ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бием Европа по скъпи коли
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:41 / 11.07.2010Коментари (13)2439
© Plovdiv24.bg
Българите плащат повече за нови коли в сравнение със средните цени за ЕС. Това показа доклад на Европейската комисия, сравняващ производствените тарифи на 27 марки и около 80 модела, продавани в съюза през 2009 г. От проучването става ясно, че най-солени излизат марките, които не се правят на Стария континент. Така например Suzuki Grand Vitara идва у нас на цена с близо 28% по-висока от средната за ЕС. Nissan Micra пък бил предлаган с 30% по-скъпо, а Honda Civic - с 35%. Като цяло колите у нас са със средно 10 на сто по-високи цени в сравнение с останалите страни членки. Има обаче и марки, които са по-евтини, сочи докладът. Така например Renault Megane през 2009 г. се е продавала с 5,5% по-евтино в сравнение с ЕС, Peugeot 407 - е струвала с 2,8% по-малко, но пък по-масовата Peugeot 207 се продава на цена с 18,6% по-висока от европейската. Opel Corsa у нас също тръгва от сума с 16,5% по-висока от средноевропейската. FIAT продава с 5-9% по-скъпо, а за модела Bravo българите плащат със 17,8% повече. Citroen C4 Picasso e вървял с 14,2% по-евтино, отколкото в ЕС. При по-високия клас коли пък се вижда, че е по-скъпо да си купиш у нас BMW, отколкото в Румъния или Швеция, като разликите в цените са в рамките на 9%. При Mercedes цената у нас е с около 3,6% по-висока. VW Golf се е предлагал в България със 7,7% по-скъпо от средното за ЕС, WW Passat - с 8,6%, а WW Polo - с 20,8 на сто повече.

Сравнението е направено на база цени без ДДС и такса регистрация, защото те се различават в съюза. Като цяло цените в България през 2009 г. са паднали с около 9%, но отново остават по-високи от средните за ЕС. Най-големи разлики в тарифите има при малолитражните модели, докато високият клас се продава на приблизително еднаква стойност в целия ЕС. Като цяло цените на автомобилите в Европа са паднали средно с 0,6%. Но това не е в резултат на кризата, а е следствие на световното свръхпроизводство в сектора и на конкуренцията между фирмите. Въпреки че стават по-достъпни, колите продължават да са най-скъпото нещо, което голяма част от домакинствата в ЕС купуват, сочи докладът на Еврокомисията.

Цените на новите автомобили се формират на база доставни цени, върху които съответният вносител слага някаква надценка, данъци, мита, такси. В изследването на ЕК са сравнени именно т.нар. производствени, тоест доставни цени за всяка от държавите. Представители на Съюза на вносителите на автомобили у нас не бяха открити за коментар.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ама вярно че в България има прекалено много скъпи коли, та дори и по на запад карат повече скромни коли, кажи-речи на запад има повече "Жигулджии".
+4
 
 
нормално в България цените на всичко са по-високи само не и заплатите ни
на 11.07.2010 г.
-3
 
 
Като ви чета коментарите, съграждани, се смея на глупоста ви. Нормално е да е по-скъпо там, където потреблението е по-малко. Пазар като Великобритания, например, има 60 милиона население и в пъти повече потребление. А колко сме в БГ??? Петролът ни е най-евтиния. За всяка стока, която си купувате, може да потърсите в Гугъл каква й е цената в друга еврочленка и да се убедите, че при нас е мъничко по-евтино. От храна до храна има огромна разлика. Едно е да си пазаруваш в Уейтроуз и Морисън,а друго в тъпата Била. Първите две са мъничко по-скъпи, а последното си е за простолюдието. То, добре, че има Пикадили. За колите... ами Европа не е Средния Изток за съжаление. Хайде със здраве!
+6
 
 
Колите по-скъпи,токът по-скъп,газта по-скъпа,лихвите по кредитите по-скъпи,храната по-скъпа е това е България!!!!А заплатите сравнение с европейските са с пъти по-малко!!!Просто всички ни цедят яко ,но ние оцеляваме!!!!!Докога ли????
+5
 
 
хаха, та ние бием Европа по всичко, не само по скъпи коли...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: