ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Защо цацата в Черно море е по-малко и по-дребна в последно време?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:22 / 05.07.2024Коментари (0)1273
©
Видяхте ли сателитната снимка на НАСА, на която Черно море изглежда тюркоазено синьо, вместо тъмносиньо, какъвто е обикновено цветът му? Докато в медиите и социалните мрежи изменението в цвета на морето се дискутираше оживено, в научните среди в България тази новина не предизвика особена изненада.

Д-р Радослава Бекова, хидробиолог и ихтиолог в Института по океанология към БАН, обясни пред "Deutsche Welle", че по-светлият цвят на Черно море се дължи на цъфтежа на фитопланктон. Това са микроводорасли, които не могат да се видят с просто око. Затова от плажа може и да не откриете ясна разлика - такава може да се наблюдава само от значителна височина, например от дрон или сателит.

Явлението е характерно за Черноморието в средата на лятото, но промените в климата и по-високата температура на водата през зимата водят до все по-ранен цъфтеж всяка година. И макар фитопланктонът да не представлява пряка опасност за човека, появата му е сигнал за някои сериозни проблеми в Черно море.

Изследователката отбелязва, че органичните отпадъци в резултат от човешката дейност създават благоприятна среда за популацията на фитопланктона. А това съвсем не е безобидно. Когато фотосинтезира, фитопланктонът черпи кислород от водния слой, в който живеят риби, бентоси и миди.

В Черно море богатото на кислород пространство е ограничено до дълбочина от 150 метра, а вследствие на цъфтежа на фитопланктон то става още по-малко, обяснява д-р Бекова. Според изследователката това може да доведе до драстично намаляване на рибната популация в морето.

Черноморските обитатели са изправени и пред друго сериозно предизвикателство - климатичните изменения. Сигурно сте забелязали, че напоследък цацата е по-малко и по-дребна. Това се дължи на по-топлата вода през зимата. "Колкото по-висока температура имаме, толкова по-рано се случва половото съзряване при рибите.

А колкото по-малка е рибата, толкова по-некачествен материал дава тя за следващото поколение“, казва д-р Бекова и обяснява, че затоплянето не позволява на междинния воден слой в Черно море да стане достатъчно студен и да спира сероводорода от дълбоките води да прониква нагоре при живите организми. Хидробиоложката предупреждава, че ако затоплянето продължи с бързи темпове, има голяма вероятност да се стигне до масова смърт при рибите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортна стрелба
Лято 2024
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: