ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ако искате да познаете качественото сирене, трябва да търсите тези 2 белега
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:18 / 09.06.2023Коментари (1)20290
©
Едни от най-големите проблеми на българите, свързани с хранителните продукти, са висока цена и ниско качество. В последно време се наблюдава значителен ръст на цените на продуктите, но в същото време няма подобрения относно качеството.

Търсейки евтини и достъпни продукти, които са по джоба им, потребителите всъщност масово купуват нискокачествени стоки или имитиращи продукти, които не носят ползи за здравето. Подобна е и ситуацията, свързана с млечните продукти – мляко, сирене, кашкавал, които обикновено, ако са с ниска цена, са с лошо качество или потребителят не закупува евтино сирене, а скъпа вода с добавена палмова мазнина.

Макар според новия закон имитиращите продукти да са отделени и обозначени, недоимъкът и недостигът на средства принуждават част от потребителите да избират и купуват именно тях, което всъщност означава да се лишат от консумацията на млечни продукти, тъй като имитиращите съдържат всичко друго освен ценни съставки и мляко.

Извън обозначените имитиращи продукт, сред тези, които са произведени от мляко, как потребителите могат да разберат кое е качественото сирене сред десетките на щанда? Според разпространеното мнение на Асоциацията на активните потребители високата цена не е винаги 100% гаранция за качество, но сред скъпите сирена много по-рядко може да попаднете на нискокачествено.

Ако обаче изпитвате недостиг на финансови средства и не може да си позволите най-скъпото сирене от щанда, как може да познаете качественото сирене от средния клас и цена? То има няколко съществени белега, с които ще ви запознаем сега. Качественото сирене може да познаете по тези 2 белега:

Зрялост

За да е с отлична хранителна стойност сиренето, то следва да е зряло. Саламуреното сирене е зряло и при него пастьоризацията на млякото става при 70 градуса, докато ако същата се извърши при 80-85 градуса, сиренето може да замине незабавно за пазара, а не да са му нужни около 45 до 60 дни за узряване.

Скъсяването на процеса пести време и средства на производителите, следователно прави цената на сиреното по-ниска, но отнема и от качеството му. Този метод за производство на сирене изисква и по-малко мляко, което също позволява постигането на по-ниска цена. Всичко това обаче е за сметка на качеството.

Протеините и мазнините при бързозреещите продукти не са разградени и не са така лесно усвоими, част от полезните вещества също са си заминали в процеса на производството като например калцият, поради което често се добавя допълнително при този вид сирена, тъй като естественият е почти изцяло разграден по време на производството.

Водно съдържание и цвят

Едва ли има нужда да го казваме, но все пак – колкото по-водно е дадено сирене, толкова с по-ниско качество е то. Искаме да сложим на трапезата си храна, а не вода, нали така? При бързозреещото сирене има възможност то да бъде по-воднисто, което означава, че реално плащате за вода, а не за сирене и това обяснява и по-ниската му цена.

Ако премахнете водата и изчислите цената без нея, вероятно ще осъзнаете, че не сте спестили пари и сиренето с ниска цена, когато е обезводнено, е с цената на по-скъпите сирена. Това следва да рече, че често се оказва по-добрият избор за здравето и портфейла ви да консумирате по-малко количество, но по-качествено сирене, отколкото да хапвате щедро имитиращи продукти или сирене с големи количества вода. Може да се ориентирате за качеството и съдържанието по външния вид и цвета на сиренето.

Ако синее, има добавени вещества и това не е вашето сирене. Специалистите съветват да търсите сирене с кремав цвят, защото това е нюансът на истинското и качественото сирене. Структурата на сиренето също може да ви ориентира за качеството и доколко това, което купувате, ще достави на тялото ви ценните вещества, които очаквате. И пак напомняме, по-добре по-малко, но качествено, отколкото да давате парите си на вятъра и реално да не консумирате сирене, предаде Zdrave.to.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.06.2023 г.
0
 
 
Пишете кое е качествено и кое имитиращи продукти защо не го Пишете страхуват се от кого които грабят и онищожават България нямали народ няма държава
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: