столичното дерби. Титуляр в защитата е Веселин Минев, който пристигна от Ботев преди години. За титулярно място пък се борят талантливите Йордан Милиев и Георги Христов.

Два кръга по-късно е варненското дерби между Спартак и Черно Море. "Соколите" се борят за оставане в групата, като мачът със съгражданите им ще е един от малкото шансове да вземат някакви точки, с оглед факта, че играят с 4 от първите 5 тима в класирането в оставащите мачове. "Моряците" пък се борят за място сред първите три в класирането. Победа за Черно Море на практика ще значи изхвърляне на Спартак Варна от елита за една година.

Най-драматично изглежда да бъде в последния кръг в мача между Локомотив и Ботев. В общи линии след 29-ия кръг е минимален шанса Ботев да са със сигурност изпаднали или със сигурност оставащи в групата. Вихрен, Миньор и Спартак Варна са домакини в мачовете си, но пък играят срещу сериозни противници, така че интрига ще има. Независимо, че Локомотив вече се спасиха от изпадане, те ще определят съдбата на градския съперник в елита. Вместо да се борят за място в Европейските клубни турнири, Локомотив - пети в ранглистата на България по брой медали(6 пъти в топ 3) и Ботев - четвърти по брой медали(13), остават в средата на класирането и след Дербито ще стане ясен и последния изпадащ в "Б" група, вместо кой ще играе в ЕКТ. В непосредствена близост или пред тях пък остават отбори като Сливен, Пирин или Локомотив Мездра, които никога не са били дори сред първите пет в "А" група.

В крайна сметка обаче най-вероятно на мача във Варна ще има максимум 10 000 души, в София - 20 000. Стадион Локомотив пък със сигурност ще бъде пълен и само малкият му капацитет ще попречи за пореден път на пловдивското дерби да има повече хора, от колкото на софийското. Въпреки, че Левски и ЦСКА ще се борят за шампионската титла, ще играят на сравнително модерен и приветлив стадион, пак на трибуните ще има скучно представление, на терена също ще се случи нещо от сорта на 1:0 или 1:1. Схемата Локомотив да помогне на Ботев пък е нереална и независимо, че "черно-белите" няма да се борят за нищо, ще се хвърлят с всички сили, същото ще направят и "канарчетата". Стадионът ще е пълен и независимо от крайния резултат, в парк Лаута в средата на юни месец ще бъде футболен празник.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 12
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).