ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (22)
В града на спорта ОФК e джудже
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:28 / 13.08.2005Коментари (0)648
©
За разглезения от спортни събития Белград ОФК е като джудже сред великани, пише в днешният си брой "7 дни спорт". Отборът спокойно може да преброи феновете си, но никога не се е оплаквал. Публиката е малко, за сметка на това обаче е от класа. Номер №1 сред привържениците безспорно е актьорът Любиша Самарджич. Преди години героят от "Полицаят от Петльово бърдо" и "Горещ вятър" дори бе почетен президент на клуба. Въпреки това ОФК Београд държи прилично ниво и го прави без купища пари, но със стабилно и редовно финансиране.

Пари в отбора налива компанията "Еко продукт", която е дистрибутор на немския гигант за аудио и видео техника "Grundig". Президентът на клуба Момчило Минич също има голям опит в бизнес делата. Той е бивш директор на компанията "Пекабета", която има верига магазини в Сърбия. Само в Белград те са 83 на брой, а месечните приходи са около 1,8 милиона евро.

"Големите думи не правят големи дела", е мотото на "романтиците", както наричат отбора. Този тим е уважаван от всички, но малко дерат гърла за него, защото Белград е двуполюсен. Тук си или от Звезда, или от Партизан. Друг отбор не съществува. Много хора така и не разбраха, че ОФК Београд посреща Локомотив. Да, вестниците писаха, телевизиите казаха, но информацията мина покрай ушите на белградчани. Столицата на Сърбия е засипана от спортни събития. Човек да се чуди кое да избере. Голямата спортна седмица започна в сряда вечерта. В 20,00 ч. местно време държавният канал RTS 2 излъчи пряко мача от третия предварителен кръг на Шампионската лига Артмедия - Партизан. За два часа градът затихна. Едната му половина бе затаила дъх в трепетно очакване, а другата - в молби черно-белите да се провалят. По това време в известното "Спорт кафе" бе невъзможно да се намери свободно място. Ощо по-малко за българската група от около 20 човека начело с изпълнителния директор на Локомотив Емил Наков и треньора Едуард Ераносян. Ентусиазмът да гледаме ЦСКА - Ливърпул по Sky Sports бързо бе охладен. Този канал просто не се хваща в Белград. Иначе въпросното заведение е място, което всеки човек, който обича спорта, трябва да види. Телевизорите тук са един до друг, а правилото е само едно -
излъчва се спорт и нищо останало.

Но има и нещо още по-ценно - по стените висят фланелките на най-известните сръбски спортисти - всичките са с автографи и посвещения. На челно място са екипите на Владе Дивац, Предраг Миятович и Матея Кежман.

Още един факт дава отговор на стария въпрос защо западната ни съседка е силна в колективните спортове. Всяко пространство в Белград е заето от терени. Ако при нас се строят паркинг до паркинг, тук са терен до терен. Има ги в центъра на града, има ги и в крайните комплекси. Трудно може да се намери квартална градинка без баскетболен кош. В почти всеки училищен двор има футболни врати и... осветление. Най-нормалното нещо в Белград е да видиш как деца, юноши и мъже играят футбол или баскетбол в 22,00 вечерта.
В четвъртък събитията продължиха с три мача от евротурнирите и началото на Световната лига по водна топка. Тема №1 е сблъсъкът Сърбия - Хърватия. Първият рунд бе в Белград, където се провежда Световната лига по водна топка, а вторият - в Запрешич, където Цървена звезда гостува на местния Интер. И как тогава този град да се вълнува от футболен мач като ОФК - Локомотив? Това обяснява и слабото посещение на стадион "Омладински". Едва 1000 зрители, от които половината българи, дойдоха в работническия квартал "Карабурма". Агитката от Лаута направи така, че
играчите на Локомотив да се усещат като у дома си.
Те бяха двойно повече от агитката на домакините и поне четворно по-гласовити.

- Завиждам на българите за публиката - призна след мача левият бек на сърбите Душко Тошич. - Не съм притеснен от тях за реванша в Бургас, защото феновете са част от големите мачове.
Така разсъждава едно момче на 20 години. Душко обаче далеч не е най-младият в отбора на ОФК Београд. Сред титулярите имаше още един негов връстник (македонеца Християн Кировски) и най-младия играч в евротурнирите - 16-годишния Слободан Райкович. Този футболист има качества да стане голям футболист и нищо чудно следващото първенство да играе в Цървена звезда или Партизан, а защо не и направо в чужбина. Точно това направи тази година ОФК, като продаде младежкия национал Марко Баша на Льо Ман. Райкович наистина е добър, но няма никакъв опит. Затова е странно защо никой от играчите на Локомотив (Пд), които имат по 200 мача в професионалния футбол, не се сети да го натисне малко повече. Налагането на млади играчи, които да бъдат продавани, е цел №1 на ОФК Београд. Те обаче са научени, схемата им е проста (4-4-2), но я спазват стриктно. През първото полувреме младоците отвяха Локомотив. Владимир Иванов допусна груба грешка, която доведе до първия гол, Велко Христев сгреши 70% от пасовете, да не говорим за опитния Красимир Димитров. Мартин Камбуров, когото сърбите предварително обявиха за звезда, бе инертен. Същото важи и за единствения нападател Методи Стойнев. След почивката всичко си дойде на мястото и Локомотив показа кой е по-опитният отбор.

Треньорът Едуард Ераносян тръгна по-смело направи две смени и заигра с двама нападатели. Фугата се реабилитира с няколко добри намеси, същото направи и Велко Христев, който подаде за гола на Камбуров. Попадението обаче бе единственото хубаво нещо, с което може да се похвали националът за 74-ите минути на стадион "Омладински". А комплексът може да послужи за пример на много български отбори. В това число влиза и Локомотив, разбира се. Освен основния терен, на който има 11 500 седалки, има още два - единият изкуствен. На тях тренират и юношески отбори. Школата на ОФК също може да послужи за пример - общежитието е на една ръка разстояние от стадиона, а стаите са луксозни и чисти. И всичко това в един отбор, който няма публика и не може да се похвали с големи успехи след разпадането на Югославия. Той дори не спечели визи за Европа, а влезе там през служебния вход след фалита на Железник. ОФК обаче има своето лоби във Футболния съюз на Сърбия и Черна гора. Бившият директор на клуба Звездан Терзич е и кандидат №1 за президент на съюза. Той дойде на тренировката на Локомотив във вторник и проведе дълъг разговор с Емил Наков и шефа на ПФЛ Валентин Михов. И в това отношение сърбите са пред нас. Кога ли Иван Славков ще посети тренировка на чужд отбор?







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Ботев обяви колко са продадените билети за мача с Левски
Министър Цоков даде старт на държавните отборни първенства по шахмат
Гонзо: Евентуален фалит на Локомотив и Спартак би бил смъртоносен за българския футбол
Пловдивски съдия с назначение за европейските клубни турнири
Юноша на Ботев се завърна от контузия, повикаха го в националния отбор
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: