ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Иван Маринов: Имах оферти от солидни тимове, но избрах Брестник
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:24 / 04.07.2009Коментари (0)1318
© Plovdiv24.bg
Кюстендилският спец Иван Маринов - Масларя е работил като треньор само в елитни клубове. С Локо (Пд) стана шампион и спечели Суперкупа на България, а с Литекс извоюва Купата на страната. След раздялата си с ловешкия тим, Масларя го удари на почивка, намери време да открие и заведение за обществено хранене на стадион "Странджата" в родния си град. Доста изненадващо Маринов преди няколко дни оглави треньорския щаб на дебютанта в Източна "Б" група Брестник от едноименното пловдивско предградие. Той бе любезен да отговори на въпросите на "Топспорт".

- Г-н Маринов, очаквахме да започнете работа в друг отбор, но ни сюрпризирахте с преминаване в Брестник? Защо приехте офертата им?

- Причините да започна работа в Брестник са много. Ще стартирам оттам, че се разбрахме с ръководството на клуба за не повече от една минута. Получи се така, защото с този екип имаме еднакви разбирания за правене на футбол, на отбор. Излишно е да правя характеристика на Димчо Беляков, който е моторът, главният мозък на тази сравнително млада организация в новия ми клуб. Приех, защото държа да работя с футболни хора. Важен е екипът, никой не може да направи нищо сам, дори и Мауриньо да ти е треньор. Собствениците на отбора са добри бизнесмени. Футболни хора, бих казал, защото се убедих, че ясно са прозрели как и колко да вдигнат летвата пред отбора. Имах предложения и от солидни клубове в "А" група. Отказах, защото не е нормално за един сезон, каквито и цели да си поставил, да ползваш три до пет старши треньори.

- Може ли отбор от село да вирее в професионалния футбол? Друг отбор от родопската яка на Пловдив - Сокол (Марково) тотално се провали, има и други примери...

- (Смее се.) Ще се опитам да докажа, че може. Марково не успяха, защото закъсаха финансово. В спортно-технически план си бяха доста напред с материала. Много е клиширано, но Брестник е предизвикателство. Хубаво е да станеш шампион. За мен обаче няма тръпка да триумфираш с ЦСКА или Левски. Искам да направя нещо сериозно с такъв отбор, като Брестник. Шампиони няма да ставаме, но съм сигурен, че ще събираме привържениците от цяла Пловдивска област на нашия стадион. Имаме доста работа, но вярвам, че ще успеем. Като казах стадион, нека не забравяме, че базата е пред откриване и това показва амбициите на екипа и собствениците.

- Какви са първите ви впечатления от футболистите, които заварихте в Брестник?

- Рано е да се каже категорично, тъй като засега наблягаме на беговите тренировки, но все пак се вижда, че има сериозен потенциал в 6-7 футболисти. Ръководството ми достави и видеоматериали от последния сезон във "В" група. Преди да дойда в Брестник, нямах никакви впечатления от отбора, но сега напредвам бързо. Ще са ми нужни трима опитни играчи във всички фази, а другата част от отбора ще е 90% от млади таланти. Най-лесно е да взема 10 футболисти на по 30 години и да си изпълним задачата - оставане в групата. Работата на парче обаче не ми е била приоритет никога. Иначе вече привлякохме Иван Гемеджиев, който ще води атаката ни. Преговаряме и с други опитни състезатели, но както ви казах - няма да се прекалява с взимането на зрели футболисти. По време на сезона ще ми е достатъчна група от 22-ма играчи.

- От Локо (Пд) заявиха, че ще ви изпратят всички не попадащи в сметките на Аян Садъков?

- С Айко се видяхме вече два пъти, откакто съм в Пловдив, и постигнахме принципна договорка. Тези въпроси ще се решат основно в разговорите между шефовете ни. Нападателите Стайко Стойчев и Любо Цеков са при нас, но искам да се убедя в техните възможности. Стайко дебютира в Локо (Пд) при мен, но от една година почти няма мачове за мъжете. На проби са двама от школата на Ивайло Андонов - Пирин 2001. Всеки момент към нас ще се присъедини и Георги Неделчев от Левски (Карлово), който също бях трансферирал в Локо (Пд).

- Толкова трансфери от "Лаута". Не ставате ли сателит на Локо (Пд)?

- Това време във футбола отдавна отмина. Просто аз съм локомотивец, шефовете на Брестник също са такива. Затова преговорите с хората от "Лаута" са някак си по-изчистени и дават плодове. Има желание за сътрудничество, но нищо повече.

- С Димчо Беляков сте с добри позиции и в Литекс...

- Смело мога да кажа, че и с Литекс не може да направим сателитни връзки.

- В Ловеч обаче има доста неизползвани футболисти от Мъри Стоилов? Възможно ли е да вземете някои от тях в Пловдив?

- Както се казва: "Селекцията е отворен процес". Тепърва излизаме на трансферния пазар, тепърва ще решаваме от какви футболисти се нуждаем. Излишни футболисти или неизползвани, както го казвате, има на килограм във всеки клуб. В Брестник на кило няма да се взима, това го гарантирам.

- Славиш се като добър селекционер? Ще видим ли в Брестник нови открития на Масларя?

- (Отново се смее.) Обиждате ме колега, не съм добър, а отличен селекционер. Но като оставим настрана шегата, голямото ми удовлетворение е, че селектирани от мен играчи се подвизават във всичките ни водещи отбори. В Брестник е рано да отговоря дали ще доведа някой, но по-скоро ще развия таланта на младите, с които разполагам. В последните 2-3 години футболът у нас дръпна много назад. Просто няма достатъчно добър материал в школите, друга бира е какви са условията за работа с подрастващите. Нямам преки впечатления от отборите в Източната "Б" група, но съм много разочарован от футболисти и отбори участници в последния шампионат на Западната "Б". Как да доведеш в Брестник от чужбина новия Даксон, Балдовалиев или Роберт Петров?

- Предполагам, че обявената от Брестник цел оставане в групата е колкото да не се обремени личният състав с по-големи амбиции?

- Има и такъв момент, но във футбола не е здравословно да прескачаш стъпала. Ще се изкачваме без пропуснато стъпало. Разбира се, че няма да ме удовлетвори минимално поставената цел. Сигурен съм, че Брестник ще бъде в първата половина на таблицата. Една година почивах, между другото първата в моята кариера като футболист или треньор. Оценявам паузата като изключително полезна. Направих си много трезви оценки. Когато човек е във вихъра на играта не може да види всичко. Кога, как и защо е грешал. И най-важното - заредих се с много енергия. Постигнах всичко, но с големи отбори, защо да нямам успехи, макар и не такива, с отбор от село?

- В Брестник нещата ще са коренно различи, най-малко защото отборът няма публиката на Локо (Пд) и Литекс?

- Няма да са чак толкова различни. Признавам обаче, че публиката, онази темпераментната, ще липсва. Говорели сме си с колеги в Локо (Пд), че само на сезон едно 6-8 точки са благодарение на агитката. Ако имах някакви съмнения, че няма да сполуча в Брестник, щях да си стоя вкъщи. Смятам, че до края на есента ще разполагаме с доста обигран състав. Нека не забравяме, че Пловдив е най-футболният град у нас. Хората истински обичат играта и едва ли ще има значение дали ще пропътуват 10 километра, за да гледат нещо хубаво, ако дай Боже им го предложим. Освен футбола като цяло, през последната година на мен много ми липсваше и футболният Пловдив, който знаем.

Източник: Топспорт







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Крушарски се оттегля от Локомотив (Пловдив)
Официално от Локо Пловдив: 8-часов работен ден, но само за треньорите!
Крушарски намери виновник за слабото представяне на Локо, взе странно решение
Вижте какво направиха футболни хулигани в Сърбия
Триумф за Локомотив (Пловдив)
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: